jaka obsada do do akwarium 30l???
jaka obsada do do akwarium 30l???
Cześć! Jestem debiutantką(znaczy prawie nic nie wiem) jeżeli chodzi o akwarystykę i dlatego bardzo proszę o pomoc
Posiadam akwarium 30l zwykłą grzałkę, filtr, termometr i pokrywę bez żarówki. Moje pierwsze pytanie brzmi: jaką żarówkę mam tam wkręcić?bo słyszałam trzy różne wersje świetlówkę,zwykłą żarówkę 30W albo żarówkę energooszczędną. Chciałabym się również Was poradzić jeżeli chodzi o obsadę tegoż zbiornika. Moja koleżanka zamierza zlikwidować swoje akwarium i chce mi przekazać w spadku 2 kosiarki tylko one są jak dla mnie duże i nie wiem czy im będzie u mnie dobrze? Bardzo mi się osobiście podobają bojowniki, mieczyki weloniaste i neonki tylko nie wiem jak to połączenie ma się do siebie? Bardzo Was proszę o pomoc!!! Z góry bardzo dziękuję za cenne porady 
Co do oświetlenia to znawca nie jestem, ale żadna sensowna świetlówka raczej Ci się nie zmieści poza kompaktową, która bym proponował, ale do niej musisz mieć inne wyjście niżeli standardowe w pokrywie. Wygląda mniej więcej tak http://www.energooszczedne.pl/index.php ... oddet.html.
Co do obsady w 30 L to możesz pozwolić sobie na samca bojownika i zgadzam się z przedmówcą, ze mieczyki i kosiarki to zdecydowania za duże ryby jak na Twój litraż, a neonki mimo tego, ze są to niewielkie rybki to potrzebują akwarium min. 60 litrowego na ławicę min. 10 szt.
Jak to Twoje początki z akwarystyka to zostań przy bojowniku i możesz sobie do niego wziąć np żyworódki enedlera 1+2 lub 2+4.
Oczywiście zalecałbym tez akwarium z bujna roślinnością głównie mchami i krewetkami, ale to kwestia gustu i podejścia do tego hobby :)
Wybór przy tym litrażu jest dość ograniczony, a nie chce Ci proponować małych i wybrednych ryb.
Przy początkach akwarystyki ważne jest zdrowe podejście, czyli zaplanowanie wszystkiego od podstaw przed kupnem życia do baniaka.
Pomyśl intensywnie jakie chcesz mieć rośliny w akwarium od tego zależna jest moc oświetlenia, jakie podłoże i ogólny wygląd akwarium.
Co do obsady w 30 L to możesz pozwolić sobie na samca bojownika i zgadzam się z przedmówcą, ze mieczyki i kosiarki to zdecydowania za duże ryby jak na Twój litraż, a neonki mimo tego, ze są to niewielkie rybki to potrzebują akwarium min. 60 litrowego na ławicę min. 10 szt.
Jak to Twoje początki z akwarystyka to zostań przy bojowniku i możesz sobie do niego wziąć np żyworódki enedlera 1+2 lub 2+4.
Oczywiście zalecałbym tez akwarium z bujna roślinnością głównie mchami i krewetkami, ale to kwestia gustu i podejścia do tego hobby :)
Wybór przy tym litrażu jest dość ograniczony, a nie chce Ci proponować małych i wybrednych ryb.
Przy początkach akwarystyki ważne jest zdrowe podejście, czyli zaplanowanie wszystkiego od podstaw przed kupnem życia do baniaka.
Pomyśl intensywnie jakie chcesz mieć rośliny w akwarium od tego zależna jest moc oświetlenia, jakie podłoże i ogólny wygląd akwarium.