128L - 80x40x40 - projekt

ODPOWIEDZ
Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

hmm, trochę go moczyłem wcześniej, może nie wypłynie, a jak będzie chciał pływać to go jakimiś kamorami docisnę a później je wywalę.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

zdjąłbym tego 3 kamora bo mi tam nie pasuje i dał jakoś na środku może...

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

RMW na bank będzie pływać - ja mojego 2 tyg moczyłem w misce i zatonął dopiero po kolejnym tygodniu w baniaku :)

Aranż z kamorami może wyjść ciekawie. Jak ładnie obrośnie zieleninką podłoże tam gdzie ten kamor na górze to całość będzie wyglądać super :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

super dzięki za słowa otuchy :P jutro jadę po zielsko tak więc jutro już będzie zalany baniak. zobaczymy czy mi się uda to jakoś w miarę ok zagospodarować. jedynie co to brak mi tego Glossostigma. muszę gdzieś to kupić kurcze. Przy okazji przydała by się Blyxa dla testów czy dam rade sobie z wymagającymi roślinami. bo na razie będą same takie co będą szybko rosły do tego jeszcze z co2 :)

czas pokaże jak aranż będzie ok, to będę wymieniał rośliny za jakiś czas.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Matrixowo pisze:do tego jeszcze z co2 :)
Zalecam ostrożność - przez jakiś czas działałem na bimbrowni. Później odpuściłem aż dzisiaj znowy odpaliłem z tym że tym razem rozpuszczanie puściłem przez dyfuzor z lipy DIY ( taki szklany dyfuzor ze spiekiem dla ubogich :-) ). Jak się okazało rozpuszcza on o niebo lepiej niż wcześniej stosowane podłączenie do filtra wewn. Efekt tego był taki że po 2h działania bimbrowni PH spadło mi o 1 pkt :!: ( z 7,6 do 6,6 ) i prawie zagazowało mi zwierzyniec ( kosiarki które normalnie uciekają w krzaki jak tylko podejdę do baniaka teraz siedziały przy samej powierzchni i mogłem je głaskać po "plecach" ).

Reasumując - przy braku sondy PH polecam - na pewno na początku dozowania - kontrolę zawartości CO2 ( stosunek PH do KH - http://pomoce.akwahobby.com/tabela_CO2.php ). Może uratować sporo istnień.

P.S. CO2 odłączone na noc - woda dobrze napowietrzona - zwierzyniec zaczyna zachowywać się normalnie - mogę iść spać :-)
Ostatnio zmieniony 2009-08-16, 02:25 przez imrasil, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Matrixowo

dzięki za rade, ja jednak będę miał baniak przez kilka pierwszych tygodni bez ryb, właśnie ze względu na to abym mógł ustabilizować akwarium i nauczyć się dobrej kontroli. mam testery więc będę na bieżąco sprawdzał parametry wody.
Dzięki za tabelę na pewno się przyda.

Pozdrawiam.

użytkownik zablokowany.

Post autor: użytkownik zablokowany. »

ten kamień podejrzewam że wytłucze ci neony będzie alkalizował wodę robiłeś test na pienienie??
weź sobie kwas solny lub porostu ocet i go polej jak będzie się pienił to w akwa możesz mieć ca najwyżej pielęgnice eliota, mekki lub malawi czy tanganikę
Caridina cf. propinqua "Orange"
Caridina sp. "Crystal Red"
Caridina sp. "Rocket"
Caridina cf. babaulti
Caridina sp. "Biene"
Caridina japonica
Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red"
Neocaridina "blue crystal"

Matrixowo

co do kamienia to nie wiem, wygląda na taki co nie będzie nic robił złego. testu nie przeprowadziłem bo niestety zapomniałem.

Co najważniejsze, że baniak z dniem dzisiejszym o godzinie 02:30 nad ranem został ukończony i wystartowany. Zdjęcia zapodam jutro, albo dzisiaj, bo teraz to nie mam siły :P. W dodatku woda zrobiła się siwa po dodaniu biostartera.

Ogólnie całkiem nieźle wyszło i fajnie wygląda jak na moje mało doświadczone oko. Sami zobaczycie i ocenicie już niebawem. I czekamy jak zarośnie i zaczną się problemy z glonami itp.

Pozdrowionka :P :D

Matrixowo

Dobrze, po ciężkich kilku tygodniach od zaczęcia zbierania sprzętu i wielu pytań w innym wątku, udało mi się wreszcie wystartować baniak.

Poniżej przedstawię kilka fotek z sadzenia roślin, co na mój pierwszy raz i ciężki do tego floran udało się zakończyć o 2:30 w nocy :) było ciężko ale warto.

Na pierwszej fotce wiadro z Rogatkiem i Nużańcami niskim (nana) oraz śrubowym
Obrazek

Na drugiej Heteranthera Zosterifolia
Obrazek

Na kolejnej Hygrophila Polysperma
Obrazek

Tutaj również Hygrophila Polysperma, ale jak to bboy10 powiedział mi inna odmiana :) obok niej jest jakaś drobniutka trawka coś brasiliana nie pamiętam nazwy dokładnie :D
Obrazek

A tutaj pierwsza fotka po zasadzeniu Echinodorus Tenellus i tutaj właśnie zostałem rozdziewiczony z sadzenia akwariowych roślin :DDDD
Obrazek

tu w przybliżeniu lewa i prawa strona
Obrazek
Obrazek

Kolejne zdjęcie zasadzone Nurzaniec niski - Valisneria Nana - o ile dobrze posegregowałem
Obrazek
Obrazek

Zasadzenie Hygrophilii Polyspermy w samym końcu akwarium, gdzie bardzo mi utrudniał korzeń i bardzo lekki floran doprowadził mnie do szewskiej pasji, ale po kilku próbach z każdą sadzonką zakończone sukcesem a oto wyniki:
Obrazek
Obrazek

Z tyłu posadzony Nurzaniec śrubowy
Obrazek
Obrazek

Z posadzeniem Heteranhery Zosterifolii nie było tak dużo problemów, ale jest to bardzo lekka i delikatna roślinka i musiałem uważać aby się nie połamała
Obrazek
Obrazek

A tak wygląda całość, woda zrobiła się mętna bo nie zrobiłem fotki przed dodaniem biostartera, ale to nadrobimy w dalszej części wątku jak będę dodawał nowe fotki.
W nocy po zakończeniu prac:
Obrazek

Dzisiaj rano przed wyjściem do pracy dosadziłem jeszcze Rogatka bo całkowicie zapomniałem o nim, że w ogóle go mam. To chyba przez zmęczenie. Jak się rano obudziłem zobaczyłem jeszcze jedno wielkie zielsko w wiaderku, tak wiec szybo je dołożyłem i zrobiłem fotkę :)
Obrazek

Dzisiaj zrobię testy wody i zobaczymy jak to będzie wyglądało. Świecić będę na początek 2x24 tylko i przez około 5-6h co jakiś czas będę zwiększał dawkę światła. CO2 działa przez 24h i podaję około 1-1,3b/S.

Dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności dla Baq oraz Bboy10 oraz wszystkim za bardzo dużo cierpliwości.

Pozdrawiam

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
no niezle :) gratuluje akwarium oraz cierpliwosci
mam nadzieje na czeste uaktualnianie watku
Swoja droga zapomnialem Ci napisac zebys nie sypal podloza jbla tuz przy szybie
chodzi o to zeby nie bylo widac warstwy substratu:
- z powodow estetycznych
- zeby nic tam nie uroslo z glonisk

mozesz to teraz spokojnie jeszcze poprawic wprowadzajac troche floranu pomiedzy szybe a substrat

powodzenia ! :)

Matrixowo

dzięki Baq za radę, dzisiaj postaram się to jeszcze zrobić.

Zapomniałem dodać jeszcze, że ten pusty środkowy pas w akwarium, będzie zagospodarowany za kilka tygodni Glosstigmą:) aaa i kamienie na korzeniu, nie zwracajcie na nie uwagi, są tylko po to aby dociążyć korzeń przed wypłynięciem. Nawet nie wiem czy wypływa czy nie ale tak zrobiłem zachowawczo.
Ostatnio zmieniony 2009-08-17, 10:09 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

w akwarium brakuje mi... mchów :P po prostu się już chyba do nich przyzwyczaiłem :) nie myślałeś o wrzuceniu jakiś ?? może na korzeniu coś przyczepić ??

Matrixowo

myślę, że za kilka tygodni pozmieniam jakieś rośliny, bo ten twór jest raczej na początek, na zaadoptowanie się całego baniaka, wiesz, wszystko jest nowe, musi się wyrobić flora bakteryjna itp. do tego ciekawy jestem czy wszystko będzie ok, pewnie glony się pojawią itp. Zobaczymy za jakiś czas i powstawiam bardziej wymagające rośliny, jak blyxe, glosie i pewnie jakieś mchy na korzeń bo jest taki niemrawy. Do tego jeszcze musi się on namoczyć aby czasem nie wypłynął, bo jest obciążony kamieniami.

Dzisiaj zrobiłem testy wody i wyszło mi tak:

PH 7,5
Obrazek

KH 11-12

PO4 - 0

Natomiast NO3 większe niż jak w kranówce i wyszło 5 lub 10 bo nie wiem którą linię czytać. czy tą wyżej, czy nieżej. Proszę o podpowiedz.
Obrazek

Te wyniki są ok? i czy jest jakaś tabela do CO2 gdzie będzie większy zakres KH tak jak ja mam okolo 11-12

I czy zwiększając dawkowanie CO2 zbiję KH?

A oto finalna fotka z przed godziny, woda się w miarę wyklarowała:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-08-17, 18:14 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
kh nie zbijesz ,zbijesz ph :)
powinienes dozowac co2 tyle az ph osiagnie wartosc 7.0 nawet odrobinke mniej
wtedy bedziesz mial dobra zawartosc co2 w wodzie
oki pierwsza lekcja za Toba zaliczona na piatke.
Teraz lekcja z nawozenia
od samego poczatku nalezy dozowac potas :)
masz kilka nawozow potasowych do wyboru
potas aquabotanique
potas firmy ada
potas firmy seachem

badz tez alternatywa w postaci kupienia soli to znaczy siarczanu potasu K2SO4
rozpuszczenie 50gr w 500ml wody destylowanej i wlewanie tego do akwarium w ilosci okolo
7 ml dziennie :)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

baq pisze:masz kilka nawozow potasowych do wyboru
ewentualnie jeszcze KNO3 - stosowałem z powodzeniem

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”