Akwaterrarium 128l dla Żółwia Pomarańczowobrzuchego

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmo

Akwaterrarium 128l dla Żółwia Pomarańczowobrzuchego

Post autor: elmo »

Witam, w sumie nie wiem czy bardziej pasuje to do dzialu terrarium czy do akwarium:).

Akwarium 128l 80x40x40,
Filtr Aquael Turbo Filter 650 wkłady węgiel+keramzyt.
Napowietrzacz PennPlaix Airpod
Oświetlenie: żarówka do grzania na wyspie halogenowa 60W
świetlówka kompaktowa UVB Repti Glo 2.0.
Do akwarium przyklejona została wyspa dla gada zrobiona z plexi wyklejanej żwirkiem z pomocą silikonu akwarystycznego i spisuje się super, żółw codziennie z niej korzysta a nie zajmuje w ten sposób jakże potrzebnego miejsca w akwarium:)

Akwarium stworzone zostało z myślą o żółwiu Pseudemys Nelsoni. Jest to żołw w 80% roslinożerny wiec z powodzeniem dzieli baniak z:
2x Zbronik Niebieski
3x Platka (przejsciowo)
1x dorosla samica gupika
ok 10x mlodych gupikow
2x Pielęgniczka Ramireza
2x Zwinnik Jarzeniec
10x Neon Inessa/Czerwony
3x Ampularia
nx Świderki :)
1x krewetka filtrujaca

Z roślin z racji upodobań smakowych jest w stanie przetrwać tylko gałęzatka i wszystkie rodzaje mchów. Cała reszta jest pożerana w błyskawicznym tempie:)

Wiem, że pewnie niektórzy myślą że to głupota trzymać rybki z żółwiem. Akurat w tym przypadku rybki czy krewetka sa zupełnie nie zagrożone, obsad była dokładana stopniowa, a Homer nie wykazuje żadnego zainteresowania swoimi współlokatorami. Nawet narybek zostawia w spokoju:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 10:06 przez elmo, łącznie zmieniany 2 razy.

minetaur2

Post autor: minetaur2 »

Bardzo przyjemny zbiornik :) Mogę tylko zaproponować jakiś korzeń po lewej stronie akwa żeby Homer mógł raz na jakiś czas przycupnąć nie wychodząc całkowicie z wody. Moje dwa gady tak często robią. No i z mojej oceny to jeszcze dość mały agent więc może nie mieć wiary i odwagi na rybę. Moje zjadają wszystko co się rusza. 4 brzanki przez tydzień chowały się non-stop pod korzeniem bo woda się gotowała w akwa jak się wychyliły na chwile. Ale zachęcam do symbiozy bo to jednak bardzo naturalne a dla nas widowiskowe :) pzdr

Awatar użytkownika
elmo

Post autor: elmo »

fajnie ze sie podoba:) o korzeniu myslalem ale generalnie gadzina upodobala sobie filtr i przesiaduje na nim :) a nie chcialem mu ograniczac miejsca do plywania. a co do rybek to mysle ze duzy wplyw ma jego gatunek, bo jak pisalem jest w wiekszosci roslinozerny i nawet jak jest bardzo glodny to go rybki nie interesuja, za to roslinki maja przerabane:P

minetaur2

elmo pisze: a co do rybek to mysle ze duzy wplyw ma jego gatunek, bo jak pisalem jest w wiekszosci roslinozerny i nawet jak jest bardzo glodny to go rybki nie interesuja, za to roslinki maja przerabane:P
Pewnie masz racje bo ja na razie poznaje (od 18 lat:) ) czerwonolice. Chociaż muszę powiedzieć, że rośliny u mnie też nie mają szans. Nic się nie uchowało. Kombinuję jakąś przegrodę lub pojemnik szklany/pleksi jako wydzielone miejsce na rośliny. pozdrawiam i życzę udanej hodowli.

Bartek88

Post autor: Bartek88 »

Bo żółwie to ogólnie fajne gadziny :mrgreen:

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Ja miałem czerwonolice kilka lat temu, ale zniechęciła mnie ilość kału wydzielana przez nie :( Ale poza tym były bardzo pocieszne, uwielbiały polowania za żabami bądź kijankami oraz przepadały za zwykłymi ślimakami ogrodowymi :)

Bartek88

Odpowiednio duże akw, dobra filtracja, podmianki i woda kryształ ;-)

minetaur2

bartek88 - to moze podpowiesz co znaczy "odpowiednia" filtracja :) ja mam kubel eheim, 2 wewnetrzne i hydro. planuje zwiekszyc kubel do rozmiarow lodowki turystycznej DIY :) a pewnie zostawie oba :) pzdr

Bartek88

Wysłałem PW żeby nie śmiecić koledze, czekamy na nowe zdjęcia i większe akw :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terraria”