ślimak
ślimak
Dzisiaj z mojego akwarium jeszcze nie zarybionego wyłowiłem małego ślimaczka wielkości ok 2mm.Podejrzewam że to nie pierwszy i nie ostatni bedzie.Dowiedziałem się że jeśli z tymi ślimakami nic nie będę robił to może dojść do ich plagi.Moje pytanie brzmi czy poradzą sobie z nimi jakieś rybki czy od razu rozglądać się za ślimakiem ANENTOME HELENA.Jeśli ryby to jakie?Akwarium 60L.Planowane ryby to neonki i otoski.
Re: ślimak
Akwarium domowe to zbiornik, w którym sztucznie utrzymywane jest życie. Stabilizacja zbiornika polega na możliwie dokładnym zbliżeniu warunków w nim panujących do natury. Ślimaki są jednym z podstawowych elementów natury. Podobnie jak ryby, rośliny, w tym rzęsa, glony, skały, ruch powierzchni wody i wiele innych. Także pasożyty. Sztuka prowadzenia akwarium polega na niedopuszczeniu do żadnej plagi. Niech Cię nie załamie widok ślimaka czy pływającej rzęsy. Zapomnij o sterylnym akwarium bez glonów i "śmieci w podłożu" - tam są bakterie, pracujące jako filtr biologiczny. 60 litrów to niewielka pojemność, utrzymanie rozsądnej równowagi wymaga czujności i pracy, ale jest możliwe. Krewetkaria są mniejsze, zwierzęta bardziej czułe niż większość ryb, a utrzymać się dają.rekrut81 pisze:... jeśli z tymi ślimakami nic nie będę robił to może dojść do ich plagi.