Uszczelnienie pokrywy wlasnej produkcji

ODPOWIEDZ
lopuch

Uszczelnienie pokrywy wlasnej produkcji

Post autor: lopuch »

Ja mam pytanie do posiadaczy pokryw wlasnej konstrukcji. Ja sobie zrobilem wlasnie takie cudo. Jestem z niej bardzo zadowolony ale mam jeden problem. Woda skraplajaca sie na pokrywie splywa po bocznych sciankach a nastepnie po zewnetrznej stronie szyby co niezbyt dobrze wyglada (zacieki itp) i dodatkowo zle wplywa na blat. Moje pytanie z jakich uszczelek korzystacie?

Moja pokrywa jest zrobiona wg projektu jednego akwarysty oto link do jego strony:

http://www.retez.pl/index.php

Wprowadzilem pewne modyfikacje umozliwiajace zamocowanie innego rodzaju oswietlenia ale wyglada bardzo podobnie. Jak polecal wlasciciel strony urzylem uszczelek:

1 - jako pierwsza wykorzystalem uszczelke typu E do okien ale niestety woda sie przedostawala juz od poczatku jej zamontowania

2 - po niepowodzeniu z pierwsza uszczelka sprobowalem z inna typu D tez do okien przez mieisac bylo wporzadku ale po tym czasie znow przecieka

Jezeli ktos ma jakies propozycje prosze o pomoc.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja w swojej pokrywie nie stosuję żadnych uszczelek . U mnie jest to rozwiązane tak :

Obrazek
pokrywa jest tak zakładana, że powierzchnia po której spływa woda odprowadzą ją spowrotem do akwa.

U Ciebie może wystarczyło by conieco dokleić po czym woda by wracała do baniaka.
Ostatnio zmieniony 2010-08-31, 11:42 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

Order

Post autor: Order »

Ja jak robiłem obudowę użyłem uszczelki typu E ale we wnętrzu obudowy zamontowany mam kątownik aluminiowy i do niego przykleiłem uszczelkę. Nie widzę by woda spływała po szybie, ponieważ zatrzymuje się również na kątowniku. Kątownik przymocowany na śrubki i silikon.

lopuch

Dzieki za pomoc wlasnie o czyms takim myslalem musze cos takiego sobie sprubowac dokleic.

Order

U mnie to wyglada mniej więcej tak.

Obrazek

brązowe -obudowa
niebieskie- kątownik
czarne -uszczelka

lopuch

Order no ja mam podobnie tylko zamiast kontownika mam druga plyte spienionego PCV ale mnie cieknie jaka uszczelke uzyles?

Order

Uszczelka firmy TESA czy jakoś tak 9mm szeroka typ "E".
No widzisz a ja mam ten kątownik i woda skrapla się na ściankach i spływa do akwa albo wyparuje. A u ciebie ma łatwiejszą drogę, bo spływa w dół i podpływa miedzy szybę a uszczelkę tak mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 17:14 przez Order, łącznie zmieniany 2 razy.

lopuch

aa czyli twoj katownik jest szerszy niz szyba to fakt bede musial dokleic tam teownik albo wlasnie taki katownik ale muslalem o plastikowym

Order

Tak kątownik ma 10mm a szyba 6mm. Są plastikowe kątowniki, ale możesz tez jakieś paski PCV zastosować tak myślę.

lopuch

wkleilem dookola katownik pcv 10x10 pierwszy dzien po wklejeniu wyglada dobrze zero skroplin na zewnetrznej czesci szyby (po wklejeniu go wyglada u mnie tak samo jak u Vendredi). Zobaczymy jak bedzie dalej, ale mam nadzieje ze juz bedzie ok.

Order

No to git. Pisz co i jak dalej.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”