128L - BN/T - Matrixowo

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

no macro też robię sam, ale do macro trzeba kupić mg, no3 po4 itp, a ja to wszystko kupuję z tego sklepu. Przeliczam w kalkulatorze zrobionym przez Spidera i wszystko jest jasne.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Matrixowo pisze:no macro też robię sam, ale do macro trzeba kupić mg, no3 po4 itp, a ja to wszystko kupuję z tego sklepu. Przeliczam w kalkulatorze zrobionym przez Spidera i wszystko jest jasne.
Wiem, co trzeba kupić, żeby sobie zrobić makro ;-). Od dawna robię nawozy dla siebie i dla innych i też korzystam z kalkulatora chemicznego od Spidera.
Ale nie stosowałam jeszcze tego mikro z Intermagu i będę chciała za jakiś czas zamówić. Dobrze wiedzieć, że jest w sklepiku "Akwanawozy" :-).
A zapytam z ciekawości Matrixowo-jakie utrzymujesz tygodnoiwe stężenia azotu i fosforu?,bo jeśli te krańcowe z metody EI,to mało masz roślin i może dlatego te glony.Chociaż i tak wszystko zależy od CO2 i jego dobrej cyrkulacji w zbiorniku :-) .
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 12:42 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.

Matrixowo

zgadza się :) Ogólnie bardzo ten nawóz micro polecają. Spider również twierdzi, że ma bardzo stabilne chelaty i że można bez problemu go stosować z macro. Chociaż sama metoda EI twierdzi, żeby raczej osobno :)

A w ogóle wyczytałem dzisiaj patent na zakonserwowanie micro intermagu w miarę naturalny sposób, aby się nie popsuło, zapleśniało i żeby nie trzymać go specjalnie w lodówce :)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Matrixowo pisze:zgadza się :) Ogólnie bardzo ten nawóz micro polecają. Spider również twierdzi, że ma bardzo stabilne chelaty i że można bez problemu go stosować z macro. Chociaż sama metoda EI twierdzi, żeby raczej osobno :)

A w ogóle wyczytałem dzisiaj patent na zakonserwowanie micro intermagu w miarę naturalny sposób, aby się nie popsuło, zapleśniało i żeby nie trzymać go specjalnie w lodówce :)
Tak,polecają ten nawóz,właśnie ze względu na stabilność chelatorów oraz na dobry skład, skomponowany z uwzględnieniem wyższego poziomu żelaza, typowo dla zbiorników roślinnych.
A ja stosuję makro 3x w tygodniu na przemian z mikro :-).
A o tym patencie, to jeszcze nie czytałam hehe :-).
Ostatnio zmieniony 2009-12-02, 12:41 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.

Matrixowo

lejesz do 500ml micro rozrobionego 2-3ml Eeasy carbo i tyle :)

jeśli stosujesz EC w swoim akwarium to masz sprawę załatwioną :)

Matrixowo

A teraz moje pytanie do znawców.

Dlaczego ciągle mam PO4 - 0??? codziennie sprawdzam, dolewam nawozów NO3+Mg+PO4 dodatkowo dolewam samo PO4, a ciągle mi test wskazuje 0???

Testy mam JBL

NO3- 20-30
PO4 - 0
PH obiżyłem do 5,7 a KH spadło mi do 0-1

Normalnie jestem w kropce... nie wiem co mam robić.
Woda utrzymuje się z lekkim zmętnieniem podchodząca do koloru zielonego... hmmm

Dziwna sprawa. Dodałem do jednego filtra nie dużą matę węgla aktywnego z 2213. Może to coś pomoże na zmętnienie.

Ogólnie nie wiem dlaczego mam PO4 ciągle zerowe. Glonów jak na tą chwilę nie ma, Gloska widać zaczyna się pokładać z większych sadzonek i wypuszcza korzonki. Telewizor JBL do CO2 z odczynem KH 4-5 w środku ciągle na zilonawo-żółty.

Ogólnie nie mam już pomysłu co by tutaj zrobić aby było lepiej.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Może rośliny magazynują PO4? Rośliny ponoć potrafią magazynować brakujące wcześniej pierwiastki w ilościach przekraczających kilkusetkrotnie zapotrzebowanie na dany pierwiastek. Szczególnie rośliny pływające na powierzchni są w tym dobre.

Matrixowo

też tak może być. Bo faktycznie wszystkie rośliny były nowe z hodowli i na pewno z nawodnej, więc może magazynują pierwiastki na zapas. A Amazonia również może przyswajać na początku duże ilości tego?

Matrixowo

a dzisiaj mam do was pytanie takie:

Aktualnie PH mam 6,00 i widzę, że z dnia na dzień musiałbym jeszcze bardziej obniżać PH aby mieć odpowiednie stężenie CO2 w akwarium. PH pokazuje mi się takie samo na PHcmoputer i takie samo na kropelkowym teście od JBL.

Czy to możliwe aby amazonia tak bardzo mi zakwaszała wodę? a leje 1:1 RO więc hmmm???

ktoś ma jakieś doświadczenie i sugestie w tej sprawie?

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Jakie masz KH wody wlewanej (podmianowej), jakie robi się KH w zbiorniku po podmianie (powiedzmy 0,5 godz po podmianie), jakie jest KH np. dzień, dwa po podmianie. Jeśli spada, to Amazonia zjada. Kalkulator CO2 oparty o pH kłamie (zawyża) wynik CO2, bo część kwasowości pochodzi z Amazonii. Gdzieś w Internecie jest podany sposób pomiaru stężenia CO2 w takich przypadkach. Mierzy się pH w akwarium, nalewa porcję wody na talerzyk, odczekuje aż CO2 się ulotni, mierzy się pH tej próbki i z różnicy odczytuje ile było CO2.
Zastanawiam się, czy to podłoże nie może buforować czasem wody na określonym pH, np. 6.
pzd
P.

Matrixowo

ostatnio było tak, że woda po podmianie mała kh3, ale obawiam się, że teraz będzie 0-1

co2 mierzę indykatorem z roztworem kh4, tak wiec to jest najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o mierzenie zawartości co2 w wodzie. dużo go nie ma, bo rośliny nie bomblują a ryby i krewetki nie mają przyduchy. Wcześniej mi amano padały jak było go za dużo. raczej mam go za mało, ale dzisiaj byłem w domu około 12:00 i Ph spadło do 5,86. jestem w kropce, bo przy tak niskim Ph nie mogę już bardziej dawać co2. a indykator cały czas mam zielony :(

Dzisiaj robię podmianę wody 50%, to wleję około 3/4 kranowitu aby podnieść kh i GH bo widać amazonia pije to strasznie

Matrixowo

Przyszedł czas aby pokazać wam moje dzieło. Nic specjalnie nie zmieniałem, jedynie pielęgnowałem roślinki i rybki.

Niżej fotki w dwóch wersjach - tło białe podświetlone do zdjęcia oraz tło czarne. Powiedzcie mi, która wersja wam się bardziej podoba oraz wasze opinie i sugestie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Trzecie zdjęcia dałem dla porównania jak się rozrosło :)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ładnie,łanie,tylko szkoda,że sprzęcik tak bardzo na wierzchu.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

yoor45

Post autor: yoor45 »

Jak dla mnie opcja z czarnym tłem lepsza ale z białym też nawet ładnie :) bardzo ładne akwarium, fajnie się rozrosło.

Matrixowo

Dzięki, Lukki, sprzęt na wierzchu bo niestety trzeba w jakiś sposób dbać o akwarium. Jak by to była fotka do konkursu to bym wyjął :) Jak wiadomo, przy moim świetle i ilości nawozów to musi być dobra cyrkulacja i sporo CO2 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”