Ikra Bojownika Syjamskiego i Pielęgniczki Ramireza

Awatar użytkownika
Trachemys

Ikra Bojownika Syjamskiego i Pielęgniczki Ramireza

Post autor: Trachemys »

Witam dzisiaj patrząc na akwarium zobaczyłem tarło bojownika już drugie w tym akwarium ( akwarium ma półtora tygodnia ). Następnie ku mojemu zaskoczeniu na ramirezkach zobaczyłem białe kropki ( nadal nie wiem co to ), a mój najmniejszy podopieczny gupik endlera ( najmniejszy w tym akwa ) nie miał w ogóle płetwy ogonowej, bardzo się tym zmartwiłem :cry: :cry: :cry: .Sprawdzając wzrokiem drugiego gupiczka zobaczyłem ze koło lotos kręci się samiec ramirezek. Następnie przyglądając się dalej zauważyłem ikrę :mrgreen: :shock: :mrgreen:. Bardzo się ucieszyłem bo wiem ze ramirezki są trudne w utrzymaniu, a co dopiero by złożyły ikrę( jestem początkujący więc to dla ,mnie wyczyn ). Wiem że raczej nie wylęgną się ani małe bojowniki ani pielęgniczki, ale i tak jestem zadowolony :-D

Liczę że dostane rady od hodowców tych ryb bo wiem że bojowniki i ramirezki to niektórych specjalność.

P.S.Gniazdo bojownika jest nawet stabilne zrobione pomiędzy kilkoma pistjami.
Ostatnio zmieniony 2010-02-27, 19:34 przez Trachemys, łącznie zmieniany 1 raz.

krystak

Post autor: krystak »

Rada? Nie licz ani na małe bojowniki ani ramirezy.Jeśli chcesz je rozmnożyć ,musisz mieć oddzielne akwarium.Jedne będą zjadały drugim młode.

zami84

Post autor: zami84 »

Po za tym o rozmnazaniu bojowników wszedzie jest masakrycznie dużo informacji. ;) Polecam google.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Trachemys

Wiem, wiem ale liczyłem na opinię wasze typu: odłów gupiki.

zami84

Hehe. Pielegniczki to sa... Z gupikami raczej dadza sobie rade. ale nie sadze zeby Ci sie udalo Ci sie utrzymać.. Jednak zycze ci jak najlepiej.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Trachemys

Dzięki. Przeczytałem troszkę na forum po za tym jestem pesymista nie liczę by się wylęgły bo nie chcę się zawieść ale wole by spotkało mnie kiedyś miłe zaskoczenie :-) Bojowniki składały mi ikre w starym akwa ( było tylko dla nich) i nigdy nic się nie wylęgło, a zkładały ikrę z 4 razy ( może więcej ale nie widziałem ) i w tym dwa. To dla mnie wspaniała wiadomość gdy nowe ryby w nowym akwa tak szybko się odnajdują co udowadnia złożenie ikry. W przeciągu następnego tygodnia zakładam akwarium 54L. ( to co ikrę złożyły ma 126L ) ale tego obsada bedzie mniej wymagająca.

W 126L mam :

1x Filtrująca kreweta ( jutro na starcie poszukam drugiej koloru czarnego bo pierwsza jest żółta )

4x czyli napewno jedna dobrana para i jedna para która nie zkładała jeszcze ikry mam PIELĘGNICZKI RAMIREZA

2x czyli dobrana para która składała z 6 razy ikrę BOJOWNIK SYJAMSKI

6x czyli 3 pary gupików jeszcze się zadne nie urodziły ;?/

2xZbrojnik Niebieski ale chyba dwie samice są jeszcze bardzo młode więc trudno stwierdzić

2xPISKOREk nie mam pojęcia płci

Mam jeszczę krewetkarium około 3 L są tam redki około 5

i ostatecznie mam kotnik z 10 malutkimi mieczykami nie pamietam czy mają 2 tygodnie czy miesiąć bo dostałem od EMILA

zami84

do 54 litrów włoż tylko jedna pare ramirezek to pielegniczki i w okresie "godowym" staja sie terytorialne... Moze byc cieżko z dwoma parami... Po za tym wrzucil bys kiedys fotki baniaków. w koncu masz ich 4 (kotnika nie licze).
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Trachemys

Dobra dobra tylko trochę ogarne 126 L ale do 54L nie wrzucę ramirezek to co wypisałem to jest w 126L

w 54L:

Myślałem na np. Mieczyki ( napewno ale za jakieś 2 miesiące gdy urosna ), kiryski pstre z dwie pary na 100% jakiś glonojad możecie cos polecić i jeszcze cos.

Żeby nie było wątpliwości do tego 54L nie wrzuce wszystkich mieczyków zc kotnika
Ostatnio zmieniony 2010-02-27, 21:57 przez Trachemys, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Mam jeszczę krewetkarium około 3 L są tam redki około 5
Rozumiem, że krewetki to stworzenia mało myślące i generalnie żyją w tym "akwarium" nie skarżąc się na warunki, ale dla mnie jest to Maltretowanie istot żywych!
Wszędzie jest napisane, że krewetki = akwarium min. 20 L niezależnie czy jest ich 5 czy 1 ... muszą mieć większą przestrzeń życiową niż słoik... chyba, że to tymczasowe lokum, ale wnioskując po tym, że nazywasz to naczynie krewetkarium to tak nie jest ;/
Zrób coś z tym.

Awatar użytkownika
Trachemys

Skarz się do Irka to on mi sprzedał i powiedział że będzie idealne dla krewetek a sam sobie kupił 30 L krewetkarium

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Powiedziałem Ci, że to jest takie ozdobne.
Chciałeś tam wpuścić Bojownika więc powiedziałem że lepsze byłyby już krewetki. :-/

krystak

Post autor: krystak »

Oj Irek,Irek.Podpuszczać tak młodszego,mniej doświadczonego kolege...
A tak wgl. to masz straszny misz,masz w tym akwarium,zdecyduj się na kilka gatunków a w stadach a nie kilkanaście po 2,3 rybki z każdego :/

Awatar użytkownika
Irek

Jesteśmy w tym samym wieku a on jest nawet starszy. :-P
Żeby nie było wątpliwości do tego 54L nie wrzuce wszystkich mieczyków zc kotnika
To co zrobisz z resztą?
Ostatnio zmieniony 2010-02-28, 12:45 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Trachemys

Czas pokarze :mrgreen:

Właśnie zrobiłem akwa 54L motywem jest dno Bałtyku.

Są już w nim 3xpretnik karłowaty samiec i dwie samice

i jeszcze 4x Kiryski pstre ale nie jestem pewien płci bo sieschowały

Awatar użytkownika
Irek

obsada w 54 l jest dobra ale pod warunkiem ze nic juz nie dokupisz (no moze z wyjatkiem jakis kasaczy).
Teraz pytanie: Co z mieczykami?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”