Red cherry pytanie
Red cherry pytanie
Witam wszystkich, od wczoraj w moim pseudo krewetkarium smigaja 2 krewetki. Sa fajne
ale nie o to chodzi ciekawi mnie ich tempo wzrostu, jak szybko urosna z 1 cm do 2? Karmienie bedzie narazie raczej testowe co do ilosci bo przy 2 krewetkach chyba latwo jest przesypac. Narazie karmie je poprostu platkami dla ryb. A i moze jeszcze jedno pytanie jak u was zachowuja sie krewetki chodzi mi o to ze oprocz przeczesywania dna jedna dosc duzo plywa po calym akwarium i nie wiem czy to dobrze czy zle
. baniak ma skromne 9l na dnie drobny zwirek kwarcowy do tego 11 gatunkow mchow zakupionych z allegro (juz troche zaczely sie rozrastac). Nad wszystkim 8w swietlowka no i pompeczka z filtrem( woda ledwo faluje). Zanim wpuscilem krewetki akwarium stalo dobry miesiac.
Ty Damian chcesz początkującemu akwaryście dać tyle krewetek do 9 L ? ;>
Chyba trochę tego nie przemyślałeś ;]
Poza tym z tego co widzę to dopiero takie macanie tematu krewetek u sarin.
Najważniejsze, żeby do wszystkiego podchodzić na spokojnie i z głową.
Wg moich obserwacji to mogę powiedzieć, żę krewetki najszybciej rosną od 5mm-1cm. Nie wiem jak szybko to się dzieje, ale tak na oko to baaaardzo szybko :P
Późniejszy wzrost jest zależny pewnie od wielkości akwarium, pożywienie itp
Krewetka osiąga dojrzałość płciową w ok. 3 miesiące od urodzenia.
Z 1 cm do 2 cm hmm nie wiem, ale pewnie z 3-4 tyg. może miesiąc.
Chyba trochę tego nie przemyślałeś ;]
Poza tym z tego co widzę to dopiero takie macanie tematu krewetek u sarin.
Najważniejsze, żeby do wszystkiego podchodzić na spokojnie i z głową.
Wg moich obserwacji to mogę powiedzieć, żę krewetki najszybciej rosną od 5mm-1cm. Nie wiem jak szybko to się dzieje, ale tak na oko to baaaardzo szybko :P
Późniejszy wzrost jest zależny pewnie od wielkości akwarium, pożywienie itp
Krewetka osiąga dojrzałość płciową w ok. 3 miesiące od urodzenia.
Z 1 cm do 2 cm hmm nie wiem, ale pewnie z 3-4 tyg. może miesiąc.
Chyba nie beda mialy u mnie tak zle nie dolewam do akwa octu i nie badam czy lubia plywac z domestosem
jak narazie nic zlego sie z nimi nie dzieje jedza z apetytem nie chowaja sie gdzie tylko moga wiec otoczenie tez chyba im odpowiada. A co do tych 10 dodatkowych to bardzo ciekawa propozycja tylko ze chwilowo w portfelu mam pajeczyny (jak to u studenta
). To jest propozycja bardziej dlugoterminowa czy np w srode czy czw bedzie juz niektualna? A tak w ogole to od pon do pt najczesciej siedze w lodzi wiec z kontaktem nie bylo by problemu. Gdybym wygenerowal troche hajsow to np w czw mozna by cos zaaranzowac 
oki spoko 9l top jak na krewetki wcale nie jest mało. Nie musisz od razu robić bezobsługowego akwa do którego sypiesz tylko wszamę i dolewasz wodę
ofert jest zawsze aktualna puki co nie mam gdzie spać ale mam hodowlę
taki to już los maniaka akwarystycznego
Co do litrażu dla krewetek widziałem już różnych zboczeńców jeden kolo z Gdyni właściciel sieci sklepów zoologicznych trzymał red cherry w 600l to lekka paranoja z daleka akwarium wygląda na puste co stego ze z bliska jest czerwone od krewetek totalne zero uroku. A w małym akwa nawet krewetki się większe wydają 
Ostatnio zmieniony 2010-03-29, 19:26 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli jak z tym swiatlem w koncu moze tak byc czy nie? Nie wyglada to jakby ufo ladowalo czyli do akwa nie podchodzi sie z reka oslaniajaca oczy
. Jakis nawoz nie pamietam w tej chwili nazwy byl dawany. Musze sie troche a propo nawozow doksztalcic zeby mchom niczego nie brakowalo. Nie znacie jakiejs fajnej strony troche poszerzajacej ten temat? Neutralnym podlozu? Chodzi o niewydzielanie zadnych skladnikow czy o cos innego? Samoobslugowemu akwarium mowimy nie za malo frajdy 
no tak, neutralne podłoże to takie, które nie zmienia parametrów wody jak twardość, ph, itd.
Jeżeli nie masz żadnego substratu pod tym żwirkiem, to trzeba by jakoś nawozić, żeby utrzymac rośliny. Ale z drugiej strony mchy nie są aż tak bardzo wymagające i ja uważam, że resztki pokarmy + to co przerobią krewetki powinno im wystarczyć.
Dlatego wydaje mi się, że powinieneś dołożyć jeszcze ze dwie, cztery krewetki, będą więcej nawoziły. Mam nadwyżkę red cherry i babaulti, to mogę Ci odstąpić
Jeżeli chodzi światło, to masz go więcej niz 0,5W/l czyli fotosynteza zachodzi szybciej i rośliny zużywaja więcej nawozów. Zależy też jak wysoko ta żarówka jest nad lustrem wody. Jak pisał King w małych akwariach więcej światła "ucieka" - może to i prawda. Musisz sam zobaczyć jak Ci się będą te mchy rozwijały.
Wojtek
Jeżeli nie masz żadnego substratu pod tym żwirkiem, to trzeba by jakoś nawozić, żeby utrzymac rośliny. Ale z drugiej strony mchy nie są aż tak bardzo wymagające i ja uważam, że resztki pokarmy + to co przerobią krewetki powinno im wystarczyć.
Dlatego wydaje mi się, że powinieneś dołożyć jeszcze ze dwie, cztery krewetki, będą więcej nawoziły. Mam nadwyżkę red cherry i babaulti, to mogę Ci odstąpić
Jeżeli chodzi światło, to masz go więcej niz 0,5W/l czyli fotosynteza zachodzi szybciej i rośliny zużywaja więcej nawozów. Zależy też jak wysoko ta żarówka jest nad lustrem wody. Jak pisał King w małych akwariach więcej światła "ucieka" - może to i prawda. Musisz sam zobaczyć jak Ci się będą te mchy rozwijały.
Wojtek
Swietlowka nad lustrem wody nie jest za wysoko bo tylko 3cm ale ksztalt akwa jest dosc specyficzny wymiary to 30 *30*10 wiec do dna jest dalej niz ma ono szerokosci. Mchy ostro bujaja do gory szczegolnie jeden gatunek jak na razie nie sa zbyt geste wiec chyba nawoz sie przyda. A co do tych krewetek to z checia musze tylko na prosta wyjsc i bede myslal co i jak;)
wiem wiem na razie jest porzadek delikatnie rosna do gory jeden bujnal sie dosc porzadnie a niektore nie zdazyly za duzo urosnac teoretycznie w zestawie byly:
willow moss
erect moss
flat moss
singapore moss
pelia
monosolenium
phoenix moss
wglebka
milimeter moss
java i stringy
ile z tego jest srednio wiem ale wygladaja roznie wiec przynajmniej to nie jeden ten sam
Przydalyby sie jakies porady co do warunkow jakie sa wymagane przy "uprawie" nie macie moze jakichs dokladniejszych informacji?
A moze jeszcze co do krewetek jakie nie krzyzuja sie z red cherry i mozna je trzymac razem?
willow moss
erect moss
flat moss
singapore moss
pelia
monosolenium
phoenix moss
wglebka
milimeter moss
java i stringy
ile z tego jest srednio wiem ale wygladaja roznie wiec przynajmniej to nie jeden ten sam
Przydalyby sie jakies porady co do warunkow jakie sa wymagane przy "uprawie" nie macie moze jakichs dokladniejszych informacji?
A moze jeszcze co do krewetek jakie nie krzyzuja sie z red cherry i mozna je trzymac razem?
generalnie w sieci jest dużo informacji, ale tak na szybko:
http://www.novina.pl/
tutaj jest i o krewetkach i mchach a w dziale artykuły masz też o krzyżowaniu krewetek.
zebrane podstawy są też tutaj:
http://www.akwaria.pl/krewetki/
Wojtek
http://www.novina.pl/
tutaj jest i o krewetkach i mchach a w dziale artykuły masz też o krzyżowaniu krewetek.
zebrane podstawy są też tutaj:
http://www.akwaria.pl/krewetki/
Wojtek
Masz racje jest duzo ale czesto to sa poprostu pierdoly albo tylko male nabakniecia o interesujacym mnie temacie
A co do stronek wyslanych dzieki wielkie zapowiadaja sie ciekawie
Jakie macie parametry w swoich krewetkariach?
A co do stronek wyslanych dzieki wielkie zapowiadaja sie ciekawie
Jakie macie parametry w swoich krewetkariach?
Ostatnio zmieniony 2010-04-01, 22:21 przez sarin3, łącznie zmieniany 1 raz.