Co to jest ?? glon ?

ŁePeK

Co to jest ?? glon ?

Post autor: ŁePeK »

Mam mały problem w moim akwa ;/ Wszystko widać na zdjęciach, już to raz wytarłem i pojawiło się ponownie ;/ Może mi ktoś pomóc ??

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-08-12, 13:34 przez ŁePeK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Nitki, masz za duzo fosforu w wodzie. Podaj dokładne parametry wody i opisz akwa. Duże podmiany wody i często, oraz posadź więcej roślin szybkorosnących.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Samo zdjęcie niewiele tu pomoże , podaj parametry wody , oświetlenia / moc ,czas świecenia /, trzeba dojść do przyczyn powstawania glonów .

ŁePeK

Wiec tak parametrow nie znam ;/ nie mam testow ;/ Jezeli chodzi o akwa to tak :
Akwa: 30l
Oświetlenie: 24W Aquastar (jakies 10-12h zalezy jak ide spac)
Filtracja: Aqua Szut Super Mini 360
Z roslin to tylko na korzneniach Taiwan i Fissidends (czy jakos tak) i Microsorium. Mam w planach Glosie, Eleocharis i Rotale ale jak widze te glony nie to nie marnowac kasy narazie :/ Chyba ze to pomoze?

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Dużo światła, długi czas oświetlania i mało roślin szybkorosnących spowodowało powstanie glonów.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

0,8 W/L przez 10-12h to sie inaczej nie mogło skończyć, ogranicz światło do 7-8h i rób podmiany częste i znaczne, jeśli to nitki powinno pomóc, u mnie pomogło beton nitek ;-) Mchy nie potrzebują dużego oświetlenie ale przyda Ci sie na glosie w przyszłości, tylko nie prześwietlaj baniak. Wył. czasowy i śpiesz spokojnie.

p.s. podobno Amano też lubią nitki
Ostatnio zmieniony 2008-08-12, 22:54 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

ŁePeK

Zaraz jade wlasnie po jedna Amanke :) A jakbym teraz kupile te rosliny co wymienilem to beda rosly i to pomoze, czy raczej te rosliny umra ??
A mam jeszcze taki Offtop bo zauwazylem ze mam biale krewetki ;/ Tzn w srodku sa cale biale nie wiecie moze co to jest ??

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Widzę że masz w zasadzie same mchy i microsorum , to dla nich świecenie 10-12 godz. jest o wiele za dużo / mchy zadowolą się oświetleniem 8 godz. , a z reszty światła korzystają glony / Najlepszym rozwiązaniem jest zegar jak radzą Ci koledzy. Staraj się też świecić regularnie / zawsze o jednakowych godzinach / Światła masz trochę dużo w stosunku do ilości roślin / koniecznie dosadź / . Wskazane byłoby posadzić coś szybkorosnącego ewentualnie coś pływającego . Nic nie wiadomo na temat nawożenia / co , jak ,ile /[center][/center] Szkoda że nie znasz parametrów wody / tu zawarte są częściowe odpowiedzi /

ŁePeK

Nie nawoze narazie niczym akwa ma 2,5 tyg. a czytalem ze nawozi sie dopiero po 3 tyg. Postaram sie cos dosadzic ;) Dzisiaj kupilem Amanke i widze ze zaczynala tam sie dobierac do glonow ;) Wielkie dzieki za info ;)

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

A tak z innej beczki... chcesz zadbać o czystość szyb podłoża i zakamarków zainwestuj w ślimaki np. clinthony. REWELACJA, jak zawsze byłem i zagorzałym przeciwnikiem tak jak wpuściłem jednego wieczora 2 szt. do siebie i rano zobaczyłem że szyby są jak kryształ czyste zmieniłem o nich zdanie! Przy tym gat. nie musisz się obawiać że po jakimś czasie będziesz miał plagę, raczej się nie dochowasz z nich potomstwa.

ŁePeK

Skad ja wezme takie slimaki ?? U mnie w sklepach nie ma nic takiego ;/

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

A to w sumie niewielki problem... wystarczy dać ogłoszenie w dziale "Kupię" albo dogadaj się z kimś z Łodzi (wielu tu takich :mrgreen:), może ktoś będzie na giełdzie (start/równa) może będzie sobie kupował i Ci odsprzeda kilka sztuk. Na forum w dziale "Kupię" jest przyklejony temat "Wspólne zakupy." albo allegro.

ŁePeK

chyba jednak allegro ;p Zapomniales kolego cmepro ze ja mam do Łodzi 120 km a jedyna okazja kiedy bede teraz w Łodzi do 31 sierpien ;p Chyba ze ktos mi wysle ;p

ŁePeK

Witam ponownie ;)
Minelo juz troche czasu od rozpoczecia mojej wlaki c glonami noi nadal nic nie pomaga ;/ czas swiecenia skrocilem dosadzilem roslin i nadal nic ;/ Wczoraj kupilem slabsza swietowke o mocy 13W moze teraz sie cos uda :) ogolnie dokupilbym tych roslin co chce ale jezeli one maja zajsc cale glonem i potem mam je wywalic to nie chce wywalac pieniedzy w bloto :)

Aaaa.... i jeszcze te rosliny co dosadzialem tez juz sa cale w glonie i jak zaszly tym glonem to nie chca za bardzo rosnac ;/

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Masz najprawdopodobniej zaburzoną równowagę w baniaku. Bywa że glony atakują ale jak się stworzy odpowiednie warunki to rośliny z czasem powinny zwalczyć glony. Zrób testy może coś z nich wyjdzie. Jak zmniejszasz oświetlenie może to czasem też źle wpływać na rośliny, zmiana oświetlenia no nowo sie przyzwyczajają i mogą słabiej rosnąć przy słabszym oświetleniu jeśli się bardziej wymagające. Robisz jakieś podmianki częściej niż 1 w tyg.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”