Filtr vs Krewetki

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Filtr vs Krewetki

Post autor: cmepro »

Mam nadzieję, że komuś moje pomysły się przydadzą (zezwalam na ich wykorzystanie :mrgreen:).
Każdy kto hoduje krewetki pewnie boryka się z problemem wciągania młodych krewetek przez filtr i na różne sposoby się przed tym zabezpiecza.
Ja wymyśliłem kilka a na chwilę obecną testuje połączenie moich dwóch ostatnich pomysłów.

Posiadam filtr typu kaskada Aquael 200.

Obrazek

1 sposób: Gąbka w rurce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ma ono zapobiegać wciąganiu młodych krewetek przez filtr.
Gąbkę wykorzystałem ze starego spalonego filtra więc powinna mieć odp. gęstość. Nie jest zbita, starałem się ją luźno wsunąć tak, żeby nie utrudniać pracy filtra. średnica wew. rurki to koło 14 mm a wysokość wkładu (gąbki) koło 15 mm.
(pomysł upadł, doszedłem do wniosku, że będzie się szybko zapychała)

2 sposób: klasyka zabezpieczania wlotu filtra... gąbka nakładana na rurkę zasysającą.

Obrazek

(pomysł upadł, ogólnie wszystko ok, zabezpieczenie funkcjonalne, proste i to tyle zalet. Wygląd nie za ciekawy (przynajmniej w 20L) kaskada z f. mechanicznego stawała się biologicznym. Cały brud osadzał się na gąbce zatkniętej na rurce i z chwilą wyłączenia filtra spora część niego opadała na dno zbiornika oderwana szybkim strumieniem wody wypływającej z rury zasysającej filtra po jego wyłączeniu)

3 sposób: Firanka

Obrazek

Obrazek

Jedno z lepszych rozwiązań. Estetyczne, nie rzuca się w oczy, kaskada pozostaje f. mechanicznym, po jej wyłączeniu brud nie jest rozdmuchiwany po wodzie, zapobiega wciąganiu krewetek ze względu na drobne oczka siatki ~1-1,5 mm. Niestety ta zaleta okazała się największą wadą, firanka się zapychała większymi kawałkami zanieczyszczeń, np. obumarłymi kawałkami roślin itp. co zwalniało pracę filtra.
Niepocieszony tym, że kolejny pomysł nie był doskonały myślałem dalej aż tu nagle jakiś czas temu :idea: powstał kolejny pomysł :mrgreen:

4 sposób: "Dziurkowanie"

Doszedłem do wniosku że trzeba zrobić dodatkową możliwość zasysania wody na wypadek mocnego zapchania firanki. Wpadłem na pomysł przewiercenia w XXX miejscach rurki wlotowej tak, żeby otworami była zasysana woda z nieczystościami i jednocześnie były na tyle małe, żeby nie wciągały krewetek. Przy pomocy wiertarki i wiertła fi 1 nawierciłem XXX otworów wokół rurki, od dołu do połowy jej wysokości.

Obrazek

Obrazek

Obecnie testuje rozwiązanie nr 3 i 4 połączone w jedno. Nie przewiduje żadnych problemów, sposób nr 3 spisywał się dobrze a dodatek nr 4 powinien tylko usprawnić pracę filtra i zapobiec spaleniu przez zapchany flit osłonięty firanką.
Ostatnio zmieniony 2008-07-18, 00:59 przez cmepro, łącznie zmieniany 3 razy.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

W tym przypadku to raczej bez większego znaczenia, ale zazwyczaj od otworków lepiej spisują się nacięcia. Zwłaszcza jeśli "zasys" ma być np. pod żwirem.

Życzę powodzenia
P.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Pigul71 pisze:zazwyczaj od otworków lepiej spisują się nacięcia
Prawdopodobnie lepsze rozwiązanie, widziałem je na rurkach ADA stosowanych do filtrów kubełkowych. Problem polega na tym, że ja w domu mam wiertarkę i wiertło, nie dysponuje wtryskarkami jak ADA żeby takie cudeńka sobie zrobić :mrgreen: Jak na razie jestem zadowolony, a jak to będzie wyglądało na dłuższą metę.... czas pokaże ;-)

Holender

Post autor: Holender »

cmepro, zastosowałem twoje rozwiązanie w moim małym baniaczku i jak narazie sprawuje się świetnie :mrgreen: dzieki za super pomysł
Akwarystyka & informatyka
[26l] Krewetkarium
12 xkrewetki Yellow

[140] Holenderskie
4x Amano
2x Krewetka Filtrująca
5x Endelki
7x neon czerwon
---------------------------

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Ciesze się że komuś się przydało, co prawda są tu 4 sposoby (ja mam hybrydę 3+4) i jak dotąd nie nie mogę złego słowa powiedzieć ;-)

tutusik

Post autor: tutusik »

a te dziurki nie wciagna małych krewetek ?
tutaj mam przykład mojej malusienkiej krewciii:P
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

tutusik pisze:a te dziurki nie wciagna małych krewetek ?
Hmmm jak do tej pory jestem zadowolony z tego rozwiązania, czasem widać młode krewetki spacerujące po rurce i najwyraźniej podoba im się to, bo nie uciekają i nie widać żeby je przysysało do otworków.
Dziurki są malutkie (1 mm średnicy) więc nie powinny być wielkim zagrożeniem.
Ostatnio zmieniony 2008-11-07, 19:31 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.

napanapa

Post autor: napanapa »

Nie wiem jak z plexi ale dziurki w zwykłym plastyku można wytopić igłą lub szpilką rozgrzaną na palniku (gazie). Szczególnie igły mogą mieć mniejszą średnicę niż 1mm. Dzięki temu eliminujemy problem z wciąganiem małych krewetek.
Wada: trzeba zrobić znacznie więcej otworów.

Podejrzewam, że w plexi też da się wytopić otwory.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

W plexie też można wytopić igłą. aczkolwiek o wiele estetyczniej wygląda jak sa to albo wywiercone otworki albo nacięcia wykonane brzeszczotem.

Plexi można podgrzać i formować, np koniec rurki można zakleić np tak na półokrągło, ALE przy podgrzniu do zbyt wysokiej temperatury plexi zaczyna się prażyć, i powstają paskudne pęcherze.

Najłatwiej się ją podgrzewa w gorącym oleju, po schłodzeniu wodą momentalnie twardnieje.
Ostatnio zmieniony 2010-10-27, 22:29 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”