Uszczelnienie pokrywy wlasnej produkcji
Uszczelnienie pokrywy wlasnej produkcji
Ja mam pytanie do posiadaczy pokryw wlasnej konstrukcji. Ja sobie zrobilem wlasnie takie cudo. Jestem z niej bardzo zadowolony ale mam jeden problem. Woda skraplajaca sie na pokrywie splywa po bocznych sciankach a nastepnie po zewnetrznej stronie szyby co niezbyt dobrze wyglada (zacieki itp) i dodatkowo zle wplywa na blat. Moje pytanie z jakich uszczelek korzystacie?
Moja pokrywa jest zrobiona wg projektu jednego akwarysty oto link do jego strony:
http://www.retez.pl/index.php
Wprowadzilem pewne modyfikacje umozliwiajace zamocowanie innego rodzaju oswietlenia ale wyglada bardzo podobnie. Jak polecal wlasciciel strony urzylem uszczelek:
1 - jako pierwsza wykorzystalem uszczelke typu E do okien ale niestety woda sie przedostawala juz od poczatku jej zamontowania
2 - po niepowodzeniu z pierwsza uszczelka sprobowalem z inna typu D tez do okien przez mieisac bylo wporzadku ale po tym czasie znow przecieka
Jezeli ktos ma jakies propozycje prosze o pomoc.
Moja pokrywa jest zrobiona wg projektu jednego akwarysty oto link do jego strony:
http://www.retez.pl/index.php
Wprowadzilem pewne modyfikacje umozliwiajace zamocowanie innego rodzaju oswietlenia ale wyglada bardzo podobnie. Jak polecal wlasciciel strony urzylem uszczelek:
1 - jako pierwsza wykorzystalem uszczelke typu E do okien ale niestety woda sie przedostawala juz od poczatku jej zamontowania
2 - po niepowodzeniu z pierwsza uszczelka sprobowalem z inna typu D tez do okien przez mieisac bylo wporzadku ale po tym czasie znow przecieka
Jezeli ktos ma jakies propozycje prosze o pomoc.
Ja w swojej pokrywie nie stosuję żadnych uszczelek . U mnie jest to rozwiązane tak :

pokrywa jest tak zakładana, że powierzchnia po której spływa woda odprowadzą ją spowrotem do akwa.
U Ciebie może wystarczyło by conieco dokleić po czym woda by wracała do baniaka.

pokrywa jest tak zakładana, że powierzchnia po której spływa woda odprowadzą ją spowrotem do akwa.
U Ciebie może wystarczyło by conieco dokleić po czym woda by wracała do baniaka.
Ostatnio zmieniony 2010-08-31, 11:42 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Uszczelka firmy TESA czy jakoś tak 9mm szeroka typ "E".
No widzisz a ja mam ten kątownik i woda skrapla się na ściankach i spływa do akwa albo wyparuje. A u ciebie ma łatwiejszą drogę, bo spływa w dół i podpływa miedzy szybę a uszczelkę tak mi się wydaje.
No widzisz a ja mam ten kątownik i woda skrapla się na ściankach i spływa do akwa albo wyparuje. A u ciebie ma łatwiejszą drogę, bo spływa w dół i podpływa miedzy szybę a uszczelkę tak mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 17:14 przez Order, łącznie zmieniany 2 razy.