Mętna woda
no ładny wykład nam dałeś ;] postaram się to zmienić. tylko mam taki sam problem jak lady_moto. moi domownicy są przeciwni tego typu zabawą jak akwarystyka. ciągle tylko chodzą i marudzą, a nie mogę im się przeciwstawiać skoro jeszcze nie pracuje i jestem zdany na nich. pożyjemy zobaczymy...choć może ta mętna woda w jakimś stopniu jest spowodowana 50% filtracją, ale coś mi tu nadal nie pasuje...
Głowica przeciętnego filtra zużywa kilka Watt. To jest nic, w porównaniu z żarówkami, z tv, radiem, ładowarkami do telefonów zostawionymi w kontaktach itd... jeśli chodzi o kasę to naprawdę znikome koszty. Poza tym nie jest to wytłumaczenie, jeśli decydujesz się na trzymanie ryb, musi Cię być na to stać, żeby zapewnić im dobre warunki. Jeśli nie, to nic na siłę.MrHotSousage pisze:no ładny wykład nam dałeś ;] postaram się to zmienić. tylko mam taki sam problem jak lady_moto. moi domownicy są przeciwni tego typu zabawą jak akwarystyka. ciągle tylko chodzą i marudzą, a nie mogę im się przeciwstawiać skoro jeszcze nie pracuje i jestem zdany na nich.
Całkiem możliwe, tylko pamiętaj że takie akwarium to jeden system i wszystko jest ze sobą połączone i powiązane. Brak filtracji może wywoływać masę innych problemów z pozoru nie powiązanych ze sobą.MrHotSousage pisze:choć może ta mętna woda w jakimś stopniu jest spowodowana 50% filtracją, ale coś mi tu nadal nie pasuje...
Kubiszon, powiedz mi proszę, czy mam w wodzie w której przebywaja ryby mam wypłukać wkład?? czy chodzi jedynie o to, abym odlala wodę i stale w tej płukała?
postaram się jakoś wykombinowac aby chodzil jak najdłużej się da:(
postaram się jakoś wykombinowac aby chodzil jak najdłużej się da:(
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)
Jeśli zauważysz, że warto wypłukać gąbkę z filtra bo jest zapchana itd to: ściągasz wodę z akwa do wiadra, tak jak przy podmianie wody. Następnie bierzesz gąbkę, siup do wiadra i wyciskasz aż wyleci z niej cały syf. Jeśli leci i leci i leci i brud się skończyć nie może, to wylewasz wodę do kibla (albo do kwiatków), ściągasz kolejne wiadro wody i sytuację powtarzasz. Nie trzeba płukać aż będzie idealnie, może troszkę syfu zostać. Jeśli gąbka bardzo szybko się zapycha i trzeba ja często płukać to możliwe, że filtr jest za mały do akwarium, mamy przerybienie lub za dużo karmimy.
Spokojnie. Kiedy ostatnio podmieniałeś wodę, ile mniej więcej tej wody podmieniłeś? Czy nie przesadzasz z karmieniem? Może po prostu sypiesz im za dużo żarła? Opisz ile raz dziennie karmisz i jak dużą porcję dajesz. Czy filtr chodzi 24h/d? Wystarczy, że raz w nocy nie działał i już zmętnienie gotowe.MrHotSousage pisze:to jest jakaś paranoja ! ;/ ;/ znów woda robi się taka sama -.- eh ... ;/
Wszystko jest możliwe, ale to raczej bardzo mało prawdopodobne.MrHotSousage pisze: jest możliwe, że coś się wydziela z jarzeniówki i wpada do wody ?
Woda Ci mętnieje bo ciągle popełniasz jakieś błędy. Miałeś czytać o dojrzewaniu, o cyklu azotowym ale chyba nie odrobiłeś pracy domowej.
Minęły ponad 2 tygodnie od restartu Twojego baniaka. Restartowałeś go z obsadą rybną obciążającą biologicznie wodę. Powinieneś robić delikatne podmiany co 3-4 dni i licho karmić ryby, tak aby podczas dojrzewania zbiornika powstawała mała ilość szkodliwych substancji. I co z filtrem? Czy chodził od czasu restartu non-stop?
Minęły ponad 2 tygodnie od restartu Twojego baniaka. Restartowałeś go z obsadą rybną obciążającą biologicznie wodę. Powinieneś robić delikatne podmiany co 3-4 dni i licho karmić ryby, tak aby podczas dojrzewania zbiornika powstawała mała ilość szkodliwych substancji. I co z filtrem? Czy chodził od czasu restartu non-stop?
Każda ryba to powoduje, poprzez wydalanie do wody produktów przemiany materii. Proponuję Ci teraz zrobić tak. Nie karm ryb przez 2 tygodnie prawie wcale, dawaj im tylko naprawdę niewielkie ilości pokarmu co kilka dni. Nic im nie będzie a zbiornik spokojnie dojrzeje. Oprócz tego rób co 3 dni podmianę 1/5 wody. Potem może być rzadziej. Załatw sobie rośliny pływające na powierzchni wody, jakąś rzęsę. One dobrze wyciągają syfy z wody.
minął tydzień. ryby były karmione raz dziennie bardzo małą porcja spiruliny i jeszcze ciut płatkami. naświetlanie 6h, filtr 24h. woda po 1 podmienia 15 l zbytnio nie zmieniła się... wpadłem na pomysł, aby wyjąc kokosy i co ? woda zaczęła się klarować ! wczoraj podmieniłem kolejne 15 litrów i woda jest teraz czyściutka :] szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem ;/ aktulanie jako kryjówkę dla zbrojników itd w akwarium umieściłem korzeń ceramiczny i duże kamienie. jak to wygląda oceńcie sami (zdjęcia w galerii mojego akwa)