Marek pisze:Mam pytanie a nie chce zakładać nowego tematu... ile kg żywej skały trzeba do akwa 112l??
Lepiej zadaj to pytanie w dziale morskim, tu pewnie żaden morszczak nie zagląda. Poza tym pytanie zupełnie odbiega od tematu.
Przyjdź w któryś wtorek do ŁDKu na 17 do klubu, prezes i wiceprezes to stare morszczyny ( ) więc na pewno wszystkiego się dowiesz.
własnie widziałem.. pisało , ze ma chodzic 14h ale nie okreslili sie czy to ma byc noc czy jak.. w sumie to cała noc i kilka godzin w dzien. Okej juz sam sobie odpowiedziałem na swoje pytanie ;d
U mnie chodzi od 13:30 do 23 z kawałkiem, czyli wyłącza się jak zaczynam się do spania szykować. Według mnie jest to optymalna długość czasu naświetlania. Wiadomo, przy dużym świetle nikt nie będzie świecił 10 h bo go rachunki zjedzą, rośliny jak chwasty rosną (o ile mają potrzebne stężenia nawozów ) i tak na dobrą sprawę po co jakoś strasznie mocne oświetlenie typu np 1W/l?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
a ja nie mam normowanych godzin i świece ile mi się chce i kiedy mi się chce, a rośliny tak czy siak szybko rosną ;)) ale nie mam i nie miałem glonów jeszcze
ja świecę od 8 do 18. Rybki podobnie jak rosliny potrzebują zaciemnienia. Przecież w naturze również to występuje.
W lato też świecę 10 godzin tylko zaczynam później i później kończę.
Kolejne pytanie. Tym razem chodzi o obsade. Kupiłem juz glonojada i 3 gupiki . Mam zamiar jeszcze dokupic 2 gupiki i 6-7 neonkow czerwonych. Czytałem ostatnio sporo o tych rybach i dowiedziałem sie , ze neonki podgryzaja ogony gupika.. Czy to prawda ? Widziałem mnostwo osob ktore tak własnie ryby trzymaja i chyba nic sie nie stało. Co polecacie ? Moze jakas inna obsada ? Narazie mam 3 gupiki i glonojada. ( mysle tez o kiryskach)
własnie z nim jest problem. Chciałem zakupic tego co ma w pełni wieku 12 cm lecz sprzedawca powiedział , ze ten glonojad bedzie rosł jakies 2 lata. Bedzie miał te 25 cm ale jak juz zacznie tak rosnosc sadze , ze juz bede miał wieksze akwarium. Jak nie to mam sasiada obok co ma 250 l akwarium to poprostu mu go dam. Sprzedawca powiedział , ze te 2 lata moge go tam spokojnie trzymac. Sądze , ze jest to zbrojnik kolumbijski. Dam sobie rade ;d Jak bedzie zbyt duzy to go oddam. Wracajac do pytania z neonkami i gupikami czy moga zyc razem.. ?
Ostatnio zmieniony 2009-11-19, 08:43 przez BiiSs, łącznie zmieniany 1 raz.
Prosze o kolejna rade. Posiadam 2 kotna pawie oczka ( gupiki ) i nie chce byc zbytnio stratny w ikrze wiec chciałbym zakupic kotnik. O to moje pytanie. Ktory jest lepszy ?
Zdecydowanie żyworodne .... też mam pawie oczka. A tak BTW dobrze wiedzieć co się trzyma w baniaku i jak się to rozmnaża ....
P.S. Jeśli nie masz w baniaku nic mięsożernego możesz spokojnie zostawić je w głównym zbiorniku ... słabe jednostki pewnie odpadną ale i tak się będą mnożyć na potęgę.