Co to za roślina????

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

1 to chyba anubias nana
2 to też jakiś anubias ( nie powinien rosnąć w podłożu, umocuj go tak jak 1 ;-) )
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

benysdz

Post autor: benysdz »

Ok dzięki :D a może ktoś potwierdzić bo widzę że kolega niepewny :D

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

mat114 pisze:2 to też jakiś anubias
Anubias barteri

mc_majcher

co to jest ?

Post autor: mc_majcher »

witam.
A ktoś wie co to za roślinka?

Obrazek

Obrazek

mc_majcher

Czyżby nikt by nie wiedział co to za roślinka. Proszę o pomoc w jej identyfikacji. Pozdrawiam

glesiak

Post autor: glesiak »

Wygląda na jakąś Żabienice.

mc_majcher

glesiak pisze:Wygląda na jakąś Żabienice.
Ok thx. A to nie będzie czasami Echinodorus Bleheri (żabienica blehera)? Proszę o potwierdzenie tak czy nie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mc_majcher pisze: A to nie będzie czasami Echinodorus Bleheri (żabienica blehera)? Proszę o potwierdzenie tak czy nie.
Potwierdzam"...nie... E.bleheri jest niemal identyczna z popularną "amazonką"...A ta, hmm? Polecam Ci zajrzeć do katalogu Rataja lub Tropica...tam jest pokazanych wiele "pokrajcowanych" odmian żabienic...zapewne Tobie będzie łatwiej porównać, gdyż masz ją u siebie w akwa(tak przynajmniej domniemywam)...a w różnych akwariach, gdzie są różne warunki fizyko-chemiczne wody+różne warunki świetlne ta sama żabienica wygląda zupełnie inaczej...to samo tyczy się zwartek ;-)

mc_majcher

krzych0062 pisze:
mc_majcher pisze: A to nie będzie czasami Echinodorus Bleheri (żabienica blehera)? Proszę o potwierdzenie tak czy nie.
Potwierdzam"...nie... E.bleheri jest niemal identyczna z popularną "amazonką"...A ta, hmm? Polecam Ci zajrzeć do katalogu Rataja lub Tropica...tam jest pokazanych wiele "pokrajcowanych" odmian żabienic...zapewne Tobie będzie łatwiej porównać, gdyż masz ją u siebie w akwa(tak przynajmniej domniemywam)...a w różnych akwariach, gdzie są różne warunki fizyko-chemiczne wody+różne warunki świetlne ta sama żabienica wygląda zupełnie inaczej...to samo tyczy się zwartek ;-)
ok dzięki A mógłbyś podać linki do tych katalogów o których mówisz. Zobaczyłbym i porównał z tą co mam w akwa.

Awatar użytkownika
krzych0062

mc_majcher pisze:ok dzięki
No problem....napisałem jedynie to co wiem ;-)

_________ edit_______
chciałem jeszcze odpowiedzieć co do linków...ja mam te katalogi w formie drukowanej...ale wiem, że takowe istnieją w wersji elektronicznej(jak ładnie to brzmi :mrgreen: ) Wpisz po prostu Rataj lub Tropica i coś na pewno wyjdzie... ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-11-27, 00:02 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

mc_majcher

ok poszukam. Może na coś ciekawego natrafię.

Awatar użytkownika
krzych0062

Z pewnością...np. ww katalog Tropica jest z polskim opisem(o ile mnie pamięć nie zawodzi) na stronie RA lub Holenderskie...("audycja-program" zawiera lokowanie produktu...) :mrgreen:

mc_majcher

Chyba już wiem co to za roślinka. :-). Wydaje mi się że jest to żabienica łamliwa, albo żabienica pozioma. Obie praktycznie przypominają mi te moje roślinki.
http://www.domowe-akwarium.pl/zabienica_lamliwa.php
http://www.domowe-akwarium.pl/zabienica_pozioma.php
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/etropica.html
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/eparviflorus.html
http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/ehorizontalis.html
Ale bardziej skłaniam się że jest to żabienica łamliwa.

Proszę o odp. czy dobrze myślę.
Ostatnio zmieniony 2012-11-28, 00:54 przez mc_majcher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

jeżeli roślina, którą pokazałeś ma już formę podwodną to faktycznie najbliżej jej do żabienicy poziomej, ale widzę tam brązowawe nowe liście, które wyglądają nieco inaczej niż te zielone...
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Echinodorus aschersonianus (IMHO). Łamliwa lub karłowatokwiatowa jak kto woli należy do sekcji amazonicus razem z bleheri i gracilis, czyli ma w podstawowej formie liście jak amazonka, tylko nieco więcej tatuażu (w formie karłowatej wygląda inaczej - Zwerg Amazonaspflanze - Echinodorus parviflorus 'Tropica').
Gdyby to nie był aschersonianus, to jeszcze w zakres wchodzi schlueteri, ale ten ma wyraźną kostkę na liściach i plamki na młodych czego tutaj nie widać.
Ostatnio zmieniony 2012-11-28, 11:25 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”