Pierwsze akwarium

ODPOWIEDZ
baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
wiec elektorozawor to urzadzenie ktore jak dostarczamy mu napiecie otwiera sie i pozwala na swobodnny przeplyw gazu
czyli podlaczamy elektrozawor na wezyku i keidy jest napiecie to gaz ma swobodna droge kiedy nie ma napiecia zaworek blokuje przeplyw
uzywamy to wtedy kiedy chcemy ... a czesto chcemy wylaczac dozowanie co2 w nocy .. wtedy kiedy rosliny nie potrzebuja co2

sonda to takie urzadzenie ktore wkladamy do wody i ona mierzy jej ph
sonda musi byc podlaczona do komputerka ph ktory na wyswietlaczu pokazuje jakie obecnie jest ph wody

i teraz kilka slow wyjasnienia
co2 rozpuszczajac sie w wodzie tworzy kwas weglowy ktory sprawia ze ph sie zmniejsza
za pomoca wzoru matematycznego ... czy tez poprstu tablicy ph ktorych pelno w sieci
mozemy w latwy sposob znajac twardosc weglanowa wody okreslic ile jest rozpuszczonego w wodzie co2 - jest to przyblizona wartosc ale zwykle wystarczajaca

i dalej
komputer ph ma wtyczke uproszczajac taka jak w zwyklym gniazdku

sonda ph w polaczeniu z komputerkiem sprawdza jakie ph wody i jezeli ph jest wyzsze niz zadane na komputerku wlacza prad w gniazdku
jezeli do tego gniazdka podlaczony jest elektrozawor
to po wlaczeniu pradu elektrozawor sie otwiera i gaz zaczyna rozpuszczac sie w akwarium sprawiajac ze ph wody akwariowej zaczyna spadac

w momencie kiedy ph wody osiagnie wartosc zadana w komputerku
komputerek wylacza wtyczke czyli dalej wylacza elekrozawor ktory zamykajac sie odcina doplyw co2 do akwarium

po jakims czasie co2 z wody akwariowej zaczyna sie ulatniac i ph wody znow zaczyna sie podnosic jak podniesie sie powyzej zadanej komputerkowi wartosci komputerek wlacza prad we wtyczce itd itp......

oczywiscie wszystko co tu napisalem to uproszczenie ale powinno wystarczyc zeby zrozumiec zasade dzialania

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

super, teraz już wszystko zrozumiałem.

Jest to naprawdę super usprawnienie, które praktycznie wyklucza zbyt dużą zmianę pH wody etc.

Tylko teraz, jaki jest koszt tych zabawek.

Pewnie komputerek sporo by szkotował, ale zaworki chyba nie bo widziałem, że są jakieś po około 40zł, no i to by się na bank przydało.

baq
Kontakt:

no wlasnie ... szczerze mowiac to na poczatek mozesz mi wierzyc nie ma sensu zebys kupowal komputer ph + sonda + elektrozawor .... naprawde wystarczy Ci zwyczajny zestaw
zdecydowana wiekszosc uzytkownikow butli dozuje co2 24h na dobe i wcale nie ma zbyt duzych skokow ph

jesli chcialbys caly zestaw rozbudowany to proponuje
http://www.allegro.pl/item688733288_ph_ ... y_kpl.html

naprawde fajny zestawik
ja uzywam bardziej rozbudowanego skalara
http://www.allegro.pl/item689285389_ska ... yczny.html
tyle ze do tej aukcji powyzej musisz jeszcze dokupic sonde i elektrozawor

inna sprawa ze osobiscie odradzam Ci inwestowanie w tak zaawansowany sprzet na poczatku

ewentualnie mozesz uzyc samego elektrozaworu podlaczonego do timera gniazdkowego, ktory wlaczy prad w gniazdku powiedzmy na 1.5h przed wlaczeniem swiatla ( tak zeby woda zdarzyla nasycic sie co2 zanim wlaczy sie swiatlo )
tyle tylko ze wbrew pozora takie dzialania powoduja wieksze wachania ph niz dozowanie co2 24h na dobe
ot oszczedza co2 ktore jest tanie jak barszcz :) napelnienie butli 1.5kg ktora w akwarium 100litrow wystarczy na 6 miesiecy kosztuje 10zł

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Nie baw się na początku w żadne komputerki, elektrody i inne zaworki, szkoda kasy na zabawki, które są naprawdę drogie i zupełnie zbędne.
Ponad dwa lata używałem zwykłego zestawu co2 takiego jaki mozna kupić na allegro za około 180pln, podawałem 1 babel na sekundę, bez żadnych elektrozaworków i innych cudów na kiju , roślinki rosły, rybki żyły i się mnożyły, skoków ph nie było [przynajmniej takich, które zagrażały by życiu ryb, miałem wtedy głownie apistogrammy], także moja rada jest taka: kup sobie normalny zestaw co2, ustaw na jeden bąbel na sekundę podawaj przez 24h i ciesz się pięknym akwarium.

Matrixowo

ok. w takim razie już wszystko wiem. teraz muszę się wybrać do tego szklarza i obgadać z nim cenę baniaka. jak już będę w łodzi to prawdopodobnie po drodze zakupie całą resztę no i chyba jutro zamówię sobie ten CO2 z allegro i powinno być git.

dobra to teraz powiedzcie mi, co z tym podłożem, jakie kupić, czy ten co masz na sprzedaż Baq, czy coś innego. no i co mi jeszcze będzie potrzebne na start zanim kupie roślinki i zaleje akwarium.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

napisze Ci tutaj.
no dokładnie to Ci nie powiem nie znając wymiarów akwa, ale to myślę, że powinno być pół na pół zwykłej ziemi ogrodowej potem na to idzie siatka i pół zwykłego czarnego bazaltu o granulacji dowolnej (zależy jaki Ci pasuje). Ja jestem zwolennikiem bazaltu bo w sumie ładnie się prezentuje, jest "bezawaryjny" no i tani bo paczuszka taka 2kg kosztuje ze 3 zł. :)

Matrixowo

akwarium będzie na 99% 80x40x40 optiwhite.

Tak więc najlepiej do tego dostosować podłoże.

Oczywiście mile widziane jakiekolwiek linki do asortymentów wówczas dużo łatwiej mi będzie później coś wybrać itp.

A ta siatka to jaka, z czego i do czego ma służyć?

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Ja bym się nie bawił w żadne siatki, ziemie ogrodowe i inne wynalazki. Polecam sam bazalt. Rosną w nim wszystkie rosliny, miałem różne , mało wymagające i bardzo wymagające, także polecam bez żadnych dodatkowych zabaw.

baq
Kontakt:

Rosliny beda rosnac nawet w piasku przuy dobrym nawozeniu kolumny wody, aczkolwiek napewno latwiej i skuteczniej jest jednak stosowac nawoz podzwirowy
z tych co wyprobowalem to jbl i biogrunt aquaartu, oba moge polecic z czystym sumieniem
Ziemia ogrodowa i na to bazalt moze i zdaje rezultat ale jest dosyc klopotliwa w utrzymaniu i przy mocnym oswietleniu szybko sie skonczy

Matrixowo

oki, Baq czy możesz mi zapodać linki do tych podłoży i przy okazji napisać ile którego podłoża trzeba minimum kupić.

wielkie dzięki

Matrixowo

Marcinus pisze:Łódź, ul. Popiełuszki 21a tel. 42 640 40 81

Lampa może być, ale powinny być jej dwie sztuki, jesli chcesz mieć naprawdę ładne rośliny.
czyli tak, akwarium Opti white 80x40x40 8 mm szyba bo tylko takie ma:

mix1 - spód zwykła, reszta OW - 320zł
mix2 - spód i tył zwykla, reszya OW - 240zł

Teraz mi powiedzcie czy się opłaca, bo jest taniej i czy brać mix1 czy mix2?

Pozdro.

baq
Kontakt:

Ja bym bral jednak opcje pierwsza czyli tylko spod zwykle szklo ....
dlatego ze mozesz przez przypadek zarysowac przy czyszczeniu szybe,
akwarium poprostu odwracasz i masz nowiusienkie

natomiast co do podlozy to :
biogrunt
2-3 opakowanie
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 04329.html
badz
jbl
2 opakowania
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 02924.html

a na to zwyczajny bazalt, zwir badz floran
z 10-15 litrow

link do floranu masz tutaj
http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 03666.html

oczywiscie ja Ci proponuje to co sam uzywalem substratow pod zwir jest mnostwo i mozna powiedziec ze kazda szanujaca sie firma akwarystyczna ma swoj produkt

Matrixowo

dobra to podsumujmy:

Akwarium OW 80x40x40 - 320zł
filtr - E2224 - 400zł
Lampa 4x24w - 350zł
CO2 - 160zł
butla - 100-150zł
podłoże:
JBL AB plus 10L - 70zł
Floran - 12l - 50zł

suma wychodzi około 1500zł :)

fiufiu całkiem pokaźna sumka.

Dobra, to teraz poproszę o dobranie pozostałego asortymentu, czyli jakieś pierdoły testery, skrobaki odmulacze o ile potrzebne, termometry, do tego skąd i jakie dekoracje wziąć.

Dzięki i pozdro.

baq
Kontakt:

> JBL AB plus 10L - 70zł
5 litrow w zupelnosci wystarczy

>Floran - 12l - 50zł

widze ze jednak chcesz kupic ze sklepu :)
hehe zawsze ludzie widza jakis podstep jak sie cos za tanio sprzedaje
opakowania sa zamkniete nieuzywane a floran oddaje w gratisie :)

Jesli zamierzasz odwiedzic
nashop w konstantynowie ( co serdecznie polecam zrobic )
to przygotuj sobie wieksza gotowke
bo 1500zł to chyba na dekoracje typu kamienie korzenie :)

termomentr to 5zł
grzalke kupisz za 2 miesiace - polecam grzalke sery
co do testow to ph, kh, no3 i po4 to na pcozatek ... policz sobie ceny z rybarium ewentualnie allegro

do kwoty musisz doliczyc jeszcze elementy dekoracyjne - kamienie, korzenie
tu juz zalezy od jakosci i ilosci tych materialow ale licz okolo 100zł
i rosliny z gieldy, allegro czy ze sklepu minimum 50zł a optymalnie z 100zł

Matrixowo

baq, jeśli podłoże jest takie samo i stykną ilości to nie będę przepłacać, wezmę od ciebie.

Co do tego sklepu to patrzyłem ceny i raczej nic tam nie kupie bo to przegięcie pały jak na początek. pojadę i tylko ewentualnie pooglądam.

Co do reszty, to muszę dokładnie przeanalizować policzyć i czas zacząć wybrać się do łodzi i wszystko kupić.

Co do podłoża to wyczytałem, że trzeba je płukać itp. możecie mi powiedzieć jak to zrobić domowym sposobem. mieszkam w bloku ale płukanka na powietrzu to żaden problem jak dla mnie.

Pozdrawiam.

jak możesz baq, podaj mi swoj nr gg jeśli to ci nie przeszkadza to możemy się jeszcze zgadać co do pomocy poprzez gg.
Ostatnio zmieniony 2009-07-29, 15:18 przez Matrixowo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”