240 [Stara wierzba] Ogólne (FILM str 9)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

240 [Stara wierzba] Ogólne (FILM str 9)

Post autor: nefrete1 »

Azja -> sumatrzańskie łobuzy

Akwarium: (120 x 40 x 50) cm

Oświetlenie: 4 x świetlówka Sylvania T5, 39W (2 x GROLUX i 2 x AQUASTAR)

Ogrzewanie: grzałka Atman 200W

Filtracja: JBL Filtr zewnętrzny Cristalprofi e900

Parametry wody: Temp 24°C, pozostałych parametrów nie mierzę

Podłoże: piach, a pod nim ziemia ogrodowa

Flora:
- Nurzaniec Amerykański
(Vallisneria Americana)
- Zwartka Wendta (Cryptocoryne wendtii)
- Lotos tygrysi (Nymphaea lotus)

Tymczasowa fauna:
- 15 x Brzanka sumatrzańska (Puntius tetrazona)
- 6 x Kirysek spiżowy (Corydoras aeneus)

Docelowo będzie::
- 30 x Brzanka sumatrzańska (Puntius tetrazona)
- 5 x Bocja siatkowana (Botia lohachata)

Dekoracje: korzenie

Krótka fotorelacja z zakładania zbiornika.

09.01.2010 (dzień 0)

Nie pokaże jak przez tydzien wyglądała łazienka podczas płukania piasku :-P ani jak mąż skręcał szafkę (bo jak stwierdził jego strój nie nadawał się do publikacji :lol: )

[19:00] Przejdę więc od razu do zbiornika: najpierw ziemia ogrodowa.

Obrazek

[19:15] Potem moskitiera i piasek

Obrazek

[20:00] Układanie korzeni i na początku bardzo powolne i żmudne zalewanie wodą ze starego akwa przez cieńki wężyk, by jak najmniej wzburzyć piasek

Obrazek

[22:30 - musiałam zrobić przerwę na położenie dziecka spać] Wody już trochę więcej, więc można zacząć sadzenie roślin. Skróciłam trochę korzenie i usuwałam brzydkie liście

Obrazek

[23:30] Zbiornik zalany (ok 100l starej wody, 80l odstanej kranówki, reszta musiała być prosto z kranu)

Obrazek

10.01.2010 (dzień 1)

[00:00] Pierwsi mieszkańcy

Obrazek

[02:00] uf posprzątane, podłoga umyta, łazienka dopuszczona do użytku :-P

Obrazek

Woda jeszcze mętna

Obrazek

[04:00] Wypite zasłużone 2 piwka, "Miasto aniołów" obejrzane po raz setny i ostatni rzut oka na akwa przed pójściem spać - już się woda nieźle wykrystalizowała

Obrazek

Na razie licha ta Azja moja, ale poczekam aż zarośnie :-)
Ryby też powinny dodać więcej charakteru zbiornikowi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

11.01.2010 godz 06:30 (dzień 2)

Rano kontrolnie na chwilkę włączyłam światło w akwa, a tam mleko :-(
Założyłam już 3 akwaria i do tej pory mi sie to nie przytrafiło.
No ale nic, wiem, że to bywa normalna sprawa. Już przeszukałam tematy na forach - silne napowietrzanie i powinno po kilku dniach odpuścić. W akwarium chodzi stary filtr wewnętrzny. Nowy filtr działał w starym akwarium przez tydzień. Użyłam ok 100l starej wody do zalania nowego zbiornika. Mam nadzieję, że to wszystko pozwoliło bakteriom zasiedlić się w nowym środowisku i szybko uporają się z piewotniakami.
Jeśli macie jeszcze jakieś wskazówki to będę wdzięczna.
Ostatnio zmieniony 2011-04-08, 17:05 przez nefrete1, łącznie zmieniany 11 razy.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Gratuluje większego akwarium.

Szkoda,że zdecydowałaś sie na piasek,niektóre rośliny bedą miały problem z mianem bycia w takim podłożu.
No i ta siatka na ziemie,pytam po co?
Przez nią same problemy będziesz mogła mieć przy przesadzaniu roślin,kiedy to korzenie powrastają w nią.
Ja obecnie również wystartowałem na ziemi,ale zdecydowałem sie na żwir.
Aranżacja sympatyczna.
Piszesz o oświetleniu T8,a ja tam widze T5,ale szkoda,żę nie zdecydowałaś sie na 54W wtedy boki by były doświetlone.
Nad odbłyśnikami pomyśl,albo nad folią,bo nie widze.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Lukiki pisze:Gratuluje większego akwarium.
Dzięki :-D
Lukiki pisze: Szkoda,że zdecydowałaś sie na piasek,niektóre rośliny bedą miały problem z mianem bycia w takim podłożu.
Eeee, już przecież rosły w piasku w 126l i dobrze wyglądały.
Lukiki pisze: No i ta siatka na ziemie,pytam po co?
Przez nią same problemy będziesz mogła mieć przy przesadzaniu roślin,kiedy to korzenie powrastają w nią.
Mnie ona pomaga, i tak nie wyrywam roślin, lecz trochę odkopuje a potem obcinam korzenie.
Lukiki pisze: Piszesz o oświetleniu T8,a ja tam widze T5,
Nie nie nie - to na 300% T8 - są cieniutkie no i jest na nich napisane "T8" :-P
Lukiki pisze: ale szkoda, żę nie zdecydowałaś sie na 54W wtedy boki by były doświetlone.
Mnie to absolutnie nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie - chcę skupiać uwagę obserwującego na centralnej części akwarium. Jednolita będzie obsada i szata roślinna, więc niejednolite światło odgrywać będzie dużą rolę.
Lukiki pisze: Nad odbłyśnikami pomyśl,albo nad folią,bo nie widze.
Ja to się raczej zastanawiam nad odjęciem jednej świetlówki, bo obawiam się, czy tyle watów to nie za dużo jak na LT. Nie mam zamiaru nawozić akwa.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

jak cieniutki jak palec to T5 a jak grubsze to T8 36W.

Zapowiada sie ciekawie, ja osobiście też bym siatki nie dał.

Ale zapowiada sie ciekawie. Zobaczymy jak sie uda zwalczanie "mleka".

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Faktycznie, nieźle sie zaczyna :D Zobaczymy jak wszystko trochę urosnie.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

ali g pisze:jak cieniutki jak palec to T5 a jak grubsze to T8 36W.

Zapowiada sie ciekawie, ja osobiście też bym siatki nie dał.

Ale zapowiada sie ciekawie. Zobaczymy jak sie uda zwalczanie "mleka".
O cholera! Faktycznie T5! Lukiki, wybacz. Mieliście rację, to chyba z niewyspania :oops:

Co do mleka - już wczoraj jak wróciłam z pracy sytuacja była o niebo lepsza. A dziś przed wyjściem jak na chwilkę włączyłam światło woda była już zupełnie krystaliczna :-D więc się cieszę jak nie wiem co :-D :-D :-D

Mam problem z kupnem tła :-/ Jak się zrobi trochę bardziej spacerowa pogoda chcę sukcesywnie zbierać kawałki kory by z nich zrobić bardziej naturalnie wyglądające tło. Ale do tego czasu chciałam wykorzystać ten sam rodzaj papieru co poprzednio. Niestety w sklepach po świętach jest ewidentny deficyt papierów do pakowania prezentów :-|

Wczoraj wpuściłam te kilkanaście brzanek i kiryski - szkoda mi było dłużej trzymać je w 20l wiaderku, były niespokojne. Na początku wszystkie schowały się pod korzeniami, ale po 2 godzinach wyglądały już na zrelaksowane, odzyskały piękne soczyste barwy i swoim zwyczajem ganiały się po całym akwa.

No myślę, że na prawdziwy urok tego akwarium trzeba będzie trochę poczekać. Rośliny posadzone rzadko muszą się zagęścić, nurzańca chcę wymienić na tą wysoką kryptokorynę, lotos też mógłby podrosnąć. No i ryby, które uważam będą prawdziwą ozdobą tego akwarium.

Planuję kupić resztę obsady gdzieś za 2-3 tygodnie, oczywiście jeśli przez ten czas nie będzie się działo nic złego w akwarium.
Ostatnio zmieniony 2010-01-12, 08:11 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.

maksior

Post autor: maksior »

Kolejne ładne akwarium zapowiada się , poprzednie też były super . PS. mam patent na buczący wirnik JBL to tak na marginesie jakby zaczął buczeć . Pozdrawiam Arek.
Arek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

maksior pisze:Kolejne ładne akwarium zapowiada się , poprzednie też były super . PS. mam patent na buczący wirnik JBL to tak na marginesie jakby zaczął buczeć . Pozdrawiam Arek.
Ok, to napisz mi od razy na PW. Co prawda mój na razie chodzi chyba cicho, ale tak na wszelki wypadek :)

lego

Post autor: lego »

ooo..Gratuluje :-D ja już ze swoim wystartowałem w sobotę.. nie pokazuję gdyż nie mam chwilowo mozliwosci zrobienia zdjec..ale jak tylko się uda to obiecuje wrzucic.
Zdecydowałem sie na amazonie....mysle ze obsada to neony i na dno kiryski czy na 160 l 80 sztuk neonów i około 7 kirysków to własciwa obsada?
wciąż się uczę..pytam i pytam a to przecież nie wstyd..:) pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Jak to jest z tymi lotosami? Gdzieś znalazłam spis roślin azjatyckich i wśród nich był również lotos tygrysi, ale na jednym forum zwrócono mi uwagę, że to roślina kontynentu afrykańskiego.

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

Tu jest dobry artykuł

pozdrawiam, Tomek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Acha - czyli mają rację. No to trudno, będe troszkę mniej profesjonalna i zostawię lotosa pochodzącego z Afryki w mojej małej sumatrze tłumacząc sobie, że lotosy azjatycie są ciężko dostępne a przecież podobnie wyglądają :-P

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Kurcze, tak sobie myślę, czy jednak nie przesadziłam - 40 brzanek sumatrzańskich w 240l to nie za dużo ??

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

kiedy doczekam się zdjęć lub filmu akwarium z obsadą ? :P
swoją drogą to rzeczywiście 40 szt. to sporo, ja bym zostawił połowę i dorzucił jakiś inny gatunek ryb może danio albolineatus, nie wiem czemu, ale jakoś wydaje mi się, żeby pasowała u Ciebie ta rybka :P
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 11:36 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Kurcze, filmik będzie i zdjęcia też. Tylko muszę tło załatwić, a nie ma go nigdzie.

Danio... nie bardzo mi pasują, mają takie fluorescencyjno zimne barwy - zupełnie inne niż brzanki i wydaje mi się, że nie będą dobrze razem wyglądać.
Już prędzej brzanka różowa, ale też nie wiem.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Nie mieszaj brzanek, najładniej wyglądają same sumatrzańskie. Miałem kiedyś sumatrzańskie i do tego kilka mszystych, różowych i jeszcze chyba 5-cio pręgi. Zachowanie ok, ale wyglądało to najlepiej jak sumatra była sama, może jeszcze kiedyś do tego wrócę, jak patrze na twoje akwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”