525l [roślinne]-altumy

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Zbrojnikow nie chce bo nie dość że wyjadają ikre (szczegolnie ramirezką) to są dość duże a nie chce ciągle moczyć łapek i wsadzać rośliny.

Co do kosiarek to miałem je w 240l z niezliczoną ilością krewetek i nic im nie zrobiły - pod koniec to to było krewetkarium bo tylko kosiarki i krewetki tam były.

Przy gęstej szacie rośłinnej myśle że ramirezki wszystkich krewetek nie zjedzą a z amano rady sobie nie dadzą ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

O których zbrojnikach piszesz? Nie mam na myśli zbrojników niebieskich, gibbicepsów czy innych takich. Popatrz na ryby z gatunków: farlowella, rineloricaria ( L010a ), loricaria simillima, hemiloricaria parva, sturisoma itp. Są to podłużne, cienkie zbrojniki, bardzo spokojne, mało ruchliwe i całkowicie niegroźne dla ikry (szczególnie farlowelle). Pomyśl nad nimi bo to bardzo ciekawe i pasujące do Twojego akwarium ryby.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

No fakt o tych nie pomyślałem ale narazie nie będę ich kupował , teraz uwage i kase chcę poświęcić na aranzacje akwarium i na altumiki żeby ładnie rosły i nabierały pieknych kolorow.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Jasne, to zrozumiałe, tak tylko chciałem Cię nakierować. Altumy są trudne, szczególnie jeśli rzeczywiście w dzikie dzikusy uderzasz. Polecam napisać w razie ewentualnych pytań do Katki z Krakowskiego Stowarzyszenia Akwarystów. http://www.zbrojniki.pl/ to jej strona, oczywiście najbardziej się zna na zbrojnikach ale z altumami też ma spore doświadczenie.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Witam :)

Kolejna aktualizacja.

Dziś kupiłem filtr i grzałkę.
Jeszcze w opakowaniu
Obrazek
Obrazek
Wkłady , ceramika
Obrazek
Gąbka
Obrazek
Pod akwa
Obrazek
W akwa
Obrazek

A teraz informacja miesiąca !!!!
Tak się cieszę !

Z DISCUSa w Warszawie zawsze ktoś jest w czwartki na giełdzie w Łodzi i mi altumiki przyjadą :D
Ja za tydzien w czwartek chciałem jechać po fantomy,kiryski i amano i tu proszę jeszcze altumy odbirę :)

To moj najszcześliwszy dzień w życiu.
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Czy to znaczy że proces dojrzewania baniaka zostanie znacznie skrócony? Zapowiada się ładnie ciekawi mnie sam wystrój i aranż w baniaku ;)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Nie no co Ty, altumy i inne życie dam na kwarantanne do osobnych baniaczkow , akurat im się kwarantanna skończy jak akwarium dojrzeeje ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Właśnie RO przyjechało :)
Obrazek
Obrazek
I tyle co ja moge zrobić :D Reszta to czarna magia , przeczytałem instrukcje ale nadal czarno to widze , bedzie trzeba poczekać na tate :D
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-07-16, 13:23 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Wczoraj przed 19 przyjechał kurier z blyxą o.O Spodziwałem się że paczka będzie jakoś w poniedziałek bo zapłaciłem za przesyłkę pocztą a przyjechała kurierem , chyba KASANDRA wzieła sobie do serca to jak napisałem jej że zależy mi na szybkiej wysyłce ^_^
Do tego zamowiłem sztuk 15 a dostałem 20 , może jest niższa niż pisali na allegro ale przezyje , szybko wystrzeli do gory ;)
Obrazek

A teraz osłona na lampy HQI :]
Wkońcu ją zrobiliśmy , nie jest taka jak chciałem no ale też jest dobrze , ja chciałem na okrągło ale do takiej wyginarki się nie zmiesciła :/

Trzecia "lampka" przyczepiona
Obrazek
Całość
Obrazek
Od spodu
Obrazek
I wykonawca od strony technicznej można powiedzieć(strasznie się domagał żeby jego foto dać :P ) , ale żeby nie było ja też coś tam pomagałem :D
Obrazek
Obrazek

grafipl

Post autor: grafipl »

a Jestes pewien że ten profil wytrzyma? Kurde ja bym się bał. Właśnie mam 2*2 w domu i chciałem pod 300L zrobić ale się boję że może nie wytrzymać... Od jednej osoby słyszałem ze lepsze prostokąty bo jak na szerszym leży akwa to naprężenia się rozkładają na większą powierzchnie... i on robić będzie pod 500L chyba z 4*5. Chociaż jak widziałem wczoraj w manu w LM stojak z 2*2 to było napisane że wytrzyma 100kg. Ty masz powiedzmy z przodu i z tyłu po 2 takie i po bokach tez 2 to myśle że 600kg może wytrzymają. Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 2009-07-18, 14:09 przez grafipl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Witam , wczoraj zalewałem akwa ;)

No więc tak na początek zdjęcia

Światełko
Obrazek
Wsypujemy podłoże , pod korzenie dałem steropian - o tym potem...
Obrazek
Czas na korzenie - z godzine ustawiałem je aż wkońcu doszedłem do wniosku że nic więcej nie zrobie z nimi i zostawiłem jak były :D
Obrazek
Wersja pierwsza z anubiasami - coś mi tu nie pasowało i zminiełem na microsoria
Obrazek
Wersja następna microsoria (tych gdzie ciągle coś przestawiałem nie licze :P ) / zalewanie
Obrazek
Jeszcze wczoraj z prawie całą wodą
Obrazek

Są już pierwsi mieszkańcy , w kwarantannie , 2+2 ramireza i 5 kosiarek
Obrazek

A to niespodzianka , w suszonej jakieś 2 czy 3 tygodnie temu Amazoni przezyły świderki ! Jak one to zrobiły ?
Obrazek

Teraz o tym styropianie - zachciało mi się go .... zalewam sobie akwa i nagle siup styropian do gory wypływa o.O Woda do tego czasu była kryształ a jak tylko styropian się ruszył zrobiły się męty :/
Dziś jest lepiej widze już korzenie , pewnie jutro będzie ok no ale musze się wstrzymać z sadzeniem roślin w akwa.

Jutro albo w środe dam zdjęcie z roślinami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

właśnie - powiedz mi czemu wsadziłeś styropian do środka akwarium ;o chciałeś żeby wizualnie było więcej podłoża ?? jak dla mnie dziwna decyzja...

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Wole nie ryzykować i nie mieć wodospadu w domu , niby korzenie lekkie ale przezorny zawsze ubezpieczony :D
Obrazek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

ima teraz mozliwość dołozenia jakiegoś wiekszego kamienia bez kopania w dnie i podkladania steropianu :)

AquaDreams
Kontakt:

Post autor: AquaDreams »

Baniak zapowiada się ciekawie.

Domyślam się, że ta blyxa to auberti - moje altumy wśród niej wyglądają wspaniale.
Zwróć uwagę czy liście blyxy nie są połamane. Ja zwykle po ukorzenieniu się ucinam wszystkie liście tuż przy podłożu, dzięki temu rośnie ona naturalnie, liście układają się do światła.

U mnie altumy są razem z Red Cherry - nie są nimi zainteresowane.
--
Pozdrawiam,
Arek
Obrazek
While others step forward we step back to Mother Nature

ODPOWIEDZ

Wróć do „300 - ∞ litrów”