Akwarium 120x40x50

ODPOWIEDZ
Raku

Akwarium 120x40x50

Post autor: Raku »

witam,

bardzo bym chcial kupic sobie akwarium proste o wymiarach 120x40x50.

Czy moglibyscie mi doradzic gdzie w Lodzi mozna kupic relatywnie tanio ale jednoczesnie w zaufanym miejscu takie akwarium, oraz jego wyposazenie? Myslalem o sklepie rybarium na gdanskiej. Co o nim sadzicie?

Mam rowniez watpliwosci odnosnie filtra:
zewnetrzny czy wewnetrzny?....za wewnetrznym przemawia cena no i moim zdaniem bezpieczenstwo...czy istnieje niebezpieczenstwo ze zewnetrzny moze np zalac mieszkanie?

Zastanawiam sie rowniez nad doborem ryb do akwarium:
Chcialbym zeby w nim byly:
-skalary
-gurami zlote
-mieczyki
-molinezje
Co sadzicie o takim doborze ryb?Jakie ryby moglbym ewentualnie dorzucic do takiej obsady?

Bardzo prosze o podpowiedz, bede bardzo wdzieczny.
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 14:00 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.

yoor45

Post autor: yoor45 »

Jeśli chodzi o akwaria to ja swoje kupowałem w rybarium i wszystko jest w nim w porządku.

Co do filtra zewnętrznego to jest to moim zdaniem bezpieczne. Nie słyszałem osobiście ,aby komuś się kiedyś coś zalało poprzez filtr zewnętrzny ,to już bardziej prawdopodobne jest ,że z szybą w akwarium się coś stanie :P
Jeśli koszty nie są wieeeelkim priorytetem to osobiście polecam filtr zewnętrzny - większa powierzchnia filtracyjna i nie szpeci tak bardzo w akwarium :) pozdrawiem

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Opcja szukaj: o akwariach i ich kupnie w Łodzi sporo tematów było, na temat kupna wyposażenia również.

A tak btw to witamy na forum :-)
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 14:20 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Raku

witam,

ok poszukam, dzieki za powitanie...mam nadzieje ze bede mial czas troche sie poudzielac na forum

pozdrawiam

riki

Post autor: riki »

Raku

Niebiesko tlo juz przyklejone,wsypalem zwir bazaltowy 2-4mm i wlalem wode.

Mimo wielokrotnego plukania zwiru i tak woda w akwarium jest metna :-(

Czy tez tak mieliscie na starcie? Co powinienem teraz zrobic?odczekac, czy wlac jakis preparat?
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 07:52 przez Raku, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

to powiedzmy normalne przy świeżym bazalcie, trzeba odczekać aż woda sama się wykrystalizuje.
Ostatnio zmieniony 2009-10-27, 09:44 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Raku pisze:czy wlac jakis preparat?
Oducz się tego typu myślenia, że jak coś jest nie tak, to pomoże "preparat". W akwarystyce takie środki najczęściej więcej szkodzą niż pomagają...

Raku

Kubiszon pisze: Oducz się tego typu myślenia, że jak coś jest nie tak, to pomoże "preparat". W akwarystyce takie środki najczęściej więcej szkodzą niż pomagają...
Dlatego wczesniej pytam jak czegos nie wiem ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Dokładnie,nie są potrzebne żadne wybielacze optyczne etc..woda się przefiltruje i powinno być dobrze.Pierwszy i najważniejszy punkt w akwarystyce,to cierpliwość :-).

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

to się zgadza, cierpliwość jest najważniejsza :) jaj już jej do akwarium się nauczyłem z lekka :)

A co do krystalicznej wody, to ja takową mam od pierwszego dnia powstania akwariu, fakt że mam glonów dość sporo, ale wodę miałem kryształ zawsze i cały czas mam. Jednak dobry filtr to podstawa sukcesu, na tym nie można oszczędzać, też się tego nauczyłem. Bo musiałem dokupić drugi. teraz są dwa Eheimy 2224 i 2213 - jedno moje stwierdzenie, clasiki są dobre, ale do wymiany wkładów czyszczenia, odłączania od akwarium, są tragiczne w porównaniu z tymi profesional. Profesional to dosłownie 30 sec i znajduje sie filtr w wannie otwarty i gotowy to wyjęcia wkładów, a 2213 to już nie jest takie proste...

Taki maly off top :) pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”