Wylinka Brachypelma smithi :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JaCool

Wylinka Brachypelma smithi :)

Post autor: JaCool »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam - Jacek
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

fajny stworek :D może coś więcej o nim napiszesz ? :]

Awatar użytkownika
lady_moto

Post autor: lady_moto »

maleństwo jeszcze;) która L-ka ? :)

spokojny ptasznik jak wszystkie brachypelmy, choc moja vagansica była dzikusek niesamowity;) szkoda, że tak mało tu sympatyków ptaszorów;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)

Awatar użytkownika
JaCool

lady_moto pisze:maleństwo jeszcze;) która L-ka ? :)
U mnie 2-ga, sprzedawca mówił, że u niego miał 6...
A, to jeszcze zapodam fotkę z polowania ;)
Obrazek
Pozdrawiam - Jacek
Obrazek

Awatar użytkownika
lady_moto

ładnie smitka u Ciebie się wybarwiła jeśli to dopiero 8 wylinka. ja osobiscie uwielbiam poecilotherie i niektóre Avi;)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)

Alexis

Post autor: Alexis »

chyba od zawsze chciałam mieć małego, ślicznego, puchatego pajączka, ale cóż - siostra ma arachnofobię ;) i chyba zainwestuję w patyczaki, będę miała mini zoo - rybki, 2 szczury i patyki :D

tak czy siak, pająk piękny :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

dużo kosztuje utrzymanie takiego potworka ? może żyć np w normalnym akwa bez pokrywy? potrzebuje jakiegoś specjalnego światła ? rozpisz się trochę Ja_CooL :]

Awatar użytkownika
lady_moto

absolutnie bez pokrywy nie ma opcji. musi być bardzo szczelna.

na poczatek polecam własnie wszystkie brachypelmy, grammostole, lub ewentualnie parahybanę(ptasznik olbrzymi)
utrzymanie jest bardzo tanie. zależy którą L-kę(wylinkę) zakupisz, małe osobniki karmimy larwami much, larwami mącznika itp, ale i tak trzeba je najczęściej kroić, zaś duze ptaszniki chętnie jedzą karaczany, szarańczę, aż wreszcie mysie oseski.

terra dla ptasznika naziemnego(sa naziemne, nadrzewne<tu zaliczają się poecilotherie, avi itp>, podziemne) nie jest zbyt skomplikowane, wkłókno kokosowe moczone(bardzo spręzynuje) z torfem najlepiej jako podłoże, do tego np połowa kokosa, by mógł zrobić sobie kryjówkę, kilka patyczków, i wystrój gotowy. oświetlenie nie musi być intensywne, nie musi być to nawet świetlówka, jednak dobre jest światło czerwone, którego ptasznik nie widzi i dzięki temu możemy widzieć jego "nocne" zachowanie, gdyż wtedy wykazuje pupil najwiekszą aktywność.

trzeba pamiętać o dokladnym przykryciu. nie ma możliwosci żeby była to np gaza, bo ptasznik ją sobie rozbierze na nitki. idealne są gotowe terraria lub faunaria(plastikowe pojemniki) z gotowymi kratkami z dziurkami. ale można przy mniejszych okazach samemu zrobić terra z jakiegoś pojemnika. ptaszniki prócz avicularii trzymać mozemy tylko i wyłącznie pojedynczo, i tu zasada odwrotna niż u ryb, rozmiar terra musi byc bardzo dopasowany do osobnika. nie możemy centymetrowego ptasznika trzymać w dużym terra, bo będzie agresywny, bardziej niż to zamierzone. maluchy spokojnie możemy trzymać w kliszówkach. ważna tu jest jeszcze odpowiednia wentylacja(przez otworki) i dość duza wilgotność(zalezy od osobnika.) niska wilgotność może np doprowadzić do śmierci podczas wylinki. a najlepszy sposób by była odpowiednia, to poprostu podlewac podloże tak by nie było blota, ale było mokro.

pamiętajcie, że tych zwierząt nie bierzemy na rece. jest to dla nich niepotrzebny stres, a głaskać można chomiki. ptaszniki nie mają mózgu a jedynie jego pień i NIE przyzwyczajają się do czlowieka, NIE oswajają się, oraz NIE da się ich wyszkolic ;)

wielu początkujących kupuje okazy agresywne, i poki są małe tylko szybko wrzucaja do terra robaczka, a gdy nagle urośnie i trzeba przełozyc do innego terra to jest problem.

przepraszam, że ja odpowiadam ;)

PS: apropo zoo, miałam jednoczesnie 5 ptasznikow, trzy akwaria, dwie pary chomików, kota i konia :P

pozdrawiam
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)

Awatar użytkownika
lady_moto

wybaczcie, ze post pod postem ale chcę, żeby by był widoczny ten post

na stronie

www.arachnea.pl

można się bardzo dużo dowiedzieć, jakby ktoś chciał "wejść" w ptaszniki :)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
VI. - malawi (w planach)

Awatar użytkownika
JaCool

lady_moto pisze:przepraszam, że ja odpowiadam ;)
Ja bym tego lepiej nie ujął :)
Pozdrawiam - Jacek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”