Jakie Roślinki

ODPOWIEDZ
piotr10007

Jakie Roślinki

Post autor: piotr10007 »

Witajcie ludziska, chciałbym zapytać was o roślinki jakie dać do akwa 54 l najlepiej łatwo hodowlane ;) Może ktoś z was miał by odstąpić lub ma link do dobrego sprzedawcy z allegro. Pozdrawiam Ps. Akwa mam już 2 miesiące i zupa rybna dość dobrze sobie radzi tutaj mój początek : http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=5336 ;-)

Obrazek

Te dwa kwiatki w doniczce dopiero kupiłem , po tym jak niektóre kwiaty mi pogniły, a spowodowane było to tym że strasznie molinezje black molly mi je wyciągały , co zasadziłem rano patrze już powyciągane, macie jakiś sposób na to bo już myślę nad oddaniem moli
Ostatnio zmieniony 2010-12-13, 10:47 przez piotr10007, łącznie zmieniany 2 razy.

atomero

Rośliny

Post autor: atomero »

Kwiaty to kupuje się na parapet . Do akwarium potrzebne są rośliny akwariowe, na poczatek szybkorosnące i pewnie do tego mniej światłolubne bo oświetlenie Masz pewnie standartowe Polecałbym : rogatka , microsorum jakies mniejsze żabienice czy kryptokoryny lub moczarkę.Jak Ci wszystko zarośnie i jednoczesnie dojrzeje też akwarium wtedy bedziesz mógł wybrać sobie inne wolniej rosnące rośliny lub (gdy poprawisz oświetlenie) bardziej wymagające gatunki.
Nie wiem dlaczego w poprzednim wątku nikt nie zwrócił Ci uwagi że masz po prostu za mało podłoża wg mnie powinno być przynajmniej jeszcze raz tyle i znikną problemy z sadzeniem roslin.
No i litości wyjmij te koszyczki z włókniną oczyść korzenie np widelcem i posadź w podłożu .Od ryb zabezpiecz np położonymi kamieniami wokół rosliny i bedzie to jakoś wygladało bo na razie to tragedia.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Zgadzam się z przedmówcą i niosę się z kilkoma dodatkowymi radami.
Fakt jest taki, że akwarium musi się Tobie podobać, ale żeby roślinki ładnie rosły zrobiłbym restart zmieniając w międzyczasie oświetlenie lub dodając jakąś świetlówkę.
Na dno dałbym niezawodną ziemię ogrodową i przysypał drobnym żwirem, najlepiej ekonomicznym czarnym bazaltem :) Tło dałbym jednolite i zaczął właśnie od mało wymagających roślin oraz zmiany obsady: kiryśniki urosną za duże na Twoje akwarium i będą strasznie brudzić i wykopywać niezakorzenione jeszcze roślinki, brzanka rekinia może być tak duża jak długie masz akwarium więc też odpada, reszta jeśli Ci odpowiada to jeśli nic więcej nie dodasz może zostać :)
Dodatkowo postaraj się zawsze dla lepszego efektu wizualnego ukrywać osprzęt akwa.

piotr10007

Post autor: piotr10007 »

Ok dzięki bardzo co do rybek fakt był to zakup pochopny, ale słuchałem gościa ze sklepu więc myślałem że ma racje jako że się nie znam jeszcze, żebym miał się z kim wymienić na ryby ;-) to pewnie zrobił bym jak mówisz, dziś trochę pozmieniałem jutro dam foto jak mi się akwa odmuli bo troszkę dno naruszyłem;) Mam w planach kupić za jakiś czas akwa 112 litrów ale to jeszcze trochę... Pozdrawiam

Tak jak mówiłem foto dodaje :

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-12-14, 12:02 przez piotr10007, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”