obsada do akwarium 60l

ODPOWIEDZ
onikaf

obsada do akwarium 60l

Post autor: onikaf »

Mam przyjemność drugi raz udzielać się na forum. W skrócie powiem że akwrium mam od lutego, mam już wybraną (ale jeszcze nie kupioną) obsadę tj:
Brałam pod uwagę parametry wody i podział terenu w akwarium
rybki:
neon simulans(10-15szt?)-środek zbiornika
otoski(4szt)-przy szybie i dół
prętniki karłowate(parka)-górna część akwa
krewetki:
white pearl(10szt)-dół
atyoida pilipes(myślę o 2szt)-dół.
Moje pytanie brzmi czy taka obsada może być i czy nie będzie zbyt dużo zwierząt jak na ten litraż?

krystak

Post autor: krystak »

Moim zdaniem obsada jest ok.Tylko jedno pytanko: Może kup ze 3/4 otoski ,żeby miały raźniej? ;)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Lepiej, żeby prętniki były w haremie tzn. np. 1samiec i 2 samice
Z własnego doświadczenia wiem, że prętniki atakują krewecie :-/
Chciałem połączyć krewetkarium z tarliskiem dla prętników lecz niestety nie wyszło :-/

onikaf

Dziękuję za cenną informację o prętnikach. Czytałam że jest łagodną rybką a tu niespodzianka:(
To w takim razie zwiększyłabym ławicę neonek do 20szt. Czy nadal będzie ok?

onikaf

A może macie inną propozycję na łagodną rybkę (zamiast prętnika)trochę większą od neonek żeby coś się działo w akwarium

Awatar użytkownika
Irek

Tak patrze teraz na moje gupiki to samice są większe od prętników (chyba już w pełni wyrośniętych)
np. 2 pary gupików
samice w cale nie muszą być takie bardzo brzydkie. :-P

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

a ja mam inne zdanie, bo mam u siebie prętniki i krewetki i nie ma problemów z krewetkami, nigdy nie widziałem ataku prętnika na krewetkę a raz jedna nawet sobie na nim jeździła :)

embarrassed

Post autor: embarrassed »

Ja muszę jednak stwierdzić że neon zielony to nie ta długość zbiornika. Są one dużo bardziej ruchliwe niż ineski czy neony czerwone. Co do prętników, ja nigdy nie zauważyłem żeby prętniki w jakikolwiek sposób zagrażały krewetkom. Reszta obsady ok, ale ja zwiększyłbym ilość otosków do np. 6

Awatar użytkownika
Irek

Widocznie dużo zależy od ''osobowości'' rybki.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

może jest taka rżnica że moje prętniki żyja w 100L a twoje w 45

embarrassed

Post autor: embarrassed »

Irek pisze:Widocznie dużo zależy od ''osobowości'' rybki.
Ja powiedziałbym raczej, że to zależy od wielkości zbiornika. W wypadku 60l, do ataków może dochodzić, co raczej uznałbym za czysto teoretyczne. Większość prętników ma bardzo łagodne usposobienie.

onikaf

Dziękuję za odpowiedzi :-)
Może w przyszłości zdecyduję się dołożyć prętniki jak roślinki mocniej się rozrosną.Co do neonek to może i małe akwarium ale póki co kupiłam na początek 5 sztuk jako pierwszą ekipę do nowego zbionika i to co wydawało mi się zachowaniem agresywnym wobec siebie teraz okazuje się że to prawdopodobnie zaloty :-D Małe osobniki wyraźnie adorują większe (prawdopodobnie samice) i ukrywają sie w roślinkach pod liśćmi.Po czy wypływają razem(nie uciekają od siebie) Utworzyły się 2 takie pary.Czasem jedną większą zaganiają dwa mniejsze.Mogę się mylić z tymi zalotami i może to normalne zachowanie neonek. Jak ktoś z was miał taką sytuację proszę o sprostowanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”