co to za głony i jak je zlikwidować
co to za głony i jak je zlikwidować
Witam kolegów od dłuższego czasu walczę z tymi glonami i nie ma mocnych na nie. Jeżeli orientujecie się co to jest komentujcie.

Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 19:12 przez maniek71, łącznie zmieniany 1 raz.
Mnie to wygląda na okrzemki.
Okrzemki to brunatno brązowe glony najczęściej występują w świeżo założonych akwariach. Pojawiają się również w akwariach o słabym natężeniu światła.
W celu usunięcia glonów zaleca się przyciemnienie akwarium na kilka dni i częstsze podmiany wody.
Można by się też pokusić o zielenice ale "leczenie" jest identyczne. Ręczne usuwanie glonów + zaciemnienie + częsta podmiana wody.
Znalazłem jeszcze to:
Okrzmeki pojawiają się też jak jest za dużo krzemu w wodzie i jak jest wysoki poziom azotu, a pH jest powyżej 7,5. Poziom krzemu w wodzie wzrasta niestety właśnie przez okrzemki, po obumarciu okrzemek tworzą się osady zwane ziemią okrzemkową, złożone w 90% z krzemionki.
Musisz często podmieniać wodę.
Jeżeli twoim rybkom nie przeszkadza lekko kwaśna woda, możesz spróbować dodać do wody wyciąg z torfu (Torfin), lub ewentualnie TetraAqua AlguMin
Okrzemki to brunatno brązowe glony najczęściej występują w świeżo założonych akwariach. Pojawiają się również w akwariach o słabym natężeniu światła.
W celu usunięcia glonów zaleca się przyciemnienie akwarium na kilka dni i częstsze podmiany wody.
Można by się też pokusić o zielenice ale "leczenie" jest identyczne. Ręczne usuwanie glonów + zaciemnienie + częsta podmiana wody.
Znalazłem jeszcze to:
Okrzmeki pojawiają się też jak jest za dużo krzemu w wodzie i jak jest wysoki poziom azotu, a pH jest powyżej 7,5. Poziom krzemu w wodzie wzrasta niestety właśnie przez okrzemki, po obumarciu okrzemek tworzą się osady zwane ziemią okrzemkową, złożone w 90% z krzemionki.
Musisz często podmieniać wodę.
Jeżeli twoim rybkom nie przeszkadza lekko kwaśna woda, możesz spróbować dodać do wody wyciąg z torfu (Torfin), lub ewentualnie TetraAqua AlguMin
Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 19:32 przez hasky, łącznie zmieniany 2 razy.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)
Częsta podmiana wody rozumiem raz dziennie 20% ? mam 112 litrów
Czy po takiej kuracji glony nie będą powracać, czy może stosować coś później zapobiegawczo.
Czy po takiej kuracji glony nie będą powracać, czy może stosować coś później zapobiegawczo.
Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 19:55 przez maniek71, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dasz więcej detali zbiornika oświetlenie oraz czas naświetlań, do tego dobrze by było gdybyś zrobił testy wody którą masz w zbiorniku, to jest szansa że coś zaradzimy. Na "pusto" nikt Ci nie podpowie co i jak.
Jak często robisz podmiany oraz procentowo ile tego jest??
Z tego co się orientuję, walka z glonami nigdy nie należy do łatwych. Patrząc jednak na Twoje zdjęcia akwarium które wrzuciłeś, myślę że problem może tkwić w niedoborze oświetlenia.
I jeszcze jedno... glony występują tylko w narożach akwarium???? oraz czy posiadasz w swojej obsadzie jakieś zbrojniki??
Jak często robisz podmiany oraz procentowo ile tego jest??
Z tego co się orientuję, walka z glonami nigdy nie należy do łatwych. Patrząc jednak na Twoje zdjęcia akwarium które wrzuciłeś, myślę że problem może tkwić w niedoborze oświetlenia.
I jeszcze jedno... glony występują tylko w narożach akwarium???? oraz czy posiadasz w swojej obsadzie jakieś zbrojniki??
Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 19:55 przez hasky, łącznie zmieniany 3 razy.
Możesz podmieniać wodę,robić zaciemnienia,aż wreszcie je zwalczysz no,ale co z tego skoro wrócą niebawem.
Najwidoczniej masz niedobory lub nadmiary substancji odżywczych w wodzie,które nie idą w parze z natężeniem światła.
Napisz coś o nawożeniu,trochę więcej danych,bo jak się zapytasz jak cos zwalczyć,to nikt Ci recepty nie da.
Najwidoczniej masz niedobory lub nadmiary substancji odżywczych w wodzie,które nie idą w parze z natężeniem światła.
Napisz coś o nawożeniu,trochę więcej danych,bo jak się zapytasz jak cos zwalczyć,to nikt Ci recepty nie da.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zbiornik 112 l
oświetlenie 2x18w (cool daylight oraz cool white) oświetlam około 10 godzin
podmieniam wodę co 10 dni około 30 %
własnie zrobiłem testy i Ph 7,5
azotany 0,05 mg/l (ppm)
co do nawożenia zakupiłem u pewnego Pana nawóz na allegro (rezultaty świetne, polecam) równolegle z nawozem daje Fe, wstawię link dla ciekawych
http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwa ... 40745.html
jeszcze jedno zdjęcie lecz po koszeniu, wczesniej była już dzungla

oświetlenie 2x18w (cool daylight oraz cool white) oświetlam około 10 godzin
podmieniam wodę co 10 dni około 30 %
własnie zrobiłem testy i Ph 7,5
azotany 0,05 mg/l (ppm)
co do nawożenia zakupiłem u pewnego Pana nawóz na allegro (rezultaty świetne, polecam) równolegle z nawozem daje Fe, wstawię link dla ciekawych
http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwa ... 40745.html
jeszcze jedno zdjęcie lecz po koszeniu, wczesniej była już dzungla

Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 20:29 przez maniek71, łącznie zmieniany 1 raz.
0,32w na litr..... Wspomniałem już wcześniej że to mało. Prawdopodobnie to jest przyczyną rozwoju glonów. nie znam się na tych wszystkich lumiksach ale tak na chłopski rozum...
- świetlówkę wypada wymienić najdalej po 2 latach używania nawet gdy dalej świeci,
- powinieneś podnieść poziom oświetlenia do przynajmniej 0.6w na litr. Najlepiej jakbyś dołożył jeszcze jedną lampę lub wymienił obecne coole na mocniejsze.
Doświadczeni "holendrzy" stosują nawet do dwóch watów na litr wody więc sam widzisz różnicę. Wg mnie masz poprostu niedoświetlone akwarium i to jest przyczyna glonów.
- świetlówkę wypada wymienić najdalej po 2 latach używania nawet gdy dalej świeci,
- powinieneś podnieść poziom oświetlenia do przynajmniej 0.6w na litr. Najlepiej jakbyś dołożył jeszcze jedną lampę lub wymienił obecne coole na mocniejsze.
Doświadczeni "holendrzy" stosują nawet do dwóch watów na litr wody więc sam widzisz różnicę. Wg mnie masz poprostu niedoświetlone akwarium i to jest przyczyna glonów.
Ja ujmę,to inaczej,a mianowicie nazwę,to dysproporcją światła względem ilości podawanych nawozów.hasky pisze:Wg mnie masz poprostu niedoświetlone akwarium i to jest przyczyna glonów.
Jeśli chodzi o nawóz z aukcji,to tak naprawdę nie wiadomo,co to jest,a wiadomo jedynie,że jest,to jak określa sprzedający ''nawóz podstawowy''

Szczerze,to dla mnie tani badziew robiony pewnie z rzeczy słabiej lub gorzej przyswajanych dla roślin,a liczba chętnych kupujących nie świadczy,tu wcale o super produkcie,tylko po prostu jest,to tanie i jest dużo chętnych.
Filmy
Co do nawozu może masz rację, u mnie pomogło, wreszcie roślinki się rozbujały. Jeżeli masz jakieś namiary na lepszy nawóz to proszę daj link. Jeszcze pytanie co do azotanów, u mnie jest 0,05 mg/l (ppm) czy to jest dobrze czy zle, szczerze mówiąc nigdy się nie zagłębiałem w tym temacie, ewentualnie jaki jest przedział.
Apropo, jakie oświetlenie byłoby dobre do takiego akwa, chodzi mi o rodzaj świetlówki
Apropo, jakie oświetlenie byłoby dobre do takiego akwa, chodzi mi o rodzaj świetlówki
Ostatnio zmieniony 2011-01-06, 21:26 przez maniek71, łącznie zmieniany 2 razy.
zalecane stężenie NO3 w akwarium to: 10-20pmm jego wahanie jest w dużym stopniu zależne od ilości ryb w akwarium...
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
Jak zakładałem, robiłem restarty to zawsze na początku miałem okrzemki. W jednym akwa nawet nie było źle ze światłem. Zawsze po kilku tygodniach od zalania znikały.
Ostatnio zmieniony 2011-01-08, 11:45 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.