jaka obsada do do akwarium 30l???

ODPOWIEDZ
agniecha

jaka obsada do do akwarium 30l???

Post autor: agniecha »

Cześć! Jestem debiutantką(znaczy prawie nic nie wiem) jeżeli chodzi o akwarystykę i dlatego bardzo proszę o pomoc :-) Posiadam akwarium 30l zwykłą grzałkę, filtr, termometr i pokrywę bez żarówki. Moje pierwsze pytanie brzmi: jaką żarówkę mam tam wkręcić?bo słyszałam trzy różne wersje świetlówkę,zwykłą żarówkę 30W albo żarówkę energooszczędną. Chciałabym się również Was poradzić jeżeli chodzi o obsadę tegoż zbiornika. Moja koleżanka zamierza zlikwidować swoje akwarium i chce mi przekazać w spadku 2 kosiarki tylko one są jak dla mnie duże i nie wiem czy im będzie u mnie dobrze? Bardzo mi się osobiście podobają bojowniki, mieczyki weloniaste i neonki tylko nie wiem jak to połączenie ma się do siebie? Bardzo Was proszę o pomoc!!! Z góry bardzo dziękuję za cenne porady :-D

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Skoro podobają Ci się bojowniki, to ten baniak będzie dobry na taką opcję.
Faj sobie spokój z kosiarkami i mieczykami :) to są ryby do większych zbiorników.
Neony są stadne, więc to też nie jest litraż dla nich.

Jeśli chodzi o żarówkę, to najlepiej poszukaj takiej o temp. barwowej 6500K.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Co do oświetlenia to znawca nie jestem, ale żadna sensowna świetlówka raczej Ci się nie zmieści poza kompaktową, która bym proponował, ale do niej musisz mieć inne wyjście niżeli standardowe w pokrywie. Wygląda mniej więcej tak http://www.energooszczedne.pl/index.php ... oddet.html.

Co do obsady w 30 L to możesz pozwolić sobie na samca bojownika i zgadzam się z przedmówcą, ze mieczyki i kosiarki to zdecydowania za duże ryby jak na Twój litraż, a neonki mimo tego, ze są to niewielkie rybki to potrzebują akwarium min. 60 litrowego na ławicę min. 10 szt.

Jak to Twoje początki z akwarystyka to zostań przy bojowniku i możesz sobie do niego wziąć np żyworódki enedlera 1+2 lub 2+4.

Oczywiście zalecałbym tez akwarium z bujna roślinnością głównie mchami i krewetkami, ale to kwestia gustu i podejścia do tego hobby :)

Wybór przy tym litrażu jest dość ograniczony, a nie chce Ci proponować małych i wybrednych ryb.

Przy początkach akwarystyki ważne jest zdrowe podejście, czyli zaplanowanie wszystkiego od podstaw przed kupnem życia do baniaka.
Pomyśl intensywnie jakie chcesz mieć rośliny w akwarium od tego zależna jest moc oświetlenia, jakie podłoże i ogólny wygląd akwarium.

agniecha

Post autor: agniecha »

Bardzo dziękuję za cenne porady i sugestie :-) Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”