128L - 80x40x40 - projekt

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

no pewnie, chyba że widzisz inną możliwość wyszorowania korzenia,a następnie wygotowania bez wyjmowania go z akwa ;-)

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

no tak, ale to muszę zrobić? czy można to tak pozostawić? czy jest to groźne dla akwa?

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

wiekszosc korzeni red moor wood czy jak im tam zaczyna plesniec po jakims czasie od pierwszego wlozenia do akwa i po jakims czasie samo przechodzi.
Ja szczegolnie bym sie tym nie martwil.
Ostatnio zmieniony 2009-08-21, 21:08 przez baq, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

u mnie kiedyś korzeń zaczął pleśnieć i zabrudził wodę (na biało)

Matrixowo

ja poczekam jakiś czas, jak się mocno rozpleni to świństwo to wyciągnę go i coś z nim zrobię, narazie pokazało się to tylko w tym jednym miejscu.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Miałem kilka takich miejsc na moim RMW - pomimo gotowania w soli i wcześniejszego moczenia - przeszło samo.

Co do podmian - może baniaczek i jakaś mała pompa zatopiona wewn. ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Z tego co wiem tapleść sie bardzo lekko trzyma tego korzenia to moze spróbuj ją jakoś delikatnie usunąc i czekaj co bedzie dalej.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Spokojnie, to nie jest pleśń. To substancja białkowa, pojawia się bardzo często przy nowo zatopionych korzeniach. Chętnie jedzą to zbrojniki, czasem krewetki i żyworódki. Jak masz tego dużo to staraj się część pousuwać jakoś ręką, a jeśli są to małe ilości to poczekaj aż zniknie samo.
Co do nalewania wody do akwarium to ja biorę wiadro z wodą, podnoszę je jedną ręką do góry, a drugą rękę podkładam na powierzchni wody i nalewam. Woda rozbryzguje się o rękę i nie niszczy nic w akwarium a wiadro nalewa się w kilka sekund.

Matrixowo

no tego dziwnego osadu na korzeniu jest jak na tą chwilę bardzo mało. jutro będę podmieniał wodę, to postaram się z lekka usunąć to tam gdzie jest. A jak będzie tego więcej z czasem to będę myśleć co dalej z tym.

Z nalewaniem, będę musiał sobie po prostu jakoś poradzić.

Matrixowo

A zmieniając temat, dzisiaj zaobserwowałem, że mam jakiegoś nieproszonego gościa w akwarium. Pierwsze żyjące stworzenie i ma się chyba całkiem dobrze.

Może po fotkach, ktoś się przyzna czyje to :DDDD

Pewnie z roślinami przywędrował, bo w podłożu Baq'a by nie przeżył bo było wygotowane.

A może ktoś mi powie jaki to gatunek również :)))
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Rozdętka, w sumie pożyteczny ślimak ale łatwo o jego plagę, nawet jeśli nie przekarmiamy. Więc jeśli takiej nie chcesz to rozgnieć delikwenta.

Matrixowo

hehe, no a jak jest tylko jedna sztuka? to też będzie plaga? chociaż poczekam chwilę, jak by miała się robić plaga, to będę się starał wyplenić to coś :P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

To, że widzisz jedną sztukę nie oznacza, że nie ma tam conajmniej kilkunastu miniaturowych osobników, albo jajeczek. Jak będziesz każdego zauważonego rozwalał to wtedy zapobiegniesz pladze.

Matrixowo

no tak to fakt, bo tego zauważyłem dopiero po tygodniu :D zobaczymy, jak będzie tego więcej się mi pojawiało, to będę usuwał sukcesywnie :)

EDIT:

wrrr plaga tego świństwa już się rozwija :((( pełno tego małego milimetrowego badziewia się pojawia. Dzisiaj podmieniam wodę, to przy okazji postaram się to badziewie pościągać wraz z wodą. Ciekawe czy w ogóle mi się uda pozbyć całkowicie to...
Ostatnio zmieniony 2009-08-23, 10:50 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik zablokowany.

Post autor: użytkownik zablokowany. »

jak nie masz jeszcze ryb możesz dodać azotanu amonu lub siarczanu miedzi będziesz miał jałową pustynię ;-) ale czy o to chodzi w akarystyce???
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”