128L - BN/T - Matrixowo
Wiem, co trzeba kupić, żeby sobie zrobić makroMatrixowo pisze:no macro też robię sam, ale do macro trzeba kupić mg, no3 po4 itp, a ja to wszystko kupuję z tego sklepu. Przeliczam w kalkulatorze zrobionym przez Spidera i wszystko jest jasne.

Ale nie stosowałam jeszcze tego mikro z Intermagu i będę chciała za jakiś czas zamówić. Dobrze wiedzieć, że jest w sklepiku "Akwanawozy"

A zapytam z ciekawości Matrixowo-jakie utrzymujesz tygodnoiwe stężenia azotu i fosforu?,bo jeśli te krańcowe z metody EI,to mało masz roślin i może dlatego te glony.Chociaż i tak wszystko zależy od CO2 i jego dobrej cyrkulacji w zbiorniku

Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 12:42 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
zgadza się :) Ogólnie bardzo ten nawóz micro polecają. Spider również twierdzi, że ma bardzo stabilne chelaty i że można bez problemu go stosować z macro. Chociaż sama metoda EI twierdzi, żeby raczej osobno :)
A w ogóle wyczytałem dzisiaj patent na zakonserwowanie micro intermagu w miarę naturalny sposób, aby się nie popsuło, zapleśniało i żeby nie trzymać go specjalnie w lodówce :)
A w ogóle wyczytałem dzisiaj patent na zakonserwowanie micro intermagu w miarę naturalny sposób, aby się nie popsuło, zapleśniało i żeby nie trzymać go specjalnie w lodówce :)
Tak,polecają ten nawóz,właśnie ze względu na stabilność chelatorów oraz na dobry skład, skomponowany z uwzględnieniem wyższego poziomu żelaza, typowo dla zbiorników roślinnych.Matrixowo pisze:zgadza się :) Ogólnie bardzo ten nawóz micro polecają. Spider również twierdzi, że ma bardzo stabilne chelaty i że można bez problemu go stosować z macro. Chociaż sama metoda EI twierdzi, żeby raczej osobno :)
A ja stosuję makro 3x w tygodniu na przemian z mikro

A o tym patencie, to jeszcze nie czytałam hehe

Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 12:41 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz moje pytanie do znawców.
Dlaczego ciągle mam PO4 - 0??? codziennie sprawdzam, dolewam nawozów NO3+Mg+PO4 dodatkowo dolewam samo PO4, a ciągle mi test wskazuje 0???
Testy mam JBL
NO3- 20-30
PO4 - 0
PH obiżyłem do 5,7 a KH spadło mi do 0-1
Normalnie jestem w kropce... nie wiem co mam robić.
Woda utrzymuje się z lekkim zmętnieniem podchodząca do koloru zielonego... hmmm
Dziwna sprawa. Dodałem do jednego filtra nie dużą matę węgla aktywnego z 2213. Może to coś pomoże na zmętnienie.
Ogólnie nie wiem dlaczego mam PO4 ciągle zerowe. Glonów jak na tą chwilę nie ma, Gloska widać zaczyna się pokładać z większych sadzonek i wypuszcza korzonki. Telewizor JBL do CO2 z odczynem KH 4-5 w środku ciągle na zilonawo-żółty.
Ogólnie nie mam już pomysłu co by tutaj zrobić aby było lepiej.
Dlaczego ciągle mam PO4 - 0??? codziennie sprawdzam, dolewam nawozów NO3+Mg+PO4 dodatkowo dolewam samo PO4, a ciągle mi test wskazuje 0???
Testy mam JBL
NO3- 20-30
PO4 - 0
PH obiżyłem do 5,7 a KH spadło mi do 0-1
Normalnie jestem w kropce... nie wiem co mam robić.
Woda utrzymuje się z lekkim zmętnieniem podchodząca do koloru zielonego... hmmm
Dziwna sprawa. Dodałem do jednego filtra nie dużą matę węgla aktywnego z 2213. Może to coś pomoże na zmętnienie.
Ogólnie nie wiem dlaczego mam PO4 ciągle zerowe. Glonów jak na tą chwilę nie ma, Gloska widać zaczyna się pokładać z większych sadzonek i wypuszcza korzonki. Telewizor JBL do CO2 z odczynem KH 4-5 w środku ciągle na zilonawo-żółty.
Ogólnie nie mam już pomysłu co by tutaj zrobić aby było lepiej.
a dzisiaj mam do was pytanie takie:
Aktualnie PH mam 6,00 i widzę, że z dnia na dzień musiałbym jeszcze bardziej obniżać PH aby mieć odpowiednie stężenie CO2 w akwarium. PH pokazuje mi się takie samo na PHcmoputer i takie samo na kropelkowym teście od JBL.
Czy to możliwe aby amazonia tak bardzo mi zakwaszała wodę? a leje 1:1 RO więc hmmm???
ktoś ma jakieś doświadczenie i sugestie w tej sprawie?
Aktualnie PH mam 6,00 i widzę, że z dnia na dzień musiałbym jeszcze bardziej obniżać PH aby mieć odpowiednie stężenie CO2 w akwarium. PH pokazuje mi się takie samo na PHcmoputer i takie samo na kropelkowym teście od JBL.
Czy to możliwe aby amazonia tak bardzo mi zakwaszała wodę? a leje 1:1 RO więc hmmm???
ktoś ma jakieś doświadczenie i sugestie w tej sprawie?
Jakie masz KH wody wlewanej (podmianowej), jakie robi się KH w zbiorniku po podmianie (powiedzmy 0,5 godz po podmianie), jakie jest KH np. dzień, dwa po podmianie. Jeśli spada, to Amazonia zjada. Kalkulator CO2 oparty o pH kłamie (zawyża) wynik CO2, bo część kwasowości pochodzi z Amazonii. Gdzieś w Internecie jest podany sposób pomiaru stężenia CO2 w takich przypadkach. Mierzy się pH w akwarium, nalewa porcję wody na talerzyk, odczekuje aż CO2 się ulotni, mierzy się pH tej próbki i z różnicy odczytuje ile było CO2.
Zastanawiam się, czy to podłoże nie może buforować czasem wody na określonym pH, np. 6.
pzd
P.
Zastanawiam się, czy to podłoże nie może buforować czasem wody na określonym pH, np. 6.
pzd
P.
ostatnio było tak, że woda po podmianie mała kh3, ale obawiam się, że teraz będzie 0-1
co2 mierzę indykatorem z roztworem kh4, tak wiec to jest najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o mierzenie zawartości co2 w wodzie. dużo go nie ma, bo rośliny nie bomblują a ryby i krewetki nie mają przyduchy. Wcześniej mi amano padały jak było go za dużo. raczej mam go za mało, ale dzisiaj byłem w domu około 12:00 i Ph spadło do 5,86. jestem w kropce, bo przy tak niskim Ph nie mogę już bardziej dawać co2. a indykator cały czas mam zielony :(
Dzisiaj robię podmianę wody 50%, to wleję około 3/4 kranowitu aby podnieść kh i GH bo widać amazonia pije to strasznie
co2 mierzę indykatorem z roztworem kh4, tak wiec to jest najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o mierzenie zawartości co2 w wodzie. dużo go nie ma, bo rośliny nie bomblują a ryby i krewetki nie mają przyduchy. Wcześniej mi amano padały jak było go za dużo. raczej mam go za mało, ale dzisiaj byłem w domu około 12:00 i Ph spadło do 5,86. jestem w kropce, bo przy tak niskim Ph nie mogę już bardziej dawać co2. a indykator cały czas mam zielony :(
Dzisiaj robię podmianę wody 50%, to wleję około 3/4 kranowitu aby podnieść kh i GH bo widać amazonia pije to strasznie
Przyszedł czas aby pokazać wam moje dzieło. Nic specjalnie nie zmieniałem, jedynie pielęgnowałem roślinki i rybki.
Niżej fotki w dwóch wersjach - tło białe podświetlone do zdjęcia oraz tło czarne. Powiedzcie mi, która wersja wam się bardziej podoba oraz wasze opinie i sugestie.

Trzecie zdjęcia dałem dla porównania jak się rozrosło :)
Niżej fotki w dwóch wersjach - tło białe podświetlone do zdjęcia oraz tło czarne. Powiedzcie mi, która wersja wam się bardziej podoba oraz wasze opinie i sugestie.

Trzecie zdjęcia dałem dla porównania jak się rozrosło :)
Ładnie,łanie,tylko szkoda,że sprzęcik tak bardzo na wierzchu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.