720L [Badyle]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Kubiszon pisze:No dobra, jedną sztukę mniej jest... biedaczkę wciągnąłem przy ściąganiu mułu rurką i zbyt mocno poharatałem żeby móc ją odratować. Więc jest ich 19.
ha ! 8-)

Zobaczymy jak zarośnie, ale jak dla mnie bomba - obsada i wygląd o wiele lepszy niż za czasów potworów :)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

A mnie tam się potwory niesamowicie podobały, i obsada i wygląd i w ogóle.

Ale obecnie jest naprawdę bajecznie, tylko kurcze zdjęcia średnio to piękno odzwierciedlają - są takie mleczno-zielone.
Mam nadzieję, że blyxa ruszy bo by naprawdę dobrze wyglądała, gdyby zdominowała środkowy przód akwarium.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Jak widać na zdjęciu poniżej, trochę znowu się pozmieniało. Tzn po czystce wśród roślin, nastąpił okres ataku glonów, który już ustępuje ale pokazał co może zdziałać... Rośliny są w niezłej formie, mocno się porozrastały, zagęściły, ale na większości liści oraz na korzeniach występuje ten brązowawy glon. Jest już go zdecydowanie mniej, myślę że jest już w odwrocie ale i tak go widać i wprowadza taką nutkę dzikości (tak to sobie tłumaczę...) Mam nadzieję, że niebawem nie będzie po nim śladu. Po prawej stronie ubyło trochę badyli, za to przyszły korzenie. Doszło trochę roślin, głównie żabienice od Wwwampira. Aby zrobić im miejsce przesunąłem blyxę pod samą szybę i zrezygnowałem z plaży z przodu. Teraz czekam aż się ona zagęści bo póki co nie wygląda to pięknie...
Obrazek
Za to ryby mają się świetnie. Udało mi się porobić im kilka zdjęć, chociaż ciężko mi to idzie...
Oto grupa świecików. Zdominowały one akwarium, robią co chcą, wyrywają pokarm innym rybom. Czy to świerszcze motylowcom, czy tabletki mięsne trzciniakom. Tu większość ich stada zbita w grupę z powodu mego grzebania w baniaku.
Obrazek
I kilka portretów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wczoraj przyuważyliśmy jakie zębiska mają te niepozorne ryby. Potrafią rozerwać świerszcza na drobne cząstki. A oto przyczyna (zdjęcia nie moje, znalazłem je googlując):
Obrazek Obrazek
Coś lotosom ciężko dotrzeć do powierzchni po ostatnich przesadzeniach, za to rośliny pływające rosną w najlepsze. Tu dorodne limnobium.
Obrazek
Przy powierzchni pływają i mają się dobrze motylowce.
Obrazek
Bardzo aktywne ostatnio są barwniaki thomasa. Przedwczoraj złożyły mi już chyba piąty czy szósty raz ikrę. Jako, że jej nie wyciągam to nic z niej nie przeżywa, ale ryby są dzielne. Tu jedna z podporządkowanych samic:
Obrazek
A to walki dwóch samców.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na prawdę ładnie się te ryby prezentują.
Obrazek
Trzciniaki to cisi mordercy. W celu redukcji glonów wrzuciłem ostatnio kilka młodych amek i następnego dnia rano zadowolone trzciniaki pływały z pełnymi brzuchami przy przedniej szybie. Patrząc na ich ruchy i sposób chwytania pokarmu nie mogę dojść jak one mogą tak skutecznie polować na dużo szybsze i zwinniejsze ryby. Wiem, że posiadają zmysł elektryczny pomagający w orientacji, ale tak czy tak są ślamazarne. A jednak...
Obrazek
Bardzo ciekawe są buszowce. Wydają się być bardzo inteligentnymi rybami. Z chęcią podpływają do szyby gdy do niej podejdę, ale nie jest to, tak jak w przypadku świecików, podpłynięcie w celu zjedzenia wszystkiego czego bym nie wrzucił do akwarium. Ryby te przyglądają się swoimi dużymi oczami, tak jakby coś tam sobie kombinowały. Pływają bardzo majestatycznie i spokojnie, jeszcze nie widziałem żeby czegoś się zlękły i czmychnęły jak cała reszta. Są przy tym całkiem zaradne, opracowały już metodę wyjmowania motylowcom świerszczy z pysków.
Obrazek
Bardzo oswoiły się też mruki. Pływają całym stadem po akwarium, ciągle ze sobą się przepychają, ustawiają między sobą i pewnie coś tam gadają. Muszę spróbować z tymi głośniczkami i posłuchać ich trzasków.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zwiększyłem obsadę (zaczyna robić się ciasno!) i kupiłem 3 nożowce afrykańskie (Xenomystus nigri). Są jeszcze trochę płochliwe ale wyglądają super pływając po całej długości akwarium i machając tą swoją płetwą.
Obrazek
Obrazek
Oprócz nożowców udało mi się kupić pięć sztuk ryb z tej samej rodziny co mruki petersa. Póki co oznaczyłem je jako Brienomyrus brachyistius ale nie wiem czy na pewno to one. Są hmm... bardzo osobliwe. Nie posiadają trąbki jak inne mruki, mają za to ciągle uśmiechnięte pyszczki, szczególnie kiedy patrzymy na nie od frontu. Zaprzyjaźniły się z pozostałymi mrukami i teraz pływają ciągle razem. Ciekawe czy dogadują się międzygatunkowo? Zdjęcia są średnie, ale widać o co chodzi.
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-04-19, 11:36 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

A jak tam inne barwniaki bo jakoś o nich nie wspomniałeś? :)
Swoją drogą to rzeczywiście sporo masz tych ryb mimo tego, że to 720.
Osobiście zrezygnowałbym z tych nożowców i na pewno nic więcej już nie dokładał :)

Kubiszon pisze:Trzciniaki to cisi mordercy. W celu redukcji glonów wrzuciłem ostatnio kilka młodych amek i następnego dnia rano zadowolone trzciniaki pływały z pełnymi brzuchami przy przedniej szybie. Patrząc na ich ruchy i sposób chwytania pokarmu nie mogę dojść jak one mogą tak skutecznie polować na dużo szybsze i zwinniejsze ryby. Wiem, że posiadają zmysł elektryczny pomagający w orientacji, ale tak czy tak są ślamazarne. A jednak...
Jakbyś kupił sobie mały dorosły haremik zamiast maluchów to byś lepiej na tym wyszedł, bo jak dla mnie są to piękne i spore ryby (widziałem dorosłego-dominującego samca u King'a <-- cudny był) ponadto z tego co wiem nie występują już w środowisku naturalnym :(

Co do buszowców to, albo Twoje są ewenementem, albo autor się myli (często spotykane na tej stronie) http://www.superakwarium.pl/buszowiec-o ... id524.html
Tutaj zaś ogrom wiedzy o nich :P http://pl.wikipedia.org/wiki/Buszowiec_ostropyski
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Wiem, że akwaryści ne lubią glonów, ale pewna ich ilośc dodaje takiej naturalności. I właśnie bardzo naturalnie wygląda Twoje akwarium... chyba zaczynam mieć dosyć tych kolorowych, wyciętych pod linijkę "pisanek" :-P

No i zdjęcia super :) o niebo lepsze od poprzednich
Ostatnio zmieniony 2010-04-19, 14:04 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Incognito pisze:A jak tam inne barwniaki bo jakoś o nich nie wspomniałeś? :)
No mają się nieźle. Para czerwonobrzuchych zajęła nowy korzeń po prawej stronie i coś tam knują. Samiec jest pięknie wbarwiony, może uda mi się go sfotografować. Szmaragdowe oba samce w tajemniczych okolicznościach padły. Samice pływają więc same, dopóki nie znajdę gdzieś samca.
Incognito pisze: Swoją drogą to rzeczywiście sporo masz tych ryb mimo tego, że to 720.
Osobiście zrezygnowałbym z tych nożowców i na pewno nic więcej już nie dokładał :)
Hehehe Ty to zawsze chcesz mi jakieś ryby, które już kupiłem odradzać :-P Najpierw mruki, teraz nożowce. Ale prędzej zrezygnowałbym z barwniaków czy połowy świecików niż z nożowców.
Incognito pisze: Jakbyś kupił sobie mały dorosły haremik zamiast maluchów to byś lepiej na tym wyszedł, bo jak dla mnie są to piękne i spore ryby
Ależ mam takie stadko, które mi się mnoży, stąd były właśnie młode samice. Wpuściłem je z ciekawości czy rzeczywiście zabiorą się za glony. Nawet nie myślałem, że ich działalność przyniesie jakiś skutek. Staram się raczej walczyć z przyczyną powstawania tych glonów. No ale rzeczywiście przez cały dzień skubały korzenie z glonów.
Incognito pisze: Co do buszowców to, albo Twoje są ewenementem, albo autor się myli
Faktycznie, czytałem kiedyś o nich i moje chyba są jakieś wyjątkowe. Albo mają po prostu odpowiednie warunki, tj półmrok pod roślinami pływającymi.
nefrete1 pisze:Wiem, że akwaryści ne lubią glonów, ale pewna ich ilośc dodaje takiej naturalności. I właśnie bardzo naturalnie wygląda Twoje akwarium... chyba zaczynam mieć dosyć tych kolorowych, wyciętych pod linijkę "pisanek" :-P
Heh, niby tak, ale w pewnym momencie było tych glonów zdecydowanie za dużo. Jeśli zostaną jedynie na korzeniach, to myślę że będą wyglądać ciekawie. A to, że kolorowe, odpicowane i dopieszczone landryny to ZUO to wiadomo nie od dziś!
nefrete1 pisze: No i zdjęcia super :) o niebo lepsze od poprzednich
A dziękuję, a właściwie przekażę narzeczonej bo to głównie jej ręka robi te zdjęcia. Ale przede wszystkim to przewaga lustrzanki nad kompaktem... niestety tylko czasem mogę ją pożyczać.
Ostatnio zmieniony 2010-04-19, 19:19 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Fajny baniak i fajny klimat, rybki rzadko spotykane w akwariach. Co do glonów, to mnie się takie fajne nitki długie marzyły na kamieniach i na tle a jakoś nie chcą rosnąć ;-) , a Ciebie to nawet nie bardzo widać te glony, zresztą glon też roślina i ma swoje miejsce w każdym baniaku. Ogólnie super akwa.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

A jak się ma część nadwodna??? bo nic o niej nie wspomniałeś.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Akwa suuper normalnie jak w TV :-P W buszowcach się zakochałem od pierwszego wejrzenia, muszę kolejny baniak postawić ;-)

Trzymają się apononogetony ?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Cino

Post autor: Cino »

Bardzo spodobał mi się twój zapał do tego wszystkiego co zrobiłeś , oglądało i czytało mi sie przyjemnie.
Sam jestem posiadaczem akwarium które ma niestety tylko 240l i niedługo będe je promowal tylko jeszcze musze poprawic pewne kwestie.Pozdrawiam i życze miłej dalszej pracy.
Pozdrawiam \_/^^\_/

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Dziękuję wszystkim za miłe słowa, cieszę się że się podoba!
Vendredi pisze:A jak się ma część nadwodna??? bo nic o niej nie wspomniałeś.
A ma się nieźle, głównie jeśli chodzi o storczyki. Mają tam dobre warunki i widać, że rosną. Bluszcze natomiast średnio chcą się rozrastać więc ostatnio postawiłem na różne gatunki tilanci. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
mat114 pisze:Trzymają się apononogetony ?
Trzymają się, wyrosły mocno w górę, chociaż dostały trochę od glonów. I te żaby od Ciebie też dają radę.
Ostatnio zmieniony 2010-04-21, 14:12 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Zablokowany

Wróć do „300 - ∞ litrów”