Pomoc przy roślinkach

ODPOWIEDZ
rekrut81

Pomoc przy roślinkach

Post autor: rekrut81 »

Witam.Potrzebuje kilka propozycji roślinek.Jakie na pierwszy plan na drugi i na tył akwarium.Akwarium 60l profil.Oświetlenie 2X15w.Planowane ryby neonki i otoski.Rośliny które mi sie podobają to:Rotala,Rogatek sztywny,Paprotka Rutewkowata,Hemiantus niski.Podkreślam że te rośliny mi się podobają ale nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce.Proszę o wasze propozycje.Mile widziane zdjęcia z nazwą rośliny.

Peq69

Post autor: Peq69 »

Mogę się wypowiedzieć o dwóch pierwszych przez Ciebie wymienionych roślinach czyli Rotali i rogatku sztywnym . Posiadam obie te roślinki w swoim akwarium i mogę stwierdzić , że nie potrzebują one specjalnych potrzeb. Są to mało wymagające rośliny i naprawdę szybko rosnące, a w szczególności rogatek . Z początku to fajnie jak roslinka rozrasta się jak szalona lecz z biegiem czasu będziesz miał dość cotygodniowej przycinki . Aha obie roślinki najlepiej dać na tło . Osobiście zaproponowałbym:
Heteranthera zosterifolia - roślina również na tło , mało wymagająca i szybko rosnąca
Sagittaria subulata - Roślina na środek - bardzo wytrzymała
mech jawajski - na podłoże , kamienie , korzenie itp - rośnie szybko i jest miły dla oka :)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

hemiantus niski ( hemianthus calitrichoides) tzw. mały heniek jest dość trudną i wymagającą rośliną.

Z łatwych na tył polecam nużańca, na środek polecam jakieś żabienice, zwartki.

Tu masz stronkę z roślinami : http://sklep.roslinyakwariowe.pl/roslin ... 04m28lr8d1

są tu opisy dotyczące uprawy, oraz w fajny sposób są te rośliny posegregowane.

rekrut81

Szybkie pytanie.Czy rośliny z przycinki można zasadzić od razu czy muszą puścić korzenie przed zasadzeniem?

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Szybkie pytanie.Czy rośliny z przycinki można zasadzić od razu czy muszą puścić korzenie przed zasadzeniem?
:mrgreen:
Sadzimy od razu,nie czekamy aż się powykręcają od zapuszczania korzeni hehe :lol:, bo potem trudno jest posadzić taką roślinę w kształcie podkowy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

rekrut81 pisze:Czy rośliny z przycinki można zasadzić od razu czy muszą puścić korzenie przed zasadzeniem?
Rośliny wodne,to nie doniczkowe :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

rekrut81

Dzięki za szybkie odpowiedzi.Widze że poprawiłem wam humory tym moim pytaniem,ale prosze o wyrozumiałość bo to są moje pierwsze kroki w akwarystyce.Podejrzewam że jeszcze nie raz was rozbawię jakimś "mądrym" pytaniem.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Dzięki za szybkie odpowiedzi.Widze że poprawiłem wam humory tym moim pytaniem,ale prosze o wyrozumiałość bo to są moje pierwsze kroki w akwarystyce.Podejrzewam że jeszcze nie raz was rozbawię jakimś "mądrym" pytaniem.
Oki, kto pyta nie błądzi :-P .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

rekrut81

I kolejne szybkie pytanie.Czy nawóz do roślin (FLORENA firmy SERA)można wlewać bezpośrednio do akwarium w którym pływają rybki (NEONKI GUPIKI)?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

rekrut81 pisze:I kolejne szybkie pytanie.Czy nawóz do roślin (FLORENA firmy SERA)można wlewać bezpośrednio do akwarium w którym pływają rybki (NEONKI GUPIKI)?
można, do tego on służy

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

Można,według instrukcji na opakowaniu.Ja wlewam w okolicy wylotu filtra, wtedy szybko miesza się z wodą. :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”