Jaki rodzaj nitki do wiązania mchów ?
-
- Kontakt:
Jaki rodzaj nitki do wiązania mchów ?
Chodzi mi o taką nitkę żeby wytrzymała w wodzie rok czasu zanim się rozpuści.
Nie zawsze mech chce się wrosnąć w korzeń a wtedy nie jest ciekawie.
Nie zawsze mech chce się wrosnąć w korzeń a wtedy nie jest ciekawie.
Od bardzo dawna używam zwyklej poliestrowej nitki z naszej rodzimej Ariadny. Kolor zielony aby nie było jej widać po przywiązaniu mchu. Rozpuszcza się po ok 3-4 tygodniach a to jest zupełnie wystarczający czas aby mech wrósł.
Czemu nitka jest lepsza od żyłki??? Ano bo nie muszę jej wiązać, a jeśli już to czynie to jest to o niebo prostsze niż wiązanie żyłki.
Reasumując:
żyłka vs. nitka 2:1
Czemu nitka jest lepsza od żyłki??? Ano bo nie muszę jej wiązać, a jeśli już to czynie to jest to o niebo prostsze niż wiązanie żyłki.
Reasumując:
żyłka vs. nitka 2:1

Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Furst nitka ADA wytrzymuje w wodzie max 2 tygodnie. Nadaje sie tylko do szybko rosnących mchów.
zabapinkfloyd rok to piekielnie długo, więc trudno powiedzieć czy jakakolwiek to wytrzyma. Żyłka powinna wytrzymać ok roku, aczkolwiek teraz robi sie żyłki rozpuszczalne w wodzie (aby kaczki się nie plątały w pozostawione zaczepy). IMHO zwykła nitka powinna wystarczyć. U siebie w akwarium miałem już kilkakrotnie wypolerowane kamienie do których przyczepiałem mech zwykłą nitką i nie było żadnego problemu.
zabapinkfloyd rok to piekielnie długo, więc trudno powiedzieć czy jakakolwiek to wytrzyma. Żyłka powinna wytrzymać ok roku, aczkolwiek teraz robi sie żyłki rozpuszczalne w wodzie (aby kaczki się nie plątały w pozostawione zaczepy). IMHO zwykła nitka powinna wystarczyć. U siebie w akwarium miałem już kilkakrotnie wypolerowane kamienie do których przyczepiałem mech zwykłą nitką i nie było żadnego problemu.
Ostatnio zmieniony 2008-05-27, 21:05 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
W skasowanym poście przez Administratora zabapinkfloyda napisałem:
Nie używam żadnych z tych nitek a w informacji od producenta (na opakowaniu) nie ma podanej informacji na temat trwałości.
Faktycznie 2 tyg. to bardzo krótko, myślę że jeśli ktoś chce mieć gwarancje na rok że nic się z łączeniem nie stanie niech użyje żyłki tak zwanej przeponówki 0,1 mm.
Nie używam żadnych z tych nitek a w informacji od producenta (na opakowaniu) nie ma podanej informacji na temat trwałości.
Faktycznie 2 tyg. to bardzo krótko, myślę że jeśli ktoś chce mieć gwarancje na rok że nic się z łączeniem nie stanie niech użyje żyłki tak zwanej przeponówki 0,1 mm.
Ostatnio zmieniony 2008-05-27, 21:06 przez Furst, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: