Kirysy uszkodzone płetwy grzbietowe

cr2sher

Kirysy uszkodzone płetwy grzbietowe

Post autor: cr2sher »

Witam, mam problem, mam w akwarium mieczyki, bocje, razbory i kirysy. Obsada taka jest już dłuższy czas, dzisiaj po powrocie do domu zauważyłem że kirysy mają uszkodzone płetwy grzbietowe (jakby poszarpane), czym to może być spowodowane i co można zrobić :?: Czy odławiać je do małego akwa na jakąś kwarantannę :?:

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

A coś więcej o akwarium ? Jakie duże, wyposażenie, wystrój ?

cr2sher

60l, zwir na podłożu, korzeń, i 3 żywe rośliny, oczywiście filtr grzalka z termostatem.
ponad 3 miesiace nic sie nie dzialo i nagle dzisiaj... te pletwy

jabol

Post autor: jabol »

cr2sher pisze:60l, zwir na podłożu, korzeń, i 3 żywe rośliny, oczywiście filtr grzalka z termostatem.
ponad 3 miesiace nic sie nie dzialo i nagle dzisiaj... te pletwy
biorac pod uwage litraz oraz sklad ferajny w akwarium (pomine fakt ze bocje pasuja do tego akwa jak piesc do nosa), sprawdz poziom zwiazkow azotowych (NH3/NH4, NO2 i NO3). byc moze zaczyna ci sie robic szambo w akwa.

cr2sher

woda jest podmieniana regularnie, i nigdy nie było żadnego problemu :!: każdy akwarium ma takie jakie chce mieć i nie rozumiem Waszego oburzenia że coś nie pasuje, pytam bo nie wiem co się dzieje a obsadę mam jaką mam i nie będę jej zmieniał bo komuś się ona nie podoba. Tak jak napisałem wcześniej nie było żadnych problemów, a teraz się pojawiły więc proszę o pomoc, ale gadanie że
jabol pisze:(pomine fakt ze bocje pasuja do tego akwa jak piesc do nosa)
chyba nie jest rozwiązaniem mojego problemu

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

cr2sher pisze: a obsadę mam jaką mam i nie będę jej zmieniał bo komuś się ona nie podoba.
Ważne żeby rybom się ''podobało''.
Jak masz takie podejście to po co w ogóle piszesz coś na forum?
Obsada w tym przypadku ma duże znaczenie; ryby mogą stać się agresywne w tak małym zbiorniku (bocje potrzebują 300l) i atakować inne rybki.

cr2sher

Irek, Ok, to niech toś to wytłumaczy dlaczego taka obsada nie może być i da jakieś rozwiązanie, a nie co drugi post na tym forum jest "wymień obsade" i nic więcej, ludzie po to pytają na forum żeby się poradzić bardziej doświadczonych osób i chcieliby uzyskać jakąś wyczerpującą odpowiedź. No chyba że dla niektórych liczy się samo nabijanie postów.
A wracając do tematu, to nie zauważyłem u ryb jakiegokolwiek przejawu agresji odkąd nie mam Molinezji (one były bardzo agresywne w stosunku do innych ryb).

Tak jak piszesz że Bocje mogą być agresywne, ale też nie muszą być, więc czy mój przypadek może mieć jakieś inne wytłumaczenie, czy to po prostu agresja innych ryb :?:

Martynka

Post autor: Martynka »

Jedna sprawa - bocje, które cr2sher ma w akwarium to nie są ogromne bocje wspaniałe tylko małe modesty, wiec nie potrzebują tyle litrów i druga sprawa - pytanie w temacie było chyba inne.

Mógłby ktoś normalnie odpowiedzieć dlaczego kirysy (tylko 2 kirysy) mogły mieć uszkodzone płetwy grzbietowe, a z innymi rybami wszystko jest ok?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Poczytaj o martwicy płetw.

jabol

Irek pisze:Poczytaj o martwicy płetw.
toz wlasnie dlatego pytalem o poziom zwiazkow azotu :)

Martynka

jabol, ale dlaczego dzieje się to tylko z dwoma rybami w całym akwarium? i są to dwa z dwóch kirysów?

jabol

Martynka pisze:jabol, ale dlaczego dzieje się to tylko z dwoma rybami w całym akwarium? i są to dwa z dwóch kirysów?
1)a dlaczego jak ryby choruja (niekoniecznie na ospe) to objawy widac nie na wszystkich rybach

2)parametry pozwalaja zacisnic krag "podejrzanych"

Martynka

hmm minął 4 dzień od kiedy zauważyliśmy uszkodzone płetwy i nic poza tym się nie zmieniło, kirysy zachowują się caly czas tak samo, są żwawe, jedzą normalnie i nic dalej się nie dzieje, więc ciężko jest podejrzewać jakąkolwiek chorobę jeżeli jest tylko jeden objaw.

jabol

Martynka pisze:hmm (..) więc ciężko jest podejrzewać jakąkolwiek chorobę jeżeli jest tylko jeden objaw.

hmm.. to....moze spytaj kirysow ?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Martynka pisze:jabol, ale dlaczego dzieje się to tylko z dwoma rybami w całym akwarium? i są to dwa z dwóch kirysów?
Choroba mogła dopaść tylko najsłabsze osobniki, osłabione np. z powodu nieodpowiedniego odżywiania, stresu lub złych parametrów wody.

Zablokowany

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”