Opinia na temat akwarium

rekrut81

Opinia na temat akwarium

Post autor: rekrut81 »

Witam mam na imię Krzysiek i jestem nowy na tym forum.Mam zamiar zacząć przygodę z akwarystyką.Muszę podkreślić że w tym temacie jestem baaaardzo zielony więc proszę o jakieś opinie na temat tego zestawu(czy wart tej ceny itp)Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.A oto link http://allegro.pl/item1195686267.html

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Osobiście to bym nie kupił. Akwarium profilowane - prostsze lepsze. Pokrywa OK, przyda się. Kwestia tego co chcesz mieć w akwarium, może trzeba będzie zmodyfikować oświetlenie w pokrywie.
Co do filtra i grzałki "renomowanej firmy" to się nie wypowiadam bo nie znam tej firmy. Osobiście to jakiś filtr Aquela lub Aquaszuta bym kupił, grzałka może być Aquela z termostatem (koniecznie).

Podłoże w zależności od tego co chcesz hodować, czy podłoże bardziej pod rośliny, czy może zwykły piasek i jakiś żwir, na pewno nie te kolorowe "paciorki".

Określ wstępnie jakie chcesz rybki lub biotop do pomożemy z resztą.

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

Ja mam za to w 12 litrowym krewetkarium filtr tej firmy, tylko że mniejszy(a z tego co widzę to ten mój ma dwa razy większą gąbkę w środku niż ten tutaj) i nie narzekam, ale i wody do przefiltrowania dużo nie ma...

rekrut81

Tak jak napisałem jestem zielony w tym temacie.Swoją przygodę chciałem zacząć od Gupików i Mieczyków(nie wiem czy mogą ze sobą pływać).Słyszałem że te dwie rasy są dość łatwe w hodowli dla początkującego.Co do podłoża to myślałem o jakimś żwirku.Tych niebieskich kamyczków nie biorę pod uwagę.Co do roślinności to nie mam pojęcia jaka jest możliwa dla tych ryb.

Awatar użytkownika
cina

Więc jak gupiki to ok, mieczyki nie bardzo, potrzebują większego akwarium. Więc tak podłoże to jakiś żwirek, pod spód trochę ziemi ogrodowej. Roślinki poszukaj na forum w dziale giełda, wiele osób oddaje lub sprzedaje rośliny z własnych akwariów np. mogą byc kryptokoryny, nurzaniec.
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 18:21 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

rekrut81

Tak więc jeśli tylko gupiki to ile (samców,samic)?A jakąś jeszcze jedną rasę do tych gupików da radę dokupić jeśli tak to jaką?

Awatar użytkownika
cina

No ilość to kup sobie z 10 szt, zaczną się rozmnażać i będzie duuużo ;-) , jakiegoś zbrojnika niebieskiego możesz dokupić.

martonia

Post autor: martonia »

a dlaczego zbrojnik powinien byc niebieski?

ja mam jako pierwsze rybki: 4 mieczyki, 2 mieczyki berlinki, 2 molinezje księżycowe

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

cina pisze:jakiegoś zbrojnika niebieskiego możesz dokupić.
Myślę, że do akwa tej wielkości lepiej otoski
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

rekrut81

z tego co wytyczałem to ten zbrojnik to w akwach min 100l

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Z tego zestawu tylko pokrywa i siatka są jako tako sensowne :)

Akwarium o wiele lepiej proste, tło jednolite, np czarne.

Na początek pooglądaj sobie akwaria użytkowników i powiedz co Ci sie w nich najbardziej podoba i do czego byś chciał dążyć w swoim. Bo od tego też bedzie po części zależało jaki sprzęt powinieneś skombinować.

martonia

a czy tło w akwarium jest konieczne? jesli tak to jakie?

Awatar użytkownika
cina

martonia pisze:a czy tło w akwarium jest konieczne?
tak
martonia pisze:jesli tak to jakie?
odpowiednie do gatunku ryb jakie hodujesz

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Tło w akwarium to indywidualna sprawa i zależy wyłącznie od ciebie co tobie się bardziej podoba . Jedni mają tła czarne drudzy niebieskie a jeszcze inni białe natomiast jeszcze inni nie mają wcale .Są jeszcze w sprzedaży tła strukturalne ale i te możesz samodzielnie wykonać . Zobacz co ci się bardziej będzie podobać .

martonia

znalazłam korzystne oferty na zakup roślinek, chciałabym zapytać, które z nich są łatwe w utrzymaniu i ładnie zdobią akwarium? do wyboru mam:

Bacopa caroliniana
Rotala Indica
Wąkrotka białogłowa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”