Postaram się pisać krótko i na temat

Pierwszy kontakt z akwarystyką ok 6 lat temu. Od tej pory kilka różnych zbiorników (25, 50, 200L ). Przeważnie bez wiekszych problemów. Rok temu modernizacja akwarium 200L. wymiana oświetlenia na 2x45W (Sylvania Grolux i Juvel Day), butla CO2, plus nowe rosliny i zmiana wystroju (akwa towarzyskie, najbliżej mu do amazonki). Przy tym popełniłam najwieksze z mozliwych błędów (90% wymiany wody i wyczyszczenie filtra

Mam w planach restart- wymiane podłoża, roślin, zmiana obsady (skalary, odeski i neonki już się znudziły ;) ).
Powiedzcie mi proszę, co zrobić żeby tym razem dobrze wystartować? Czy przy takim oswietleniu i co2 mozliwy jest brak glonow? (moze swietlówki są zle dobrane?) Czym zdezynfekować wszystko, żeby pozbyć się sinic?
Mam możliwość wlania ok 100 litrów wody z dojrzałego, prawidłowo funkcjonującego zbiornika.
I drugi temat: co można zrobić fajnego w tych 200l? Na pewno chcę mieć rosliny , wiec chociazby pyszczaki odpadają. Marzą mi się paletki, ale chyba sobie z nimi nie poradzę :( poza tym gdzies wyczytalam, że nie mogą byc w akwariach z CO2. Szukam dużych, ładnych rybek - a w sklepach tylko skalary i paletki...
Bede bardzo wdzieczna za jakiekolwiek pomysły ;)