ślimak

ODPOWIEDZ
rekrut81

ślimak

Post autor: rekrut81 »

Dzisiaj z mojego akwarium jeszcze nie zarybionego wyłowiłem małego ślimaczka wielkości ok 2mm.Podejrzewam że to nie pierwszy i nie ostatni bedzie.Dowiedziałem się że jeśli z tymi ślimakami nic nie będę robił to może dojść do ich plagi.Moje pytanie brzmi czy poradzą sobie z nimi jakieś rybki czy od razu rozglądać się za ślimakiem ANENTOME HELENA.Jeśli ryby to jakie?Akwarium 60L.Planowane ryby to neonki i otoski.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

najlepszym rozwiązaniem będą helenki :-)
Bocje nie nadają się na taki litraż a kolcobrzuch zapewne nie będzie pasował do planowanej obsady.
Ostatnio zmieniony 2010-09-28, 19:21 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

zami84

Post autor: zami84 »

kolcobrzuch tez nie pasuje ;)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Łoj tam... :-P
To nie zmienia faktu, że helenki są The best

zami84

Post autor: zami84 »

rekrut81, jeśli potrzebujesz helenki, to zapraszam. odstąpię Ci ze dwie-trzy sztuki. Wybiorę małe, więc poradzą sobie z małymi ślimakami :)

Kontakt najlepiej GG.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

nemrod

Re: ślimak

Post autor: nemrod »

rekrut81 pisze:... jeśli z tymi ślimakami nic nie będę robił to może dojść do ich plagi.
Akwarium domowe to zbiornik, w którym sztucznie utrzymywane jest życie. Stabilizacja zbiornika polega na możliwie dokładnym zbliżeniu warunków w nim panujących do natury. Ślimaki są jednym z podstawowych elementów natury. Podobnie jak ryby, rośliny, w tym rzęsa, glony, skały, ruch powierzchni wody i wiele innych. Także pasożyty. Sztuka prowadzenia akwarium polega na niedopuszczeniu do żadnej plagi. Niech Cię nie załamie widok ślimaka czy pływającej rzęsy. Zapomnij o sterylnym akwarium bez glonów i "śmieci w podłożu" - tam są bakterie, pracujące jako filtr biologiczny. 60 litrów to niewielka pojemność, utrzymanie rozsądnej równowagi wymaga czujności i pracy, ale jest możliwe. Krewetkaria są mniejsze, zwierzęta bardziej czułe niż większość ryb, a utrzymać się dają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”