Proporcje MG/Ca w kranie(ŁÓDŹ)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

syjon pisze:dzi o to że to dolane ca w podmienianej wodzie z tym co pozostało w akwa po wymieszaniu się wody może dać całkiem inne wartości a tak to z gh sobie wyliczam i mam...
tu akurat nie musisz być taki dokładny ale.........
syjon pisze:np tak jak to jest z kno3 wyliczam w/g kalklatora ale biorę pod uwagę ile N mam w akwa
w tym przypadku masz całkowitą rację bo KNO3 to żródło azotu i potasu. Zawartość NO3 w KNO3 to 62% i K 38%

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

jeszcze jedno czy gdy uzupełnię mg do wystarczającej ilości aby był proporcje zachowane czyli 1;4 a w łódzkiej wodzie 80 ca do 20 mg ,to czy ta ilośc jest wystarczająca ,reasumując ;jakie jest zapotrzebowanie mg i ca na tydzień przy co2 przy dość gęsto obsadzonym zbiorniku?
Malawi

Awatar użytkownika
Zbyszek17

syjon
jezeli chodzi o zapotrzebowanie na magnez to normy przewidują 5 - 25ppm. Co do wapnia to to nie ma tu konkretnych norm zużycia, co wiąże się zresztą z twardością wody. Sama woda miękka czy twarda stawia nas w kierunku nawożenia i odpowiednich proporcji. Woda z naszych kranów to jedna z lepszych w kraju więc nie ma co narzekać i jezeli dodasz taką ilośc magnezu aby uzyskać stosunek Ca : Mg = 4 : 1 to będzie wszystko w jak najlepszym porządku, czego aż tak skrupulatnie nie musisz się trzymać.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

na dobrze a potas jaki stosunek powinien być jeżeli jest ca 80 do 20 mg
bo czytałem że 1 CA :2 K :4Mg...czyli ile to powinno być tego potasu
ps zbyszek przecież ty jesteś z Łodzi ...czytałem trochę tematów twoich na holendrach... byś kiedyś podjechał do mie to bym Ci parę roślin pokazał, i kilka kwestii byś mi wyjaśnił....bo mam takie wachnięcia....parę m-cy ok pózniej załamanie itd .ale to temat rzeka
Ostatnio zmieniony 2010-11-17, 13:25 przez syjon, łącznie zmieniany 3 razy.
Malawi

Awatar użytkownika
Zbyszek17

syjon pisze:s zbyszek przecież ty jesteś z Łodzi ...czytałem trochę tematów twoich na holendrach... byś kiedyś podjechał do mie to bym Ci parę roślin pokazał, i kilka kwestii byś mi wyjaśnił....bo mam takie wachnięcia....parę m-cy ok pózniej załamanie itd .ale to temat rzeka
powiem szczerze że taka opcja nie wchodzi w rachubę, braki czasu / pracuję często daleko poza Łodzią / zreszta widać że dopiero wieczorami i to czasami b. późno siadam do kompa i trochę piszę. Ale nie przejmuj się, pisz co Cię boli a na pewno uzyskasz pomoc.
syjon pisze:na dobrze a potas jaki stosunek powinien być jeżeli jest ca 80 do 20 mg
bo czytałem że 1 CA :2 K :4Mg...czyli ile to powinno być tego potasu
pisałem kiedyś aby nie trzymać się sztywno tych stosunków.Wodę w kranie masz dobrą, dodajesz troche magnezu i jest ok. Potas - norma 10 - 30ppm i nie kombinuj nic względem stosunku do wapnia czy magnezu. Jeżeli będziesz dodawał go w granicach powiedzmy średnio 15 -20ppm tygodniowo na objętość baniaka to w zupełności starczy. Musisz pamętać o potasie którego użyjesz dozując KNO3 / uzupełniasz wtedy różnicę /

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”