Piasek, a żwirek ;]
Piasek, a żwirek ;]
mam kilka pytań :] ale dobrze by było jakbyście sami coś dorzucili :]
po 1: jakich rybek nie powinno się 3mac w akwarium z piaskiem/żwirkiem
po 2: jakich roślinek nie powinno się 3mac w akwarium z piaskiem/żwirkiem
po 3: czy piasek z plaży itd nadaje się do akwa ? jako go oczyścić ?
po 4: czy piasek mięci wodę ?
po 5: kto co woli ? - pisać :]
Re: Piasek, a żwirek ;]
1. Hmm nie jestem pewny ale chyba wszystkie ryby lubia drobne podloze. Ja mam piasek i nie nazekaja.MrHotSousage pisze:mam kilka pytań :] ale dobrze by było jakbyście sami coś dorzucili :]
2. MaM Cryptocoryne balansae i wendtii,Cabomba,rogatek sztywny, Anubias nana, ceratopteris cornuta, Hygrophila te nie nazekaja wrecz przeciwnie.
3. Zalezy o jakiej plazy mowisz. Jesli chodzi CI o piaske z nad bałtyku to chyba nie bardzo. Ale taki z plazy nad jeziorem jak najbardziej. Ja swój brałem od wujka z firmy która robi gazony ogrodowe. Tam mieli taki wlasnie drobny piasek, płukalem go kilkanascie razy i pregotowalem gorącą woda.
4. Jesli go dobrze wypluczesz i wypazysz to nie.
5. W moim przypadku piasek sprawdza sie rewelacyjnie, polecam.
Pytanie o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad...
Piasek jest właśnie tym naturalnym podłożem. Żwir występuje tylko w górnych, szybkich odcinkach strumieni. Niewiele ryb z tamtąd pochodzi. Ryby na piasku zaczynają się inaczej zachowywać np niektóre zbrojniki, chyba też przylgi chińskie. Loricaria spp. Parva przesmiesznie się zakopuje. Wiele ryb przekopuje piasek. W zasadzie jakoś nie znajduje ryb, dla których piasek byłby niewskazany. W przypadku żwiru problem maja lubiące sie zakopywać jak mułojady, piskorki czy mruki (no te akurat się nie zakopują). W takich przypadkach albo muszą sobie poradzić ze żwirem, albo inaczej się zachowują. Zbrojniki żerują na roślinach, piskorki i mruki przeszukują kamyki.
Piasek ma oczywiście też wady. Książkowy problem to strefy beztlenowe. Inny to glony (wide akwaria w Minioceanarium w Manufakturze). Odmulanie – choć tu można sobie poradzić. Na piasku widać syf (chyba, że się ma ekipę od głębokiej orki).
W jednym z akwariów zastosowałem 0,5-1 cm warstwę piasku – na tyle mało, że nie może dojść do jakiś problemów, a kirysy i loricarie miały frajdę.
Jak większość krajowych podłoży piasek może zatwardzać wodę. Plażowy piasek to kwestja zaufania do zanieczyszczenia wody: chemią, mułem, "zarazkami". Jeśli masz jakąś czystą rzekę, zdala od pół i chlewni... Jak przedmówca, wygotowałbym dla czystości sumienia.
Mam w jednym zbiorniku i szykuje sie do zastosowania w następnym.
Pzd
P.
Piasek jest właśnie tym naturalnym podłożem. Żwir występuje tylko w górnych, szybkich odcinkach strumieni. Niewiele ryb z tamtąd pochodzi. Ryby na piasku zaczynają się inaczej zachowywać np niektóre zbrojniki, chyba też przylgi chińskie. Loricaria spp. Parva przesmiesznie się zakopuje. Wiele ryb przekopuje piasek. W zasadzie jakoś nie znajduje ryb, dla których piasek byłby niewskazany. W przypadku żwiru problem maja lubiące sie zakopywać jak mułojady, piskorki czy mruki (no te akurat się nie zakopują). W takich przypadkach albo muszą sobie poradzić ze żwirem, albo inaczej się zachowują. Zbrojniki żerują na roślinach, piskorki i mruki przeszukują kamyki.
Piasek ma oczywiście też wady. Książkowy problem to strefy beztlenowe. Inny to glony (wide akwaria w Minioceanarium w Manufakturze). Odmulanie – choć tu można sobie poradzić. Na piasku widać syf (chyba, że się ma ekipę od głębokiej orki).
W jednym z akwariów zastosowałem 0,5-1 cm warstwę piasku – na tyle mało, że nie może dojść do jakiś problemów, a kirysy i loricarie miały frajdę.
Jak większość krajowych podłoży piasek może zatwardzać wodę. Plażowy piasek to kwestja zaufania do zanieczyszczenia wody: chemią, mułem, "zarazkami". Jeśli masz jakąś czystą rzekę, zdala od pół i chlewni... Jak przedmówca, wygotowałbym dla czystości sumienia.
Mam w jednym zbiorniku i szykuje sie do zastosowania w następnym.
Pzd
P.
Jak możesz to powiedz coś więcej o tej strefie beztlenowej i o walce z tymi glonami :)Pigul71 pisze:Piasek ma oczywiście też wady. Książkowy problem to strefy beztlenowe. Inny to glony (wide akwaria w Minioceanarium w Manufakturze). Odmulanie – choć tu można sobie poradzić. Na piasku widać syf (chyba, że się ma ekipę od głębokiej orki).
Syf widac bardziej niz na kamieniach czy zwirku. Ale da sie przezyc nie jest tak tragicznie. Strefy beztlenowe czytalem o tym ale do konca nie jestem pewny wiec nie bede wprowadzal kogos w blad. Glony nie mam takiego problemu a gdy kupowalem aqua-glo wiekszosc pisala ze z moim philipsem to bedzie koktajl molotowa dla glonow. Pozdrawiam
Tu nie ma jakiś wielkich różnic cen, za worek koło 2kg zapłacisz z 3-5 zł. więc nie wiem czy jest sens jeździć po całej Łodzi żeby zaoszczędzić 2 zł.ladymoto pisze:gdzie w Lodzi tanio mozna dobry piaseczek dostac?
Oczywiście że można, pytanie jak chcesz to zrobić... jeśli chcesz zmieszać żwir z piaskiem to będzie marny efekt. Piasek się przemiesza i pójdzie "na dno". Z piasku można zrobić tzw. plażę a resztę dna obsypać żwirkiem dla kontrastu np. bazalt. Poszukaj jak to wygląda i może Ci się spodoba.ladymoto pisze:i czy mozna jakos komponowac razem piasek ze żwirem ;)?
Jeśli planujesz założyć baniak a nie masz nic z wyposażenia warto pomyśleć co Ci będzie potrzebne i wybrać się na giełdę będzie taniej.
w czwartek giełda na równej, ale czasem ponoć ciężko wejść
w niedziele na starcie, każdy może wejść bez problemu
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
-
- Kontakt:
Ja mam piasek w każdym zbiorniku i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu.
Strefy beztlenowe jeśli są to widać tak musi być, a może wystarczy wpuścić kilka świderków, zadbać o dobre natlenienie zbiornika i obsadzić go roślinnością.
Fakt że na piasku z czasem będzie widać zanieczyszczenie, ale na upartego można zdjąć jego górną warstwę (ściągając wężykiem), przepłukać i wsadzić ponownie.
Co do żwirku, to ma różne granulacje i jest duże pole do popisu.
Jednak zakup pierwszej lepszej torebki to mała pomyłka.
Na równej cena zgrzewki (pięć torebek) nie przekracza sześciu złotych, a wybór granulacji jest czasami bardzo duży.
Jedyne moje obawy to tył zbiornika gdzie wysokość piasku może sięgać np. kilkunastu centymetrów (bez obsady i np. położone na nim kamienie),ale tedy można zastosować drobny żwirek 1-3mm.
Zawsze można też nak?wać piasek raz na jakiś czas (natleniając go trochę)
Zrób w głowie jakiś projekt zbiornika i dopasuj do niego granulacje żwirku bądź piasku.
Strefy beztlenowe jeśli są to widać tak musi być, a może wystarczy wpuścić kilka świderków, zadbać o dobre natlenienie zbiornika i obsadzić go roślinnością.
Fakt że na piasku z czasem będzie widać zanieczyszczenie, ale na upartego można zdjąć jego górną warstwę (ściągając wężykiem), przepłukać i wsadzić ponownie.
Co do żwirku, to ma różne granulacje i jest duże pole do popisu.
Jednak zakup pierwszej lepszej torebki to mała pomyłka.
Na równej cena zgrzewki (pięć torebek) nie przekracza sześciu złotych, a wybór granulacji jest czasami bardzo duży.
Jedyne moje obawy to tył zbiornika gdzie wysokość piasku może sięgać np. kilkunastu centymetrów (bez obsady i np. położone na nim kamienie),ale tedy można zastosować drobny żwirek 1-3mm.
Zawsze można też nak?wać piasek raz na jakiś czas (natleniając go trochę)
Zrób w głowie jakiś projekt zbiornika i dopasuj do niego granulacje żwirku bądź piasku.
Ostatnio zmieniony 2008-08-02, 09:59 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.