Czas oświetlania akwarium

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Czas oświetlania akwarium

Post autor: cmepro »

jaki wg was jest optymalny czas oświetlania mojego baniaka i w jakich godzinach?

Mod:
Wydzieliłem wątek z innego.
Ostatnio zmieniony 2008-06-13, 19:25 przez cmepro, łącznie zmieniany 2 razy.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Tego nie da się określić, to zależy od wielu czynników, musisz obserwować i dopasować czas oświetlania.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

I tak trochę OT. Czasem oświetlenia nie da się zastąpić mocy. Jeśli światła jest za mało, to świecenie 15 godzin nic nie da. W pewnych przypadkach możliwa jest odwrotna zamiana – krótszy czas świecenia z większą mocą.
Pzd
P.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Witam.[center][/center]Moc oświetlenia musisz ustalić sobie sam / z obserwacji / . Optymalny czas świecenia to 10 - 12 godzin , ale dla mchów wystarcza ok. 8 - 9 godzin / więcej to raj dla glonów /[center][/center]Podzielam opinie kolegów że wydłużanie dnia godzinowego nie zastąpi się mocy oświetlenia .

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Zbyszek17 pisze:Podzielam opinie kolegów że wydłużanie dnia godzinowego nie zastąpi się mocy oświetlenia .
Tu też się z wami zgodzę ale nie miałem na myśli zastąpienia mocy długością naświetlania. Wydaje mi się że moc oświetleniową mam wystarczającą 0,8W/1L (jeśli nie za dużo ktoś może powiedzieć).
Chodziło o to czy można jakoś dobrać długość oświetlenia tak, żeby było długością zbliżone do tego w naturze, a zarazem nie przesadzić.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Tak jak napisałem 10-12 godz. / optymalne dla roślinnego / ok. 9 godz. dla mchów .Moc światła masz dość dużą / dla roślin bardziej wymagających /. Wiem że niektórzy akwaryści robią przerwy w oświetleniu w czase dnia np. 2 godziny . Podobno wpływa to dobrze na zachamowanie rozwoju glonów , ale tego nie praktykowałem . Ja swój baniaczek oświetlam 10 godz. / 10 - 20 / i nie mam w ogóle problemów z glonami a rośliny są w dobrej kondycji .

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

A jaki masz stosunek W/L w swoim baniaku?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Ja mam u siebie na 126 l - 4x18W daje to 0,57W / l .[center][/center]Myślałem o zwiększeniu o jeszcze 18W ale narazie widzę że jest wszystko ok. / wszystko rośnie dobrze i nie ma glonu - akwa jest wystawione , oglądałeś / Może trochę mniej jest wybarwiona rotala macrandra ale to jest typowo światłolubna roślina i na razie dla niej nie będę zwiększał mocy i cały czas myślę o nowym aranżu .

lukasses

Post autor: lukasses »

JA swój baniak w ktorym mam 30W/55L Oswietlam od pon-pia od 6 rana do 20 a czasami i dluzej. Glonów brak a rośliny...pedzą jak szalone.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

lukasses [center][/center]
JA swój baniak w ktorym mam 30W/55L Oswietlam od pon-pia od 6 rana do 20 a czasami i dluzej. Glonów brak a rośliny...pedzą jak szalone.
[center][/center]A co z sobotą i niedzielą / "post" /[center][/center]Wydaje mi się że zbędne jest oświetlanie akwa powyżej 12 godz.[center][/center]Pigul71
[center][/center]
Czasem oświetlenia nie da się zastąpić mocy. Jeśli światła jest za mało, to świecenie 15 godzin nic nie da. W pewnych przypadkach możliwa jest odwrotna zamiana – krótszy czas świecenia z większą mocą.
[center][/center]I to jest prawidłowe stwierdzenie a ja od siebie dodam zresztą jak pisałem wcześniej że powyżej 12 godz. to pożywka dla glonów .

lukasses

Post autor: lukasses »

sobota niedziela od okolo 10 do 21-22. Poprostu w dni robocze rano jak wstaje to wlaczam swiatlo i dlatego tak dlugo swieci.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Ja mam 2x18 (od 10 do 22) + 2x24 (od 11 do 20) na 144 litry co daje 0,58 W/l czyli wartość taka średnia, ale dla mnie wystarczająca. Nie posiadam żadnych wymagających i światłolubnych roślin. Kryptokoryny, heniek duży, sagitaria rosną dobrze, lekki glon to wynik problemów z nawożeniem.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Ja mam 20L oświetlenie 15W (0,75W/L), naświetlam go 8h dziennie (codziennie) od 14 do 22. Na początku przesadziłem i to ostro.... zapalałem rano jak wstawałem koło 8-9 i paliło się do czasu kiedy szedłem spać... 23-24. Dzięki temu nabawiłem się nitek, z którymi walczę do dziś (wyciągam czasem jakąś nitkę). Co prawda jest ich coraz mniej dzięki skróconemu naświetlaniu i znacznym podmianą wody.
Także przestrzegam przed zbyt długim i mocnym oświetlenie, bo później może sie to w ten sposób skończyć.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

I tak trzymaj bo wydłużaniem dnia oświetlenia nic nie zyskasz / nabawisz się niepotrzebnie glonów / a dla mchów tak jak wcześniej pisałem wystarczy w zupełności 8 godz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Nie zamierzam wydłużać czasu naświetlenie. Póki co uważam że tak jest optymalnie, nie zauważyłem rozrostu glonów nitkowych ani żadnych innych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”