Opinia na temat akwarium
Opinia na temat akwarium
Witam mam na imię Krzysiek i jestem nowy na tym forum.Mam zamiar zacząć przygodę z akwarystyką.Muszę podkreślić że w tym temacie jestem baaaardzo zielony więc proszę o jakieś opinie na temat tego zestawu(czy wart tej ceny itp)Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.A oto link http://allegro.pl/item1195686267.html
Osobiście to bym nie kupił. Akwarium profilowane - prostsze lepsze. Pokrywa OK, przyda się. Kwestia tego co chcesz mieć w akwarium, może trzeba będzie zmodyfikować oświetlenie w pokrywie.
Co do filtra i grzałki "renomowanej firmy" to się nie wypowiadam bo nie znam tej firmy. Osobiście to jakiś filtr Aquela lub Aquaszuta bym kupił, grzałka może być Aquela z termostatem (koniecznie).
Podłoże w zależności od tego co chcesz hodować, czy podłoże bardziej pod rośliny, czy może zwykły piasek i jakiś żwir, na pewno nie te kolorowe "paciorki".
Określ wstępnie jakie chcesz rybki lub biotop do pomożemy z resztą.
Co do filtra i grzałki "renomowanej firmy" to się nie wypowiadam bo nie znam tej firmy. Osobiście to jakiś filtr Aquela lub Aquaszuta bym kupił, grzałka może być Aquela z termostatem (koniecznie).
Podłoże w zależności od tego co chcesz hodować, czy podłoże bardziej pod rośliny, czy może zwykły piasek i jakiś żwir, na pewno nie te kolorowe "paciorki".
Określ wstępnie jakie chcesz rybki lub biotop do pomożemy z resztą.
Moja była Tanganika -
- paluszekrybny
Tak jak napisałem jestem zielony w tym temacie.Swoją przygodę chciałem zacząć od Gupików i Mieczyków(nie wiem czy mogą ze sobą pływać).Słyszałem że te dwie rasy są dość łatwe w hodowli dla początkującego.Co do podłoża to myślałem o jakimś żwirku.Tych niebieskich kamyczków nie biorę pod uwagę.Co do roślinności to nie mam pojęcia jaka jest możliwa dla tych ryb.
Więc jak gupiki to ok, mieczyki nie bardzo, potrzebują większego akwarium. Więc tak podłoże to jakiś żwirek, pod spód trochę ziemi ogrodowej. Roślinki poszukaj na forum w dziale giełda, wiele osób oddaje lub sprzedaje rośliny z własnych akwariów np. mogą byc kryptokoryny, nurzaniec.
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 18:21 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
No ilość to kup sobie z 10 szt, zaczną się rozmnażać i będzie duuużo
, jakiegoś zbrojnika niebieskiego możesz dokupić.

Moja była Tanganika -
Z tego zestawu tylko pokrywa i siatka są jako tako sensowne :)
Akwarium o wiele lepiej proste, tło jednolite, np czarne.
Na początek pooglądaj sobie akwaria użytkowników i powiedz co Ci sie w nich najbardziej podoba i do czego byś chciał dążyć w swoim. Bo od tego też bedzie po części zależało jaki sprzęt powinieneś skombinować.
Akwarium o wiele lepiej proste, tło jednolite, np czarne.
Na początek pooglądaj sobie akwaria użytkowników i powiedz co Ci sie w nich najbardziej podoba i do czego byś chciał dążyć w swoim. Bo od tego też bedzie po części zależało jaki sprzęt powinieneś skombinować.
takmartonia pisze:a czy tło w akwarium jest konieczne?
odpowiednie do gatunku ryb jakie hodujeszmartonia pisze:jesli tak to jakie?
Moja była Tanganika -
Tło w akwarium to indywidualna sprawa i zależy wyłącznie od ciebie co tobie się bardziej podoba . Jedni mają tła czarne drudzy niebieskie a jeszcze inni białe natomiast jeszcze inni nie mają wcale .Są jeszcze w sprzedaży tła strukturalne ale i te możesz samodzielnie wykonać . Zobacz co ci się bardziej będzie podobać .
Moje szkiełko
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=83723#83723