Na jak długo wam wystarcza butla CO2 ?
Na jak długo wam wystarcza butla CO2 ?
Mam pytanko do was. Posiadam butlę 1,5kg. Pierwszy raz jak ją nabijałem to wystarczyła mi na ok rok, ale tu trochę eksperymentowałem z ilością i z czasem podawania. Po drugim nabiciu starczyła mi na 3 miesiące. Ilość bąbelków na sek zwiększyła się mniej więcej z 1 do 2 - 3.
Moje pytanie jest takie na jak długo wam wystarcza butla. Bo nie wiem czy mam zacząć szukać nieszczelności w układzie u siebie czy te 3 miesiące to jest OK. Dodam że CO2 działa 24h.
Moje pytanie jest takie na jak długo wam wystarcza butla. Bo nie wiem czy mam zacząć szukać nieszczelności w układzie u siebie czy te 3 miesiące to jest OK. Dodam że CO2 działa 24h.
Moja była Tanganika -
Ja podając 1 b/s miałem butle na ok 8-9 miesięcy. Wiec to jest normalne zużywanie butli. Różnice w ilości miesięcy miedzy jednym a drugim naładowaniem ( przy takiej samej ilości CO2 podawanego w akwarium) wynikają z tego jak dużo Ci nabiją w zakładzie. Mnie kiedyś do 1.5 kg wrzucili prawie 2 kg ale pan się zagadał. Dla mojego bezpieczeństwa upuścił do 1.6 i taka butle mi oddał. Wcześniej miałem 1.3kg bo im się gaz skończył. ;)
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
hmmm no na manometrze zawsze miałem taką samą wartość, chyba 6 atm. jeśli dobrze pamiętam
Moja była Tanganika -
W każdej wypowiedzi jest zawarty sens i racja . W zasadzie każda butla będzie się inaczej eksploatowała ze względu na ilośc nabitego gazu i ilość podawanego do zbiornika / jest zasadnicza róznica czy to będzie 1 czy 2 lub więcej bąbli na sek. / Dlatego też trudno określić na jak długo nam starczy . Najlepiej jest mieć 2 butle i jak się jedna skończy zaraz ją dać do nabicia wtedy nigdy nie będziemy mieli przerw w dostarczaniu CO2 do zbiornika .
No dziś nabiłem butle, zobaczymy na jak długo starczy. Jak byłem w zakładzie to pan się bardzo zdziwił że tak mocno był reduktor przykręcony. Okazało się że uszczelka się zdeformowała czy coś tam się z nią stało i może dlatego tak szybko mi gaz uciekł. Zobaczymy teraz.
Co do waszych wypowiedzi, to:
no butla 1,5kg powinna być nabija raczej zawsze tak samo, obowiązują ich przecież jakieś normy bezpieczeństwa, może się zdarzyć że będzie tam różnica +/- 0,1kg ale to nie jest aż tyle żeby drastycznie skrócić czas działania. Może się ten czas różnić o powiedzmy miesiąc, to jest do przyjęcia.
A teoretycznie jeśli podawaliśmy 1 b/s a teraz 2 b/s to butla powinna skończyć się o połowe szybciej, ale to jest teoria.
Co do waszych wypowiedzi, to:
no butla 1,5kg powinna być nabija raczej zawsze tak samo, obowiązują ich przecież jakieś normy bezpieczeństwa, może się zdarzyć że będzie tam różnica +/- 0,1kg ale to nie jest aż tyle żeby drastycznie skrócić czas działania. Może się ten czas różnić o powiedzmy miesiąc, to jest do przyjęcia.
A teoretycznie jeśli podawaliśmy 1 b/s a teraz 2 b/s to butla powinna skończyć się o połowe szybciej, ale to jest teoria.

Moja była Tanganika -
Ależ to praktyka ;) Ja mam butle już chyba 8 miesiąc na 1b/3s i myślę ze jeszcze z pół roku pociągnie. To jasne, że jeśli zaczniesz podawać 2-3b/s to butla się zużyje proporcjonalnie szybciej.cina pisze:A teoretycznie jeśli podawaliśmy 1 b/s a teraz 2 b/s to butla powinna skończyć się o połowe szybciej, ale to jest teoria.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Znalazłem chyba przyczynę nieszczelności. Przetarł mi się silikonowy wężyk którym wyprowadzałem gaz z butli. Muszę teraz posprawdzać całą instalację i szczelność połączeń.
Jak u Was wygląda połączenie reduktor - dyfuzor ? Czy wszystko macie tym samym wężykiem połączone ?
Jak u Was wygląda połączenie reduktor - dyfuzor ? Czy wszystko macie tym samym wężykiem połączone ?
Moja była Tanganika -
kroplówka służyła jako licznik bąbelków?Marcinus pisze:do kroplówki
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98