Witam kolegów, zamierzam dołożyć więcej oświetlenia w takiej oto postaci http://allegro.pl/dodatkowe-oswietlenie ... 66121.html
posiadam zbiornik 112 l, obecnie mam 2x18 (T8) i pytanie do was czy wystarczy dołożyć 2x24W( T5) co daje w sumie 84W czyli 0,75W na litr czy może jest to za dużo. I jeszcze pytanie jakie założyć swietlówki, o jakiich barwach 2xT8 i 2xT5. Wstawiam zdjęcie akwarium do podglądu
Ostatnio zmieniony 2011-01-09, 21:38 przez maniek71, łącznie zmieniany 2 razy.
maniek71 pisze:Witam kolegów, zamierzam dołożyć więcej oświetlenia
to jest pytanie z cyklu:
PODYSKUTUJMY O WYZSZOSCI SWIAT BOZEGO NARODZENIA NAD SWIETAMI WIELKIEJ NOCY :) :)
ile osob tyle propozycji, nie mowiac juz o kombinacjach ulozenia (bo w jakiej kolejnosci ulozysz swietlowki tez wplywa na to jak wyglada akwa od strony ogladajacego)
Bez obrazy maniek,ale w chwili obecnej do Twojego akwarium nie ma sensu dokładać więcej światła,ponieważ nabawisz się tylko ataków glonów i nic więcej.
Przepraszam Cię za zbyt dużą bezpośredniość,ale jeszcze chyba nie masz zbyt wystarczającego doświadczenia (patrząc na zbiornik) by bawić się w ponad 0,7W/L.
Jak dołożysz oświetlenie do tego,co reprezentuje Twoje akwarium,to tylko kłopotów się nabawisz niż z tego frajdy.
Lukiki, czy nie zauważyłeś przypadkiem u kolegi okrzemków na roślinach po bokach akwarium???... jesli już w końcu tak to sprawdź dlaczego występują, a dopiero później się wypowiadaj.
Ja bym proponował wymianę obecnych rur na dłuższe (oświetlające całą długość akwarium) i mocniejsze. Żadne tam coole czy jakieś tam. Zwykłe białe światło.
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 20:47 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)
A ja być może jeszcze jestem zielony, ale każdy jakoś zaczynał lub ma mniej fantazji co Wy. Bez urazy ale raczej doradzie jak ulepszyć niż krytykować, choć czasem krytyka mobilizuje.
Domyslam się, ze jedziesz na lukikiego ale tak na prawde to on z tego forum ma jedną z najwiekszych wartosci merytorycznych swoich postow. Pamiętam, jak kiedys dostałem kilka takich postów typu ''jesteś zerem'' na innym forum od znanego z takich rzeczy użytkownika. Właśnie wtedy najbardziej byłem zmotywowany do zmienienia obsady itp. Sorry za OT
Odnośnie tematu to jakbym miał coś zmieniać to zmieniłbym na t5 oświetlenie.
2x24w bedzie raczej ok na 102l (masz profil).
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 21:09 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.
Irek, nie miałem na celu "jechanie" kogokolwiek. Staram się doradzić wg zasobu mojej wiedzy na ten temat. Widać przecież gołym okiem że zbiornik jest niedoświetlony na brzegach. Poza tym kolega maniek już wcześniej pisał post o wysypie okrzemków. Ustaliśmy w ta`mtym temacie że przydało by się dołożyć oświetlenie. Ot i cała kwestia. Maniek nie chcąc offtopować napisał post w dziale do tego przeznaczonym. Czy to tak trudno mu doradzić??
Wiem że najlepiej jest napisać że źle robisz.... sztuką jednak jest naprowadzenie na właściwy kierunek i podpowiedź jak to zrobić żeby było dobrze. Chciałbym żebyśmy wszyscy siętego tutaj trzymali. Jakim prawem ktoś pisze że na 0,7 w/l Maniek ma się nie wybierać??
Co daje prawo komuś mówić że to jest wyższa szkoła jazdy i ma się za to nie zabierać.
bo co bo wysyp glonów?? przeglądając forum widać jak byk że kolega już właśnie teraz z nimi walczy.
Bo nie ma doświadczenia??
nikt nie jest orłem, a to forum jest do cholery po to, żeby sobie pomagać. Komentarze w stylu "nie zabieraj się za to bo to wyższa szkoła jazdy" strasznie mnie irytują więc jeśli kogoś obraziłem to najmocniej przepraszam. Jednak ja mam całkowicie inne zdanie na ten temat, myślę również że tutaj mogę je wyrazić.
Jeśli chcesz zwiększyć moc oświetlenia masz kilka opcji:
1. Dołożenie jeszcze jednej 18-ki, oraz przerobienie sposobu mocowania świeltówek tak abyś mógł je rozsunąć bardziej na boki.
2. wymiana na 2x24 ale takimi tez jest ciężko doświetlić boki
3. zmiana sposobu zamocowania świetlówek, przesunięcie ich maksymalnie w jednastronę a następnie dołożyć jedną świetlówkę kompaktową ( tzw. żarówkę energooszczędną) w drugim końcu tak aby doświetlić drugi bok, tylko ona wystarczy 11-13W bo 18 już bedzie za mocne, a 15 bedzie tak na granicy.
Wybór należy do Ciebie.
Co do cen hmm
1. świetlówka 20zł statecznik elektroniczny 42zł ( konwencjonalny 18+2) oprawki bryzgoszczelne 6x6,99 ( tu można taniej) + ucwyty 6x1 co daje 110(88)zł
Mam takie samo akwarium co ty i miałem ten sam problem . Na zdjęciu z allegro widać że nie ma miejsca na odbłyśniki a one dają dużo więcej światła . Ja u siebie wymieniłem statecznik na elektroniczny 3x18w , dodałem jedną jarzeniówkę i odbłyśniki . Roślinki zaczęły bąbelkować aż miło .
Skoro tak już doradzacie to oświetlenie >0,7W/l
to doradźcie od razu, system CO2, zestaw soli i stertę testów do wody
bo bez tego to będzie nieciekawie
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 22:04 przez NoBody, łącznie zmieniany 1 raz.
hasky, tamten post był kierowany do mańka bo on pisał, żeby nie krytykować lecz doradzać. Czyli uważasz, że rada odnośnie zbyt wysokiego oświetlenia jest bezpodstawna?
Zbyt duże oświetlenie powoduje, że musisz chodzić z kalkulatorem cały czas, bardzo systematycznie nawozić i podmieniać wodę, obserwować i w ogóle ''MASAKRA''. ;P Pomijając już kwestie CO2. Tak samo uważasz, że np. tekst typu ''nie bierz się za paletki, to przecież Twoje pierwsze akwarium'' też jest bezpodstawny? Nie można swojego doświadczenia opierać na ilości godzin spędzonych na czytaniu stereotypów internetowych. Najważniejsza jest praktyka. Jak masz dużo praktyki to możesz mieć 1 W/L ale nie na początku.
Ostatnio zmieniony 2011-01-10, 22:06 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli ktoś ma czas i miejsce to może doświetlać nawet 2w/l czemu nie??? nawet bez doświadczenia. Zmarnuje zestaw roślin raz drugi trzeci aż w końcu się nauczy.
Niegdyś akwarystyka istniała bez forów internetowych a i tak ludzie odnosili ogromne sukcesy na tym polu.
Forum jest po to by wymieniać się doświaczeniami, po to by było nam wszystkim łatwiej. Każdy kiedyś zaczynał i każdy ma prawo próbować sił. Jeśli będziemy ograniczać tych którzy chcą się czegoś dowiedzieć zamiast pomagać im, daleko nie zajdziemy. Przepraszam za off topa ale jak to forum ma być popularne skoro na większość tematów które zakładają nowi członkowie jest stereotypowa odpowiedź w stylu nie znasz się i się nie zabieraj.
A może Maniek wkładając 0,9w/l złapie bakcyla zacznie nawozić i hodować rośliny?? Przekształci swoje akwarium w typowego holendra i kiedyś stanie się tak sławny jak Takashi Amano.
Nikt na tym forum nie powinien zostać bez porady Was doświadczonych. Ale to tylko moje zdanie.