720L [w drodze do Tangi]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

ali g pisze:zrobiłem do tego odbłyśniki z rur kanalizacyjnych i blaszek od żaluzji.
nie wiem czy będą ci potrzebne te odbłyśniki, nie może być za widno w akwarium bo ryby będą się bały, będą płochliwe

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

są onę głównie dlatego że pokrywa jest wykonana z przeźroczystego tworzywa oklejonego jedynie okleina drewenopodobną i jak jest włączone oświetlenie to świeci sie jak statek ufo :P

jak rybki beda płochliwe to odkleje blaszki i beda same osłonki z szarych rur które bedą dość skutecznie pochłaniały światło.

Ewentualnie mam jeszcze możliwosć odłaczenie jednej rury i to też sporo zmieni.
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 18:24 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Chyba tego piasku to nie chciało Ci się zbytnio płukać... popłukał byś ciut dłużej a już byś się cieszył klarowną wodą.

Vendredi
Moderator

;] no nie za bardzo ale 5 razy płukałem kazde wiadro a wyszło ich 4.

Ale byłem dzisiaj i juz sie ciesze klarowną wodą :D jeszcze tylko trzeba bedzią ją podgrzać i można zaczać dojrzewanie i w drugiam albo 3 tygodniu stycznia jade po ryby.

Awatar użytkownika
PantosPL

Post autor: PantosPL »

Wow jakie bydle . Takie akwa robi wrażenie ... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Co tam słychać w baniaku?

Vendredi
Moderator

Niestety ostatnio nic ale teraz mm piątki wolne od zajęć wiec znajdę trochę czasu na zbiorniczek. Zdobyłem juz kontakt do bardzo miłej pani na hodowlę i rybki beda pochodzić od nich :)

Vendredi
Moderator

Aktualizacja:
Zbiornik juz wystartował na maksa nawet pojawiła sie pierwsza obsada ( 6 mieczyków :) ).
Temperatura w zbiorniczku utrzymuje sie juz na poziomie 25°C filtr zaczał juz sprawnie funkcjonować.
Jeszcze zostało mi podłączyć hydroponike i planuje zrobić to w przyszły weekend jeśli nic sie nie przytrafi.

Planowana obsada to:
neolamprologus leleupi
neolamprologus brichardi
neolamprologus multifascinatus
lamprologus ocellatus gold

muślałem jeszcze o jakiś 2-3 julidochromisach

co o tym sadzicie?? po rybki planuje jechć w przyszły weekend więc mam jeszcze czas do namysłu ale pozostane przy muszlowcach szczelinowcach i naskalnikach.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Vendredi pisze: Planowana obsada to:
neolamprologus leleupi
neolamprologus brichardi
neolamprologus multifascinatus
lamprologus ocellatus gold

muślałem jeszcze o jakiś 2-3 julidochromisach
A po ile sztuk konkretnie planujesz tych ryb dać? Mieliśmy podobną obsadę w 450 litrach w klubie, jedynie bez muszlowców a za to z większą ilością szczelinowców, naskalników i cyprichromisów. Księżniczki szybko się rozmnożyły i zdominowały całą obsadę. Nie wiem czy nie lepiej pozwolić rozmnażać się wszystkim innym gatunkom i zrezygnować z księżniczek. Myślałeś o innych rybach z Tanganiki ale nie o pielęgnicach?

Vendredi
Moderator

Decyzja juz dawno zapadła że to będą szczelinowace muszlowce i ewentualnie naskalniki.
wstpępnie planuję max po 5-6 sztuk.

W celu kontrolowania ilość chcę wpuścić te kilka naskalników bo podobno one pilnują coby za duzo ryb nie przybyło.

Zobacze jak sie bedzie sytuacja utrzymywała i ewentualnie wpuszcze jeszcze kilka rybek które popływają trochę w toni bo miejsca to mi nie brakuje ;]

Awatar użytkownika
cina

Ja bym zrezygnował z księżniczek, a dał coś większego np. Calvusy. I może jeszcze muszlowce z tych większych np. Alto "shell" .

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Awatar użytkownika
cina

To jest odmiana "black", ale jest jeszcze kilka odmian barwnych, równie ładnych, więc wg mnie jest z czego wybierać
Decyzja juz dawno zapadła że to będą szczelinowace muszlowce i ewentualnie naskalniki.
wstpępnie planuję max po 5-6 sztuk
to nie znajdziesz tych rybek w akwarium chyba że dorosłe naskalniki kupisz :)
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 17:36 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No no, Calvusy są super. W tym klubowym akwarium o którym pisałem chyba 3 sztuki też były. Tutaj znajdują się archiwalne zdjęcia tego zbiornika. Czasem wyglądał lepiej, czasem gorzej, ale na pewno było to najżywsze akwarium, zawsze coś się działo.
Rzeczywiście, tą obsadę bardzo małą planujesz, myślę że możesz zaszaleć z ilością ryb dużo bardziej!

Awatar użytkownika
cina

Calvus jest dość duży, ruchliwy, czasem agresywny, ale widać te ryby, stadko powiedzmy 5 szt. dorosłych lub z 8 młodych i bedzie ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”