dla potrzeb nowego baniaka powstało tło strukturalne. Z założenia tło ma zasłaniać tylną ściankę oraz boczne, główną jego funkcją ma być to że na nim będą rosły glony, a ja nie będę musiał skrobać szyb z glonów

Udałem się do hurtowni AKCES na ul. Piekarską po pleksę do której zamierzałem kleić łupek. Jednak na miejscu okazało się że za pleksę 3mm musiałbym zapłacić ponad 110zł co mi się zbytnio nie kalkulowało. Wychodząc ze sklepu zobaczyłem pojemnik z napisem "odpady -50%", zajrzałem, pogrzebałem i wyciągnąłem kawałki poliwęglanu 5 i 7mm. Zmierzeniu i pocięciu na odpowiednie kawałki kosztowało mnie to 30zł.
Tak wyglądała jedna z części tylnej ścianki na "stole operacyjnym"

Materiał w postaci łupka częściowo dostałem od piranii, a resztę dokupiłem na składzie po drodze do Konstantynowa Łódzkiego, na ul. Szczecińskiej.

Miska zawiera 18kg łupka (koszt 5,70pln), co jak się okazało wystarczyło na 90% tylnej ściany. Materiał na boczne trzeba było dokupić - kolejne 6kg łupka (3pln).
Rozpocząłem proces klejenia łupków, wyglądało to tak

Początkowo kleiłem na silikon kupiony na STARCIE w tubkach po 60ml, porażka. Nie dość że ciężko się wyciska to jeszcze bardzo mało go jest. Następnego dnia zakupiłem tubę 310ml czarnego silikonu akwarystycznego firmy DEN BRAVEN. Poźniej jeszcze zakupiłem jedną taką tubę w CASTORAMIE (firma SOUDAL i niestety przezroczysty, bo czarnego nie mają) no i w końcu musiałem jeszcze raz jechać do marketu. Tym razem LEYROY, i też silikon przezroczysty, bo czarnego nie mają. W sumie poszło prawie 600ml silikonu.
Z uwagi na czynniki lokalowe i obecną sytuację w domu prace prowadziłem w kuchni w godzinach nocnych przy otwartym oknie. Trwało to wszystko 3 wieczory.
Następnie uciąłem ze styropianu 2mm paski szerokości ~5cm żeby na nich postawić tło. Szczęśliwym trafem udało się tak, że tło na styropianie weszło pod wklejkę na delikatny wcisk i się trzyma.
Całość prezentowała się tak

Jednak nie ustrzegłem się błędów. Okazało się że wklejone do bocznych części poprzeczne kawałki wystają zbyt wysoko. Nie można było przykryć na tym fragmencie szybą.

Musiałem podciąć styropianowe podkładki o połowę żeby było OK.
Jak cały baniak już będzie skończony to wrzucę fotkę całości. Generalnie jestem zadowolony z tego co wyszło. Zawsze można jeszcze coś poprawić, ale biorąc pod uwagę że pierwszy raz coś takiego robiłem i nie bardzo mam czas obecnie na to to jestem dumny