filtr wewnętrzny, co polecacie?
filtr wewnętrzny, co polecacie?
Witam zastanawiam się nad zmianą filtra wewnętrznego tylko co wybrać, nie chcę filtrów o zbyt dużych rozmiarach. Zastanawiam się nad HAILEA BT-700 (70-250L) ale jakos intuicyjnie skłaniam się ku Aqua Szut T-HEAD 550 z gąbką, ponieważ ta wersja ze z wkładem o średnicy 9cm na moje 50l akwarium gabarytowo wydaje mi się zbyt duży. Proszę o opinie zwłaszca mile widziane na temat aqua szut'a, czy jest cichy itd. Chyba że macie jakieś propozycje. Pozdrawiam
Witam ponownie, myślałem o kaskadzie, ale moje akwarium jest tak umieszczone że z tyłu odpada, druga możliwość to boczna ściana, ale strony pokoju więc obie wersje jak dla mnie odpadają. Dlatego myslę o filtrze wewnętrznym. Obecnie nie mam za duzego zbiornika 50l. Może kiedyś jak będę miał większe akwarium kupię filtr zewnętrzny. Proszę więc o wasze opinie i sugestie.
Mam w domu 2 Eheim`y i jednego Aquael`a (wszystkie wewnętrzne) i jeśli jeszcze kiedyś będę kupował kolejny filtr to będzie to tylko EHEIM. Te filtry są naprawdę bardzo ciche, wygodne i bezawaryjne. Jedyna ich wada to niestety cena, ale myślę, że warto trochę zainwestować a później już tylko cieszyć się bezawaryjną pacą i bez obaw wychodzić z domu zostawiając włączony filtr.
A do Twojego aqwa wybrałbym coś z tych dwóch:
EHEIM AQUABALL 2210
lub
Eheim Biopower 160
A do Twojego aqwa wybrałbym coś z tych dwóch:
EHEIM AQUABALL 2210
lub
Eheim Biopower 160
Witajcie!! Oglądałem filtry EHEIM AQUABALL 2210 jak i Eheim Biopower 160. Są dość duże pomijam wysokość ale średnica tych filtrów to 9,5cm czy nie zaduże w akwarium 50l??? Nie wiem mnie wydaje się że zabierają zbyt dużo miejsca. Szukam więc dalej. Pozdrawiam
P.S. ad Sivvy81 z tego co czytałem na forum to kupiłeś Biopower'a powiedz jak się sprawdze, jakie są Twoje wrażenia, pisałeś poprzednio o tym że w biopower woda pobierana jest od dołu a nie jak w aquaball np. 2210 przez każdy moduł. Jak sie to sprawdza?
P.S. ad Sivvy81 z tego co czytałem na forum to kupiłeś Biopower'a powiedz jak się sprawdze, jakie są Twoje wrażenia, pisałeś poprzednio o tym że w biopower woda pobierana jest od dołu a nie jak w aquaball np. 2210 przez każdy moduł. Jak sie to sprawdza?
Ostatnio zmieniony 2010-02-04, 07:16 przez Pudlarz, łącznie zmieniany 1 raz.
ja u siebie w 60 mam kolosa filtr wewnętrzny Aqua-El'a UNIFILTER 750 zalecany do akwariów 200-300 litrowych z wydajnością 750L/H używam go ze 3 lata i nie mam zupy rybnej delikatnie porusza wodę - przy odpowiednich ustawianiach wężyka zaś świetnie zassysa brudy w akwa ;))
Faktem jest też, że z upływem czasu moc filtra malej dlatego też nowy może spowodować tsunami w baniaku
Faktem jest też, że z upływem czasu moc filtra malej dlatego też nowy może spowodować tsunami w baniaku