Początkujący Akwarysta, Zamulona woda pomocy

piotr10007

Początkujący Akwarysta, Zamulona woda pomocy

Post autor: piotr10007 »

Witam was jestem Piotr postanowiłem z żoną założyć akwarium mam je tydzień -+ 1 dzień;) Opis akwa 54l filtr firmy sun sun HJ-611B 450l/h grzałka Whale VH 2000 skład w akwarium Brzanka różowa x4 3 samce 1 samica, Brzanka brokatowa x2 2 samice (nie mieli samca), kiriśnik x2 molinezja złota x2, Mieczykx4 dwa pomarańczowe 2 czarne, Brzanka sumatrzańska x2, brzanka rekinia x2 były ale dziś jedna zdechła, glonojad x1. Moim problemem jest mętna woda po dodaniu nowych rybek wraz z wodą sklepową, bynajmniej tak podejrzewam, choć czytałem że może być to przekwitanie wody, zacząłem od sztucznych roślin co było złym pomysłem,ale to już dłuższa historia. Obecnie po restarcie akwa mam żywe rośliny w ilości 2 szczerze to nie wiem jak się nazywają załącze zdjęcie napewno będziecie wiedzieli. ;-) Chciałbym dowiedzieć się od was podstawowych informacji ile razy karmić itd sami wiecie co ryby lubią najbardziej, chciałbym jeszcze dodaćże nie zakupiłem jeszcze odmulacza a wiem że musze to zrobić bo jest troche bałaganu na dnie;) ok a teraz fotki
tak było przed restartem jeszcze bez rybek
Obrazek

a tak jest teraz przed zamuleniem
Obrazek

Dziękuje z góry za pomoc! Ps przysłał mnie na to forum wwwampir za co dziękuje i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Ile akwarium już pracuję? Czy filtr działa 24/h.
Masz za dużo ryb i za mało roślin. Żwir jest za gruby.
Napisz więcej o zabiegach tzn jakie robisz podmiany co jaki czas i ile wymieniasz wody.
Obrazek

jabol

Re: Początkujący Akwarysta, Zamulona woda pomocy

Post autor: jabol »

podmien wode (jakies 30%) . dodaj do filtra specyfiku typu nitrivec. poza tym lej takze codziennie do akwa po 2-3 ml az do skonczenia butelki (wystarczy ci butelka 100 ml)

karm ryby raz dziennie tak aby zzarly wszystko w ciagu 5 minut

Danyeru
Kontakt:

Post autor: Danyeru »

piotr10007 pisze:mam je tydzień -+ 1 dzień
IMHO akwarium jest bardzo niedojrzałe.

piotr10007

A więc tak jak pisałem akwa po restarcie mam troszkę ponad tydzień, dwa dni po robiłem podmiane wody jakies 30 % może mniej bo woda się zamuliła z moich podejrzeń wyszło że od zamku, odczekałem noc i było ok aż do ponownego dorzucenia ryb ze sklepową wodą mam środek esklarin tylko tyle z "chemii", czy ryb jest za dużo raczej nie, jest ta proporcja 1cm ryby = 1 l wody chłop powiedział że niby moge mieć ponad 20 ryb, co do roślinek to wiem jest za mało dorzuce foto jak akwa wygląda teraz. ps przed restartem akwa miałem 2 dni 3 ryby zdechły i ztwierdziłem że coś jest nie tak po za tym miałem jeszcze 2 roślinki sztuczne ze sklepu za 4,90;) po restarcie od razu je wywaliłem chyba coś wydzielały.
Obrazek

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Akwarium jest niedojrzałe nie powinno by w nim jeszcze ryb, a już na pewno nie w tej ilości.Tak jak napisał jabol kup nitrivec.Dokup więcej roślin,duuuuużo więcej,polecam rogatka.Gdzieś znalazłam taki przelicznik,dł. akwa w cm x szer. akwa w cm / 50 = ilośc roślin na zbiornik.Rybki karm pokarmem żywym w małych ilościach .Mniej zanieczyści wodę niż płatki.I czekaj,aż zbiornik się ustabilizuje(co najmniej 3-4 tyg.)zanim wpuścisz jeszcze jakieś ryby.A co do obsady to masz"zupę rybną"Napisz jakie rybki Ci się podobają to na forum zawsze znajdzie się ktoś kto Ci doradzi.A tak w ogóle to "pierwsze koty za ploty"i cóż ,frycowe trzeba zapłacić. :-P
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 11:21 przez chaela, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

nie wlewaj "wody sklepowej" do swojego akwarium; wiadomo co za dziadostwo tam siedzi ? a o zamkach i plastykowych rośinkach nie będę pisał bo o gustach się nie dyskutuje (chociaż to nie tylko rzecz gustu :-| )

ps. młody kiryśnik tak niewinnie wygląda, mały z wąsikem, ale zobaczysz co będzie jak Twoja parka troche sobie podje... spooora ryba Ci wyrośnie (swoją drogą moja babcia mówi na nie "kluchy" :mrgreen: )
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 11:26 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Sztuczne roślinki to nie rzecz gustu to śmierć dla akwarium.Inna sprawa zameczki czy stateczki to już jest sprawa gustu.

piotr10007

@chaela nie wydaje mi się żebym miał zupe rybną nie brałem ryb " bo mi się podobają" brałem takie aby się nie gryzły i ogólnie mogły żyć razem w zgodzie, podobały mi się różne inne ale niestety żyć razem nie mogły... :->

Danyeru
Kontakt:

Post autor: Danyeru »

piotr10007 pisze:nie wydaje mi się żebym miał zupe rybną
Masz zupę rybną. :P
Akwa 54l to 60cm dł.

Brzanka różowa dorasta do 15cm dł.
Kiryśnik dorasta do 19cm.
Brzanka rekinia do 30cm.

A masz tego więcej.
IMHO minimum dla tych ryb to 120cm długości akwarium.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Nie istnieje taka zasada jak 1cm=1l

piotr10007

w tym sensie ;-) no niby tak rosną duże ale kiedy to się stanie to jeszcze dużo czasu a ja w tym czasie byc może kupie większe akwa, zaznaczam że dopiero zaczynam, powieccie mi jeszcze ile mam palić światło w akwa obecnie robie to tak od 10 do 21- 22.00 potem gasze zostawiając jeszcze światło pokoje potem gaszę, na roślinkach u góry właściwie na całych pojawiły mi się korzonki czy to dobrze??

piotr10007

Irek pisze:Nie istnieje taka zasada jak 1cm=1l
Wszędzie piszą co innego każdy ma inne zdanie...

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Ok, w takim razie może pokusisz się o parę dyskowców w twoim zbiorniczku??

Awatar użytkownika
trzesnia

Post autor: trzesnia »

Irek pisze:Ok, w takim razie może pokusisz się o parę dyskowców w twoim zbiorniczku??
w 54l?????
Obrazek

pozdro
trzesnia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”