ogrzewanie z potłuczonej grzałki

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Vendredi
Moderator

ogrzewanie z potłuczonej grzałki

Post autor: Vendredi »

Ze względu na to stałem się nieszcześliwym posiadaczem dwóch potłuczonych grzałek każda po 300W, jedna chodziła 3 dni a druga nawet nie poczuła wody. Postanowiłem jakos wykorzystać drut oporowy znajdujący się w nich, mam narazie dwa pomysły.

1 Wykorzystać probówkę wsadzić do niej drut nawinięty na jakimś rdzeniu zasypać piaskiem i zakleić sylikonem z góry. Dało by mi to grzałeczkę o mocy pewnie nie większej niz 30 W bo mam małą probówke. Oczywiście podłączyłbym to pod termoregulator.

2. To jest patent o którym czytałem gdzieś w jakimś artykule o hodowli zbrojników. Byłą to swego rodzaju płyta grzejna pod zbiornik, w drewnianą ramke były powbijane gwoździki i na nich był naciągnięty drut. Ja na te gwoździe bym pozakładał ceramikę tą w postaci pierscieni. wyglądało by to mniej więcej tak.

Obrazek

ewentualnie tak

Obrazek

Oczywiście nie dodałem ceramicznych pierscieni bo by było nieczytelnie. Na tym by stało akwarium oczywiscie wszystko byłoby podłaczene pod termoregulator.

Robił ktoś z was kiedys takie bajery??

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Wiesz co, jak bym nie kombinował z taki rzeczami. Grzałka sama w sobie nie jest droga a jak coś ci nie wyjdzie to straty mogą większe niż zyski.

Vendredi
Moderator

tylko że ja lubie kombinować ;] a nie wiele stracę bo chciałbym podgrzewać tym baniak do hodowli artemi

djdex

Post autor: djdex »

hmmm pojedz sobie na targowa tam ci facet za grosze zrobi taka próbówkę jaka będziesz chciał
DjDeX In Da MiX vol. 2 Retro Mix Club Edition Już Wkrótce

zami84

Post autor: zami84 »

lol
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
neo_corporation

Post autor: neo_corporation »

djdex pisze:hmmm pojedz sobie na targowa tam ci facet za grosze zrobi taka próbówkę jaka będziesz chciał
a co niby na targowej jest ??

Vendredi
Moderator

Jak juz to sam sobię zrobię, nie jest to dla mnie problemem a nawet przyjemność.

maksior

Post autor: maksior »

Zawsze możesz sprawdzić na teściowej czy nie ma przebicia . :evil:
Arek

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”