Akwarium - pomoc w wyborze i gdzie :)

patrykss

Post autor: patrykss »

A kolego mówisz tutaj o 10mm czy 12mm?

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

patrykss pisze:A kolego mówisz tutaj o 10mm czy 12mm?
120x50x50 ze szkłą 12mm nie potrzebuje żadnych wzmocnień więc przy 130cm myślę że wystarczą tyko wzdłużne ale potwierdzenia musisz szukać u znawców ;-)
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

patrykss

A więc liczę, że ktoś z fachowców się wypowie w sprawie akwarium 130x50x50 :) I jak się bardziej opłaca kleić samemu czy np na podawanej przez was ulicy Popiełuszki? :)

Pabian

Post autor: Pabian »

Przy wymiarach 120x50x50 szkło 10mm nie potrzebujesz żadnych wzmocnień . Jak będzie 130 to można by wkleić wzdłużne ,ale jak koniecznie chcesz bez wzmocnień , to też wytrzyma .
Jeżeli będziesz kleił sam, to najważniejsza sprawa abyś odtłuścił dobrze szkło i przygotuj idealną płaszczyznę do klejenia , nie wiem czy kiedykolwiek to robiłeś ,ale przy takich wymiarach nie jest to prosta sprawa dla amatora, więc się dwa razy zastanów zanim się zabierzesz do pracy.

patrykss

Robiłem raz przy wymiarach 80x40x40 ;) A jak chciałbym sam to gdzie kupić tanio szkło?

A jak nie to szklarz na Popiełuszki będzie najlepszy jakość/cena? :)
Ostatnio zmieniony 2014-01-07, 14:16 przez patrykss, łącznie zmieniany 1 raz.

arek17ap

Post autor: arek17ap »

Na Popiełuszki będzie bardzo tanio, ale na jakość to nie masz co liczyć.
Klei tylko czarnym silikonem, ranty nie szlifowane, klejone na spodnią szybę.

patrykss

Arek a polecasz kogoś innego taniego a dobrego za razem? :)

Pabian

Post autor: Pabian »

patrykss pisze:Robiłem raz przy wymiarach 80x40x40 ;) A jak chciałbym sam to gdzie kupić tanio szkło?
Nie wiem czy jak kupisz szkło (nawet w hurtowni) to nie wyjdzie Ci drożej albo tak samo jak by Ci skleił szklarz . Nie dostaniesz ceny takiej jak on płaci , a ponadto doliczą i to sporo ,za rozkrój.
Spróbuj w "Procy" na Legionów , albo w "Rezalu" na Teresy (chociaż w tym ostatnim detalu raczej nie robią i nie dla osób fizycznych)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

arek17ap pisze:Na Popiełuszki będzie bardzo tanio, ale na jakość to nie masz co liczyć.
Ale rybki albo akwarium :-) , za rozsądną cenę nie ma co narzekać. Sporo zbiorników u niego zamawiałem i jakoś zadowolony jestem.

arek17ap

cina pisze:
arek17ap pisze:Na Popiełuszki będzie bardzo tanio, ale na jakość to nie masz co liczyć.
Ale rybki albo akwarium :-) , za rozsądną cenę nie ma co narzekać. Sporo zbiorników u niego zamawiałem i jakoś zadowolony jestem.
Ja też jestem zadowolony bo za 24zł kostki 30cm to bym (chyba) nigdzie nie znalazł.
Ale jeżeli to ma być akwarium w ścianie(którego na rok się tam nie stawia), to bym wolał zapłacić trochę więcej, żeby ranty(te które widać) były przeszlifowane i akwa sklejone bezbarwnym silikonem.

zbyszek80

Post autor: zbyszek80 »

Śledzę ten temat jak i poniższy i widzę, że wiele osób jest zadowolonych z akwariów z Popiełuszki ale i są tacy którzy uważają, że są słabej jakości. Chętnie bym sam zobaczył jak one faktycznie wglądają. Ktoś jeszcze proponuje zakład na Kilińskiego, że podobnież ładnie wykonują.
arek17ap pisze: ranty nie szlifowane, klejone na spodnią szybę.
Tzn, że ranty wierzchnie też nie szlifowane ? Czy mówisz o rantach klejonych ?
Klejenie na spodnią szybę jest gorsze/słabsze od klejenia do boku ?
Może klejone do boku, oraz z jasnym silikonem też by zrobił jakby o to poprosić ?
Ostatnio zmieniony 2014-01-07, 17:50 przez zbyszek80, łącznie zmieniany 1 raz.

arek17ap

Nie klei do boku spodu(pytałem), ranty żadne nie szlifowane(chociaż za dopłatą chyba szlifuje), przejechane są tylko osełką aby się nie pozacinać.
Co do bezbarwnego to nie chciał, mówił że tylko czarny.
Ostatnio zmieniony 2014-01-07, 17:54 przez arek17ap, łącznie zmieniany 1 raz.

zbyszek80

Post autor: zbyszek80 »

No to troszkę kiepsko, że nie szlifuje a ten na Kilińskiego wiadomo coś o jego produktach ?
Ale czy faktycznie klejenie na spód jest jakieś gorsze od klejenia do boku ?

Awatar użytkownika
Bolek1984

Post autor: Bolek1984 »

arek17ap pisze:Nie klei do boku spodu(pytałem)
Jaki duży zbiornik Ci kleił ??? Bo ja miałem przez cztery lata 300 litrów z Popiełuszki i jakoś był klejony do boku i jakość jego nie była jakaś straszna jak na Floata.
Panele, Podbitki - Solidnie

Pozdrawiam
Romek

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

arek17ap pisze:Nie klei do boku spodu(pytałem), ranty żadne nie szlifowane(chociaż za dopłatą chyba szlifuje), przejechane są tylko osełką aby się nie pozacinać.
Co do bezbarwnego to nie chciał, mówił że tylko czarny.
Witam.[center][/center]Przepraszam że się wtrącę, ale krew mnie zalewa jak czytam te brednie.[center][/center]Gościu z Popiełuszki klei wszystkie wersje o jakich kolego negatywnie wspominasz. Robiłem u niego wiele zbiorników / wiele to nie znaczy 1,2 czy 3, o wiele więcej / i zawsze miałem tak jak sobie życzyłem. Klej bezbarwny, szlif krawędzi / nie robi jedynie trapezowego /, klejenie jak chcesz z wałkiem i bez. Cena wg. mnie dobra. [center][/center]Przy zamawianiu trzeba to wszystko zaznaczyć i tyle, a Ty kolego zniechęcasz ludzi chyba z braku doinformowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”