Jakaś roślinka na trawnik

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Jakaś roślinka na trawnik

Post autor: cina »

Witam,

Szukam czegoś na trawnik (głównie przód akwarium), najlepiej jakby z Azji pochodziło i dostępne w sprzedaży było.
I szukam czegoś pływającego po powierzchni, coś podobnego do pistii, znacie coś takiego ?

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Na trawnik może być glossostigma, albo mały heniek, ewentualnie pogostemon. Ewentualnie możesz dac jakieś nieduże trawki, np eleocharis albo lilaeopsis brasiliensis. Wszystko zależy od wystroju akwa i gustu ;)
Do pistii podobne jest limnobium gąbczaste.

lukasses

Post autor: lukasses »

glosia mi sie bardzo podoba. Moze kiedys zrobie sobie z niej piekny trawniczek.

Awatar użytkownika
cina

Chwilowo dysponuje dużym heńkiem i może na jakimś kawałku go wykorzystam. O glosi też myślałem tylko u nas w Łodzi nie widziałem, zaraz sobie na allegro popatrze :-) .
Widział ktoś tą roślinkę w Łodzi ?

EDIT:
Jeszcze co do glosi, to ma to ktoś u siebie w akwarium ? Jakie to ma wymagania ?
Ostatnio zmieniony 2008-07-06, 19:52 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

kasia2005

Post autor: kasia2005 »

cina pisze:Chwilowo dysponuje dużym heńkiem i może na jakimś kawałku go wykorzystam. O glosi też myślałem tylko u nas w Łodzi nie widziałem, zaraz sobie na allegro popatrze :-) .
Widział ktoś tą roślinkę w Łodzi ?

EDIT:
Jeszcze co do glosi, to ma to ktoś u siebie w akwarium ? Jakie to ma wymagania ?
limnobium mogę Ci posłać paczką ;-) szczegóły na PW

a co do glossi to ma spore wymagania, jeśli szukasz czegoś co rośnie dobrze przy słabszym oświetleniu i bez sporej dawki nawozów i co2 to polecam marsileę (Marsilea Crenata) - bardzo podobna do glossi, ale rośnie wolniej z tym, że masz większe szanse na utrzymanie rośliny w baniaku.
Na trawnik nadaje się również Echinodorus tenellus (Żabienica delikatna) , ale to nie Azja :-/
Obrazek

lukasses

Mysle ze przy philips tl-d 15w aquarelle i aqua glo 15w na 50l aqua glosia mi sie utrzyma nawozy daje wszystkie roslinki ladnie rosna. Jak bedzie trzeba to zrobie bimbrownie octowa. Co o tym myslicie ?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Glosia będzie rosła przy takim oświetleniu napewno / przy słabszym rośnie bardziej do góry przy silnym pięknie się płoży / .

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Dokładnie tak jak pisze Zbyszek, przy zbyt małym oświetlenie zacznie piąć się do góry i oczywiście straci na wyglądzie, stanie się jakby "dzika", to samo tyczy się też heńka.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
cina

kasia2005 pisze: a co do glossi to ma spore wymagania, jeśli szukasz czegoś co rośnie dobrze przy słabszym oświetleniu i bez sporej dawki nawozów i co2
oświetlenie mam raczej odpowiednie, nawożenie jest, CO2 tez jest, wiec powinno dać rade :)

lukasses

To ja tez spróbuje tylko musze gdzies kupic glosie xD

Tamcia

Post autor: Tamcia »

cina pisze:I szukam czegoś pływającego po powierzchni, coś podobnego do pistii, znacie coś takiego ?
Salvinia...Jest bardzo podobna do pistii tylko ma dłuższe korzenie...U mnie po powierzchni pływa również Ceratopteris cornuta(Paprotnica) :mrgreen:

lukasses

Moja paprotnica ma wielkie liscie i ladnie sie prezentuje polecam. Lisc ma prawie 30cm i fajnie rozklada sie po powierchni xD

Pepos

Post autor: Pepos »

Właśnie wsadziłem MARSILEA HIRSUTA - zobaczymy co z tego będzie ?

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Pepos pisze:Właśnie wsadziłem MARSILEA HIRSUTA - zobaczymy co z tego będzie ?
Pewnie Marsilea wyrosnie :mrgreen: Najlepiej wygląda w lekko zacienionych miejscach. Wtedy dopiero pokazuje swoja urodę. W pełnym świetle z podłoża wystaje praktycznie sam liść i szczerze mówiąc daleko jej do wyglądu glosi. TUTAJ moja Marsylia ucieka w tył akwarium, żeby znaleźć sie w cieniu :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”