Od piątku mój zbiornik 72l stoi, dojrzewa i czeka na rybki ;)
Sprzęt: filtr AquaClear 30 (kaskada), grzałka Jager 75W, lampa Atman + świetlówki Sylvania i Arcadia
Rośliny: kabomba, żabienica ocelotowata, nadwódka wielonasienna, 2 anubiasy niskie i jeden Bartera i jeszcze takie coś podobne do nadwódki, tylko niższe i z bordowymi liścmi.
Aaa, jeszcze korzeń taki ładny :P
Mam kilka pomysłów na obsadę:
pomysł nr 1: prętnik karłowaty/trójbarwny (samiec i 2 samice)+kiryski panda+neonki i/lub razbory klinowe
pomysł nr 2: para pielęgniczek Ramireza lub żółtych+ kiryski panda + neonki
pomysł nr 3: bystrzyki ozdobne + kiryski panda + otoski + neonki/razbory klinowe (tylko do bystrzyków są potrzebne garbniki, tak?)
pomysł nr 4: sumiki szkliste + ???
pomysł nr 5: danio pręgowane + ??? (czy do nich musi być pokrywa?)
I tu moje pytanie: który pomysł jest najłatwiejszy w hodowli, które połączenie najlepsze, które nietrafione, co byście dołożyli lub odjęli? co w jakiej ilości? itepe :P
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi :)
PS mój tata jest zabawny - w tym akwa (jest jego i moje) jeszcze nawet rybek nie ma, a on już chce zakładać morskie :D
Pomoc w obsadzie 72l
Pomoc w obsadzie 72l
Ostatnio zmieniony 2009-09-07, 09:10 przez Alexis, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: pomoc w obsadzie 72l
Postaraj się trzymać tu biotop azjatycki przy okazji, czyli jak prętniki to z razborami. Tak jak napisał poprzednik, na neony nie będzie już miejsca. Lepiej trzymać mniej gatunków a więcej ryb z jednego gatunku. Na dno zamiast kirysków wpuściłbym ze 4-5 cierniooczków i byłaby piękna Azja. Na dno dałbym piasek (dobre dla cierniooczków bo lubią w nim grzebać)Alexis pisze:pomysł nr 1: prętnik karłowaty/trójbarwny (samiec i 2 samice)+kiryski panda+neonki i/lub razbory klinowe
To ładny biotop ameryki pd, może być. Neony dałbym simulansy.Alexis pisze:pomysł nr 2: para pielęgniczek Ramireza lub żółtych+ kiryski panda + neonki
Dałbym same bystrzyki, bez neonów, bez razbór. Co do garbników to są one mile widziane przy hodowli większości ryb z rejonu amazonii więc na pewno nie zaszkodzą.Alexis pisze:pomysł nr 3: bystrzyki ozdobne + kiryski panda + otoski + neonki/razbory klinowe (tylko do bystrzyków są potrzebne garbniki, tak?)
Tu dałbym sobie spokój. To dość trudne ryby, 70 litrów to też trochę mało miejsca jak dla nich.Alexis pisze:pomysł nr 4: sumiki szkliste + ???
Jak Ci się podobają to to też Azja tylko, że chłodniejsze wody i z większym prądem.Alexis pisze:pomysł nr 5: danio pręgowane + ??? (czy do nich musi być pokrywa?)
Wiesz no to wszystko zależy. Wszystkie te ryby są takie, że możesz zrobić tak jak chcesz, kwestia jedynie gustu. Biotopu nie musisz się trzymać, ważne tylko, żeby ryby miały podobne wymagania co do wody, a te ogólnie są spełnione. No... razbory wolą ciut cieplejszą wodę od neonów, ale to się w miarę pokrywa. Ja by wziął bez razbór (kiedyś mi się podobały, ale one jakoś tak w typie brzanek są więc się napychają ile wlezie i tyją) za to neonów dał ze 20. A simulansów to nawet i ze 30. Będą się ładne prezentowały. A w 72l stado rabór i neonów się wymiesza i będzie zupa.