Aquasubstrate II+
Aquasubstrate II+
Mam zamiar kupic do mojego 54l baniaczka(bedzie to mecharium) Aquasubstrate II, zaopatrujac sie w to podloze musze dodawac jeszcze do wody mikro i makro? czy zwiazki wydzielane z podloza wystarcza?
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 13:12 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.
FLOW jak ten baniaczek będzie typowym mcharium to po Ci podłoże Aquqsubstrate II
Wystarczy żwirek kwarcowy. Mchy czerpią nawożenie ze słupa wody i podłoże nie ma tu żadnego znaczenia.

Ostatnio zmieniony 2009-10-07, 21:20 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.
suche sole KNO3 KH2PO4 i rozrobić to w wodzie i masz za kilka groszy super nawozy i wiesz ile czego lejesz. Micro intermagu
http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/ tutaj masz wszystko do kupienia za grosze i na długi czas :)
http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/ tutaj masz wszystko do kupienia za grosze i na długi czas :)
-
Matrixowo sorry, ale dajesz rady jak wrogowi. Nie wiem czy widziałem jedno naprawdę ładne akwarium prowadzone na intermagu i solach. Owszem, sole mogą być uzupełnieniem nawożenia, ale dla DOŚWIADCZONYCH akwarystów. Dla poczatkujących i średniozaawansowanych akwarystów przeznaczone są firmowe nawozy, których stosowanie dla tego akwarium nie powinno kosztować więcej niż 5zł miesięcznie.
Osobiście, jeśli miałbym na to kasę, zastosowałbym jeden worek AS II - podłoże obniżające twardość wody i poprawiające jej klarowność. Do tego co2 z małej butli bądź bimbrowni. Do tego TMG(oryginalne, żadne podrabiane wynalazki) lub PGC. Nawożenie w mcharium zacząłbym od 10% dawki - przy poziomie co2 ok. 25ppm.
Pamiętaj, że żaden nawóz nie da Ci tyle co sumienność w opiece nad akwarium:
-podmiany jak najczęściej jak największe
-kaskada z dużą, drobną gąbką na wlocie+wypełnienie BIO
-oświetlenie zaczynasz od 4h i co tydzien dodajesz 1h aż dojdziesz do 8-10h
Pozdrawiam
Michał
[/u]
Osobiście, jeśli miałbym na to kasę, zastosowałbym jeden worek AS II - podłoże obniżające twardość wody i poprawiające jej klarowność. Do tego co2 z małej butli bądź bimbrowni. Do tego TMG(oryginalne, żadne podrabiane wynalazki) lub PGC. Nawożenie w mcharium zacząłbym od 10% dawki - przy poziomie co2 ok. 25ppm.
Pamiętaj, że żaden nawóz nie da Ci tyle co sumienność w opiece nad akwarium:
-podmiany jak najczęściej jak największe
-kaskada z dużą, drobną gąbką na wlocie+wypełnienie BIO
-oświetlenie zaczynasz od 4h i co tydzien dodajesz 1h aż dojdziesz do 8-10h
Pozdrawiam
Michał
[/u]
Fakt Matrixowo... udzielasz rad w sprawie nawożenia, chwalisz te sole ponad wszystko a sam nie możesz nad glonami zapanować i z nawożeniem dojść do ładu. Rozumiem, że artykuł o solach zrobił na Tobie duże wrażenie, ale najpierw sprawdź czy coś działa a potem ewentualnie udzielaj rad.
Sam polecam nawożenie naturalne, tj: ryby/krewetki i ich pokarm, ewentualnie dolewanie mikro z żelazem jeśli będzie widać niedobory. Jeśli oprócz mchów będziesz miał zwykłe rośliny to warto dać jakieś kulki nawozowe pod korzenie.
Sam polecam nawożenie naturalne, tj: ryby/krewetki i ich pokarm, ewentualnie dolewanie mikro z żelazem jeśli będzie widać niedobory. Jeśli oprócz mchów będziesz miał zwykłe rośliny to warto dać jakieś kulki nawozowe pod korzenie.
Tylko, kulki niezbyt się przydadzą przy mchach
Moim zdaniem lepiej nawozić słup wody w takim przypadku. Osobiście podłoża tego nie polecę. Pomijając fakt, że "pyli" (przy mchach ro bardzo niewskazane) to na początku uwalnia nawóz bardzo intensywnie (ciężko to opanować) a po jakimś czasie traci swoje właściwości nawożące (u mnie po ok 6 m-ch były widoczne niedobory) i trzeba nawozić normalnie akwarium.
U mnie to podłoże jest w akwarium z mchami, myślę, że w typowym roślinniaku sprawdziło by się lepiej.

U mnie to podłoże jest w akwarium z mchami, myślę, że w typowym roślinniaku sprawdziło by się lepiej.