Piasek, a żwirek ;]

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Piasek, a żwirek ;]

Post autor: Incognito »

mam kilka pytań :] ale dobrze by było jakbyście sami coś dorzucili :]

po 1: jakich rybek nie powinno się 3mac w akwarium z piaskiem/żwirkiem

po 2: jakich roślinek nie powinno się 3mac w akwarium z piaskiem/żwirkiem

po 3: czy piasek z plaży itd nadaje się do akwa ? jako go oczyścić ?

po 4: czy piasek mięci wodę ?

po 5: kto co woli ? - pisać :]

lukasses

Re: Piasek, a żwirek ;]

Post autor: lukasses »

MrHotSousage pisze:mam kilka pytań :] ale dobrze by było jakbyście sami coś dorzucili :]

po 1: jakich rybek nie powinno się 3mac w akwarium z piaskiem/żwirkiem

po 2: jakich roślinek nie powinno się 3mac w akwarium z piaskiem/żwirkiem

po 3: czy piasek z plaży itd nadaje się do akwa ? jako go oczyścić ?

po 4: czy piasek mięci wodę ?

po 5: kto co woli ? - pisać :]
1. Hmm nie jestem pewny ale chyba wszystkie ryby lubia drobne podloze. Ja mam piasek i nie nazekaja.

2. MaM Cryptocoryne balansae i wendtii,Cabomba,rogatek sztywny, Anubias nana, ceratopteris cornuta, Hygrophila te nie nazekaja wrecz przeciwnie.

3. Zalezy o jakiej plazy mowisz. Jesli chodzi CI o piaske z nad bałtyku to chyba nie bardzo. Ale taki z plazy nad jeziorem jak najbardziej. Ja swój brałem od wujka z firmy która robi gazony ogrodowe. Tam mieli taki wlasnie drobny piasek, płukalem go kilkanascie razy i pregotowalem gorącą woda.

4. Jesli go dobrze wypluczesz i wypazysz to nie.

5. W moim przypadku piasek sprawdza sie rewelacyjnie, polecam.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Pytanie o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad...
Piasek jest właśnie tym naturalnym podłożem. Żwir występuje tylko w górnych, szybkich odcinkach strumieni. Niewiele ryb z tamtąd pochodzi. Ryby na piasku zaczynają się inaczej zachowywać np niektóre zbrojniki, chyba też przylgi chińskie. Loricaria spp. Parva przesmiesznie się zakopuje. Wiele ryb przekopuje piasek. W zasadzie jakoś nie znajduje ryb, dla których piasek byłby niewskazany. W przypadku żwiru problem maja lubiące sie zakopywać jak mułojady, piskorki czy mruki (no te akurat się nie zakopują). W takich przypadkach albo muszą sobie poradzić ze żwirem, albo inaczej się zachowują. Zbrojniki żerują na roślinach, piskorki i mruki przeszukują kamyki.
Piasek ma oczywiście też wady. Książkowy problem to strefy beztlenowe. Inny to glony (wide akwaria w Minioceanarium w Manufakturze). Odmulanie – choć tu można sobie poradzić. Na piasku widać syf (chyba, że się ma ekipę od głębokiej orki).

W jednym z akwariów zastosowałem 0,5-1 cm warstwę piasku – na tyle mało, że nie może dojść do jakiś problemów, a kirysy i loricarie miały frajdę.
Jak większość krajowych podłoży piasek może zatwardzać wodę. Plażowy piasek to kwestja zaufania do zanieczyszczenia wody: chemią, mułem, "zarazkami". Jeśli masz jakąś czystą rzekę, zdala od pół i chlewni... Jak przedmówca, wygotowałbym dla czystości sumienia.
Mam w jednym zbiorniku i szykuje sie do zastosowania w następnym.
Pzd
P.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Pigul71 pisze:Piasek ma oczywiście też wady. Książkowy problem to strefy beztlenowe. Inny to glony (wide akwaria w Minioceanarium w Manufakturze). Odmulanie – choć tu można sobie poradzić. Na piasku widać syf (chyba, że się ma ekipę od głębokiej orki).
Jak możesz to powiedz coś więcej o tej strefie beztlenowej i o walce z tymi glonami :)

lukasses

Post autor: lukasses »

Syf widac bardziej niz na kamieniach czy zwirku. Ale da sie przezyc nie jest tak tragicznie. Strefy beztlenowe czytalem o tym ale do konca nie jestem pewny wiec nie bede wprowadzal kogos w blad. Glony nie mam takiego problemu a gdy kupowalem aqua-glo wiekszosc pisala ze z moim philipsem to bedzie koktajl molotowa dla glonow. Pozdrawiam

ladymoto

Post autor: ladymoto »

po pierwsze witam ;)

po drugie jako początkująca fascynatka rybami, chcialam zapytac, gdzie w Lodzi tanio mozna dobry piaseczek dostac?

i czy mozna jakos komponowac razem piasek ze żwirem ;)?

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

ladymoto pisze:gdzie w Lodzi tanio mozna dobry piaseczek dostac?
Tu nie ma jakiś wielkich różnic cen, za worek koło 2kg zapłacisz z 3-5 zł. więc nie wiem czy jest sens jeździć po całej Łodzi żeby zaoszczędzić 2 zł.
ladymoto pisze:i czy mozna jakos komponowac razem piasek ze żwirem ;)?
Oczywiście że można, pytanie jak chcesz to zrobić... jeśli chcesz zmieszać żwir z piaskiem to będzie marny efekt. Piasek się przemiesza i pójdzie "na dno". Z piasku można zrobić tzw. plażę a resztę dna obsypać żwirkiem dla kontrastu np. bazalt. Poszukaj jak to wygląda i może Ci się spodoba.

Jeśli planujesz założyć baniak a nie masz nic z wyposażenia warto pomyśleć co Ci będzie potrzebne i wybrać się na giełdę będzie taniej.

w czwartek giełda na równej, ale czasem ponoć ciężko wejść
w niedziele na starcie, każdy może wejść bez problemu
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

wejdź sobie: || Galeria->Zbiorniki słodkowodne -> 60 Litrów-Moje Akwarium, Paweł || za piasek paczkę ok 2kg dałem 2 zł i za żwirek też (patrz foty po restarcie):) jak chcesz mogę Ci przesłać zdjęcia ich samych :)
Ostatnio zmieniony 2008-08-01, 19:52 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

ladymoto

Post autor: ladymoto »

wlasnie jezdze tylko na start, a o rownej slyszalam :)

mam baniaczki 65,70, i 30 x2 ;) ale dopiero zaczynam. myslalam o piaseczku na dnie a na wierzch lastrico dosc drobne ;) stad to moje pytanie piaskowe:)

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Ja mam piasek w każdym zbiorniku i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu.
Strefy beztlenowe jeśli są to widać tak musi być, a może wystarczy wpuścić kilka świderków, zadbać o dobre natlenienie zbiornika i obsadzić go roślinnością.
Fakt że na piasku z czasem będzie widać zanieczyszczenie, ale na upartego można zdjąć jego górną warstwę (ściągając wężykiem), przepłukać i wsadzić ponownie.
Co do żwirku, to ma różne granulacje i jest duże pole do popisu.
Jednak zakup pierwszej lepszej torebki to mała pomyłka.
Na równej cena zgrzewki (pięć torebek) nie przekracza sześciu złotych, a wybór granulacji jest czasami bardzo duży.
Jedyne moje obawy to tył zbiornika gdzie wysokość piasku może sięgać np. kilkunastu centymetrów (bez obsady i np. położone na nim kamienie),ale tedy można zastosować drobny żwirek 1-3mm.
Zawsze można też nak?wać piasek raz na jakiś czas (natleniając go trochę)
Zrób w głowie jakiś projekt zbiornika i dopasuj do niego granulacje żwirku bądź piasku.
Ostatnio zmieniony 2008-08-02, 09:59 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”