potrzebuję sporo świerszczy lub szarańczy dla mojego nowego pupila. Hodował ktoś to w domu?? Z chęcią kupił/przyjąłbym motyla barciaka mniejszego większego lub średniego.
Proszę o radę bardziej doświadczonych to mój 3 gad dopiero z czego 2 poprzednie to były żółwie
W domu nie polecam ;) Jeśli masz strych albo jakąś piwnicę, hoduj je tam. Jak zacznąć "ćwierkać" wieczorem, to do czwartej jest harmider :/ . Hodowle utrzymywałem w dużym plastikowym pojemniku, wyłożonym ręcznikami papierowymi (łatwiej sprzątać odchody). Karmienie to też żadna sztuka ;) Zwykłe jabłka, mlecz lub liście jeżyn i malin.
Ja karmiłem nawet liśćmi roślin akwariowych z przycinki. Ważne żeby utrzymywać czystość bo zdaje się, że przy dużym nagromadzeniu odchodów świerszcze szybko padają... przynajmniej u mnie tak się działo.
dzisiaj założyłem pierwszą hodowlę w 10l słoju na dnie torf zbiorniczek z dafnią suszoną i z woda nad tym wkład do filtra kubełkowego nie wiem jak to się nazywa takie obierki z długopisów i dałem im na zakąskę rzęsę wodna
Myślę, że z tym torfem to nie najlepszy pomysł... świerszcze są bardzo wrażliwe na produkty przemiany materii, a torf tylko je przyśpieszy, przy okazji utrudniając Ci jeszcze sprzątanie. Ja generalnie jestem zwolennikiem papieru (np. chusteczki higieniczne). Wkładasz łapy, bezinwazyjnie wyciągasz to co owady narobiły, wkładasz nowe i już :) Ten słój to rozwiązanie tymczasowe oczywiście?