720L [w drodze do Tangi]

Vendredi
Moderator

720L [w drodze do Tangi]

Post autor: Vendredi »

Witam wszystkich forumowiczów. Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem szkiełka o wymiarach 200x60x60 co daje 720L :-D baniak jest używany i narazie na szybach jest warstwa kamienia wiec nie wiem czy sa na nich jakieś ryski czy nie.

Na baniak jest juz gotowe miejsce no i trzeb teraz wszystko zrobić tzn. wyczyścić go, sklecić stelarz przerobić go na szafke, obudowe i takie tam.

Teraz coś wiecej o moich planach. Plan jest taki że zbiornik ma być jak najmniej wymagający gdyż bedzie stał u rodziców w pracowni, wiec obsługa w ciagu dnia bedzie ograniczona tylko do karmienia i podziwiania :)

Ze spraw technicznych to tak:
Stelaż bedzie analogiczny jak u Kubiszona.
Pokrywe wykonam z komorowego poliwęglanu oklejonego okleina drewnopodobną pod kolor szafki.
Wykonam tez tło strukturalne z łupka filitowego na PCV ( który bedzie podstawą dekoracji).
Filtracja bedzie kubełek z wiadra(albo dwóch) albo beczki.

Co do aranżacji:
Bedzie piasek duuuuzo piasku i jak juz wspominałem łupki filitowe.
Z ryb nie mam zbyt wielkich doświadczeć z malawi a raczej żadne ale z tego co czytam dla początkujących polecane sa Saulosi i jestem za bo mi sie bardzo podobają. chciałbym tez dodać do nich kilka ryb z ninnych gatunków z grupy Mbuna.

Jutro postaram sie wrzucić jakaś fotke ale narazie nie ma zbytnio co fotografować :P
Ostatnio zmieniony 2010-11-15, 11:36 przez Vendredi, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

z tą ilością piasku nie przesadzaj, warstwa piasku nie może być grubsza niż 4-5cm. Tyle ryby są w stanie przekopać :), pod grubszą będą się tworzyć miejsca bez tlenowe.

co dalszych poczynań i doboru ryb wejdź sobie na http://klub-tanganika.pl/forum/index.php. Na pewno dostaniesz fachowe informacje co do doboru obsady.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Z chęcią obejrzę kolejny basen :-D
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

służę pomocą Marcinie ;-) szczególnie przy podziwianiu efektu końcowego :-P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Saulosi są dobre do baniaków 100l, Ty w takim akwarium możesz zaszaleć mocno z obsadą. Przede wszystkim możesz wziąć większe i bardziej agresywne ryby i to z kilku gatunków. Albo przerzuć się na Tanganikę i zrób tam trofeusy albo frontozy, ale to już wyższa szkoła jazdy ;-) Rzeczywiście najlepiej jakbyś popytał o radę na forum tematycznym.

Awatar użytkownika
cina

Kubiszon pisze:Saulosi są dobre do baniaków 100l, Ty w takim akwarium możesz zaszaleć mocno z obsadą. Przede wszystkim możesz wziąć większe i bardziej agresywne ryby i to z kilku gatunków. Albo przerzuć się na Tanganikę i zrób tam trofeusy albo frontozy, ale to już wyższa szkoła jazdy ;-)
mieszanie gatunków to są niezłe eksperymenty, czasem z niekorzyścia dla ryb, nigdy nie wiadomo jaka sztuka się trafi w stadzie.Więc jak nie masz doświadczenia w tanganice czy malawi to proponuje jeden gatunek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Do malawi polecam Aulonocara Lwanda,a do tanganiki Frontosy.
W takim biotopie lepiej sie skupić na jednym gatunku,ale to moje zdanie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Vendredi
Moderator

co do piasu to bedzie tak wlasnie ok 5-8 cm wpuszcze sobie stadko świderków.

Włąśnie co do obsady to z chęcią posłucham waszych propozycji bo nie ma co ale jestem lewy w malawi wiec planuje jakieś dosć łatwe w chodowli rybki. Wczoraj poczytałem i wyczytałem że ryby z grupy nie-Mbuna sa wbrew pozorom mniej agresywne od tych z mbuna. Ale one podobno wolą wiecej wolnej przestrzeni a ja się juz nakręciłem na dużo kamieni :)

Filtracjabedzie wyglądała tak:Obrazek

bedą to dwie 50L beczki do kiszenia kapusty :P pompa jaką planuje to bedzie najprawdopodobniej New Jet 3000 tylko czekam na opinie Kubiszona w sprawie tej pompki.

To zielone na wężach to beda zawory plan jest taki że w kazdej beczce zamontuje po 3 krany a każdy wąż bedzie zakończony szybkosłączką ogrodową z autostopem żeby nie było problemów z odłaczaniem i podłączaniem węży.

Dzisiaj wyszorowałem szybki są w bardzo dobrym stanie bez żadnych rys. A i okazało się że sa ze szkła 10mm.

Jutro jade po stal na stelaż, obejrzeć kamienie i wyneźć jakiś materiał na pokrywe w niedziele kupie beczki na giełdzie jak bedą.

Co myślicie o oświetleniu 2x80 + 2x 24 ?? na malawijskim forum piszą, że powinno wystarczyć ale ja nie wiem. Naszczęście dołożyć zawsze można :)

Awatar użytkownika
cina

nie, podłoża do 5cm, świderki nie załatwią sprawy inaczej będziesz miał problemy
ali g pisze:a ja się juz nakręciłem na dużo kamieni :)
to tanganika wtedy i jakieś szczelinowce lub naskalniki
ali g pisze:To zielone na wężach to beda zawory plan jest taki że w kazdej beczce zamontuje po 3 krany a każdy wąż bedzie zakończony szybkosłączką ogrodową z autostopem żeby nie było problemów z odłaczaniem i podłączaniem węży.
To jest twój patent na filtrację czy gdzieś to już widziałeś ??
Jeśli będzie to malawi to filtracja musi być baaaardzo duża i wydajna. Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem był by SUMP.
Co do węży i szybkozłączek ogrodowych to musisz kupić jakieś markowe, nawet nie wiem jakie bo nie jestem ogrodnikiem. Takie zwykłe z marketu nie trzymają dokładnie wody, wiem bo mam w systemie podmiany wody. Ja bym chyba zainwestował w złączki EHEIMa.
ali g pisze:Co myślicie o oświetleniu 2x80 + 2x 24 ?? na malawijskim forum piszą, że powinno wystarczyć ale ja nie wiem. Naszczęście dołożyć zawsze można :)
Jeśli tanga to 1x80 spokojnie wystarczy
Ostatnio zmieniony 2009-11-12, 20:55 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

Vendredi
Moderator

Z sumpen nie bede kombinował nie mam szkła nie mam komina i otworów i takie tam, wiec stawaim na beczki. Pomysł jest mój mam nadzieje, że sie sprawdzi, bedzie 100L mediów dam mocną pompe i mam nadzieje że bedzie git.

Co do obsady mam jeszcze pewnie ponad miesiąc wiec poczytam poszukam i pokombinuje.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Mam beczki 60,jak nie kupisz na giełdzie,to zagadnij do mnie.
Jak lubisz bardziej mroczny klimat i wyłaniające sie z niego bestie,to postaw Tange.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
cina

ali g pisze:dam mocną pompe i mam nadzieje że bedzie git.
przynajmniej połowę jednej beczki lub całą wypełnił bym grysem koralowym dla ustabilizowania parametrów wody, nie ważne czy tanga czy malawi, więc pozostaje ci druga beczka na wkład typowo dla bakterii niktryfikacyjnych ewentualnie zrobienie jeszcze denitratora

Vendredi
Moderator

Taki był plan żeby jedna wypełnć grysem on tez bedzie sam w sobie złożem, nad denitratorem tez się zastanawiam bo nie jest to problemowy sprzęt a daje bardzo dobry efekt.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

cina pisze:
nie, podłoża do 5cm, świderki nie załatwią sprawy inaczej będziesz miał problemy
O jakich problemach myślisz? Przy większej wysokości mogą zrobić się strefy beztlenowe, które mogą pomagać przy denitryfikacji. Coś jak plenum z morskiego.
Dałbym tylko koniecznie coś pod piasek żeby kamory nie leżały na samej szybie.

Vendredi
Moderator

pod piasek bedzie dany oczywiście styropian. ponaddto tylka i boczne szyby beda zakryte tłem z łupka przyklejonym do spienonego PCV.

Odwiedzięłm dzisiaj pare miejsc i zamówiłem juz stelarz (bedzie ok 23.11) kupiłem PCV do tła oraz komorową płyte z poliwęglanu na pokrywe. niestety nie zdażyłrm juz po kamienie.
Chciałem tez kupić beczki na filtr ale w castoramie mieli bardzo drogie.

jutro nie bede miał czasu ale w niedziele moze uda mi sie coś podziałać i zrobić pokrywe i coś z filtrem pokombinować.

Po pozostałe potrzebne rzeczy zamierzam wybrac sie na giełde w czwartek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”